Dylemat Anycubic czy Bambu Lab
- denior
- Drukarka: P1P
- x 244
Re: Dylemat Anycubic czy Bambu Lab
X2d na drugiej dyszy ma bowdena, zastosowanie projektowane dla materialow podporowych, fajne jest że mozna w niej używać plyty kalibracyjnej i wykonywać bardzo dokladne wydruki
muczacz
Drukarka Bambulab P1S
-
J.A.
- Drukarka: BLX1CC
- x 111
Do szybkości bym się nie przywiązywał, w tym konkretnym przypadku. I tak po zmianie na z i3 pierwsze co powiesz, to "ale za314la", a te straty, czy to na płukanie, czy zmianę dyszy to 314czy włos.
Też bym obstawiał P2S.
Też bym obstawiał P2S.
Nie drukuję łódek, figurek z gier ...
- Jarewa
- Drukarz
- x 574
Płukanie przy jednej dyszy to nie rylko starty filamentu płukania, to ryzyko ze caly wydruk pójdzie do kosza bo w 100% nie wypłucze trzeba jeszcze wieże czyszczącą powiększyć o 300%. Mi na p2s nie udaje sie bym byl zadowolony mimo max 900mm3 płukania i powiększenie wieży czasami to za mało.
Andrzej_W
-
muczacz
- x 7
A macie może informacje czy można wyłączyć płukanie albo skrócić ,czasami nie zależy mi coby połączenie kolorów było krystaliczne i dodatkowe kilka warstw poprzedniego koloru albo pomieszanie kolorów nie robi mi różnicy w wydruku
- dziobu
- Zasłużony
- Drukarka: ZMorph 2.0(S)
- x 6750
- Kontakt:
Jeszcze mi się nie zdarzyło żeby standardowe ilości płukania czy rozmiar wieży był niewystarczające. Właściwie to wielokrotnie je zmniejszałem (z różnym skutkiem) ale to co wylicza slicer normalnie wystarcza.
W przypadku przemiatania filamentemi parę razy na wartswę imho większym problemem jest zakleszczenie na szpuli (filament wylatuje szybciej niż obraca się szpula przez co źle się nawija) czy np ułamanie druta gdzieś w rurce. Ale i tu to może moja specyfika - mam sporo starych filamentów z różnych źródeł; raczej żaden (:P) nie był przechowywany jak należy a tym bardziej dedykowany do AMSu.
edit.
Przy różnicy w cenie między X2D a P2S to bym celował raczej w X2D. P2 nie ma chyba nic czego X2 by nie miała, a tu jest i druga dysza (wiem że upośledzony ekstruder, ale do podpór wystarczy) i grzanie komory. ~400zł dopłaty za takie bajery to raczje niewiele.
W przypadku przemiatania filamentemi parę razy na wartswę imho większym problemem jest zakleszczenie na szpuli (filament wylatuje szybciej niż obraca się szpula przez co źle się nawija) czy np ułamanie druta gdzieś w rurce. Ale i tu to może moja specyfika - mam sporo starych filamentów z różnych źródeł; raczej żaden (:P) nie był przechowywany jak należy a tym bardziej dedykowany do AMSu.
Można.muczacz pisze: 08 cze 2026, 11:06 A macie może informacje czy można wyłączyć płukanie albo skrócić ,czasami nie zależy mi coby połączenie kolorów było krystaliczne i dodatkowe kilka warstw poprzedniego koloru albo pomieszanie kolorów nie robi mi różnicy w wydruku
edit.
Przy różnicy w cenie między X2D a P2S to bym celował raczej w X2D. P2 nie ma chyba nic czego X2 by nie miała, a tu jest i druga dysza (wiem że upośledzony ekstruder, ale do podpór wystarczy) i grzanie komory. ~400zł dopłaty za takie bajery to raczje niewiele.
Pozdrawiam
Paweł
Projekty: ELF | AVAT 01 | HotPlate-1
Drukarki: Flsun i3 Plus | Flsun G | Kossel | FF Dreamer | Monoprice MP Mini | Copymaster3D Pro 500 | AIO Robotics ZEUS | Zmorph 2.0 | Climber 7
Też fajne: Wydruki | Moje twory w 3D
Paweł
Drukarki: Flsun i3 Plus | Flsun G | Kossel | FF Dreamer | Monoprice MP Mini | Copymaster3D Pro 500 | AIO Robotics ZEUS | Zmorph 2.0 | Climber 7
Też fajne: Wydruki | Moje twory w 3D
- Andrzej_W
- Drukarz
- Drukarka: 3d Pen+AMS
- x 1123
Da się. Jest w opcjach ile ma się wagowo kupkać. Plus współczynnik od chyba prawie zera do trzech. Kiedyś mi tak niechcący wyszły wydruki. Efekt spoko tylko trzeba używać ciemnych i jasnych kolorów.
muczacz
- Jarewa
- Drukarz
- x 574
Tu nie chodzi o przejście koloru tylko miedzy pla-petg mi sie nie udają zbytnio wydruki na jedna dysze
- sagittario
- Drukarz
- Drukarka: Anet A8,Bambu A1
- x 142
Bambu ma ciekawy ekosystem, łatwy w nauce ale, niestety, idący w kierunku całkowitego zabetonowania się tylko na Bambu.
W pracy obsługuję P2S Combo. Przyjemna drukarka ale z racji coraz częstszego druku wielokolorowego obecnie wybrałbym X2.
Niestety w moim przypadku AMS jest wkurzający bo nie zawsze łapie mi oryginalne filamenty bambu. Trzeba wyciągnąć wszystkie filamenty a następnie wpiąć na nowo i dopiero łapie wszystko. No i synchronizacja filamentu z poziomu aplikacji wkurza.
Reasumując brałbym X2.
W pracy obsługuję P2S Combo. Przyjemna drukarka ale z racji coraz częstszego druku wielokolorowego obecnie wybrałbym X2.
Niestety w moim przypadku AMS jest wkurzający bo nie zawsze łapie mi oryginalne filamenty bambu. Trzeba wyciągnąć wszystkie filamenty a następnie wpiąć na nowo i dopiero łapie wszystko. No i synchronizacja filamentu z poziomu aplikacji wkurza.
Reasumując brałbym X2.
- Rozarh
- Drukarz
- Drukarka: Fenix, A20M, TT1SM..
- x 461
Patrząc na Bambu to są "zabetonowani" i raczej się to nie zmieni, a próby jakichś otwarć kończą się źle.
Z drugiej strony Anycubic jest możliwy do przeróbek po zainstalowaniu Rinkhalsa.
I wiecie co? Jak szybko zainstalowałem w Kobrze S1 Combo Rinkhalsa tak szybko go też odinstalowałem. Zamknięte drukarki mają drukować a nie służyć do przeróbek...
Z drugiej strony Anycubic jest możliwy do przeróbek po zainstalowaniu Rinkhalsa.
I wiecie co? Jak szybko zainstalowałem w Kobrze S1 Combo Rinkhalsa tak szybko go też odinstalowałem. Zamknięte drukarki mają drukować a nie służyć do przeróbek...
Agrest, Fest, WillingMagic
Parafrazując wpis by artusiek:
Nie chcesz grzebać? Kup Prusę lub Bambu Labs
Kupiłeś coś co dopieszczasz? Naucz się grzebać!!!
Nie chcesz grzebać? Kup Prusę lub Bambu Labs
Kupiłeś coś co dopieszczasz? Naucz się grzebać!!!
- Jarewa
- Drukarz
- x 574
P2S mimo ze ma dopiero 6miesiecy od premiery nie ma juz racji bytu, 400zl więcej za x2d to nie majątek a zyskuje sie sporo na plus. Gdyby oba miały premierę w tym samym czasie to podejrzewam ze p2s by sprzedla sie o 90% mniej.
sagittario, WillingMagic