Tanie mięso jedzą psy. Ale tylko te wielorasowe.

Zastanawiasz się co wybrać? Zapytaj tutaj.
Awatar użytkownika
sagittario
Drukarz
Drukarka: Anet A8,Bambu A1
x 142

Re: Tanie mięso jedzą psy. Ale tylko te wielorasowe.

Post autor: sagittario »

Ja w domu mam Tecbears/Sunlu ale mimo wszystko do druku w robocie biorę Bambu (z racji chipów) i nadal wierny jestem DD :)
Z Tecbears mam jakiś multicolor to drukuje córce z niego różne kurzołapy do zabaw i, na razie, nie mam się do czego doczepić.
Tańszych filamentów boję się używać a 40 czy 50 zł na ciut coś lepszego to też nie majątek (rzecz jasne zależy kto ile drukuje).
mie3yslav
x 27

Post autor: mie3yslav »

A co sądzicie o Smart Print PETG? Też jest taniutki, wydrukowałem dwie szpule czarnego i nic się nie zapchało tak jak straszyli. Martwi mnie tylko czy wytrzyma to parę lat na słońcu, bo drukuję z tego podkładki kątowe do domofonów.
Awatar użytkownika
Andrzej_W
Drukarz
Drukarka: 3d Pen+AMS
x 1123

Post autor: Andrzej_W »

mie3yslav pisze: 10 cze 2026, 19:56 A co sądzicie o Smart Print PETG? Też jest taniutki, wydrukowałem dwie szpule czarnego i nic się nie zapchało tak jak straszyli. Martwi mnie tylko czy wytrzyma to parę lat na słońcu, bo drukuję z tego podkładki kątowe do domofonów.
Ciężko stwierdzić jego wytrzymałość skoro jest dosyć krótko dostępne. Wystaw na zewnątrz na pełne słońce i obserwuj. Jak się martwisz wytrzymałością to może drukować z filamentu pewniejszej firmy.
mie3yslav
x 27

Post autor: mie3yslav »

Andrzej_W pisze: 10 cze 2026, 20:04 Wystaw na zewnątrz na pełne słońce i obserwuj.
Tak właśnie zrobiłem. Jeden wisi już od wczesnej wiosny, drugi czeka na zamontowanie. Z drugiej strony co tu może się zepsuć? Najwyżej zmatowieje i rozjaśni się ten czarny, rozlecieć czy złuszczyć się nie powinien, a jeśli nawet, to wezmę to na klatę i wymienię na nowy.
Awatar użytkownika
Igor
Drukarka: Prusa Mk3 i "rzeźby"
x 481
Kontakt:

Post autor: Igor »

PETG Sunlu/Jayo zawsze mi wychodził kruchy. Chciałem z niego błotnik do ebike zrobić to po lekkim zgięciu się dosłownie na drobiazgi rozleciał jak szkło czy inny akryl. Z DD się druknęło perfekt.
Te materiały "Smart Easy super HD [PETG|PLA|ABS] Plus Extra" za 35 zeta za kilo to raczej nic specjalistycznego nie będzie ponad zwykły tani PLA/ABS/PETG. Często te materiały się zachowują jak "Recycled" jakby nie były czyste (np trochę PETG w PLA) - kiedyś brałem większe ilości na nieistotne projekty i PLA wymagało wyższych temperatur niż "markowe".
Złote zasady: 1. You get what you paid for 2. Works? Don't fix! 3.Tanie okaże się najdroższe 4. Nie zoptymalizujesz procesu, którego nie rozumiesz 5. Konserwuj, nie czekaj aż padnie do reszty
Awatar użytkownika
Andrzej_W
Drukarz
Drukarka: 3d Pen+AMS
x 1123

Post autor: Andrzej_W »

Drukowalem koledze zaślepkę do auta i wybrałem PET-g od Sunlu i nie wytrzymał temperatury w aucie. Gdzie parę lat temu wydrukowane elementy do auta z PET-g ale PlastSpaw wytrzymywały.
Awatar użytkownika
majek
Drukarz
Drukarka: vn-corexy, EZT-3D T1
x 721

Post autor: majek »

Igor pisze: 11 cze 2026, 08:10 PETG Sunlu/Jayo zawsze mi wychodził kruchy.
Może za duże chłodzenie? PETG to najlepiej nie chłodzić. Problem jest jak się drukuje za szybko albo małe detale, to trzeba dmuchnąć, ale też trzeba sobie zdawać sprawę, że będzie kruchy.
Z moich doświadczeń to właśnie Sunlu jest najbardziej plastyczny. Np. drukowałem wkładki do siodełka amortyzowanego, to z Sunlu dostawała luzów już po tygodniu, gdzie z DD dopiero po miesiącu lub nawet dłuższym okresie.
Andrzej_W pisze: 11 cze 2026, 09:26 Drukowalem koledze zaślepkę do auta i wybrałem PET-g od Sunlu i nie wytrzymał temperatury w aucie.
I to też moje odczucie, że Sunlu ma dodane jakiś dodatków, że drukuje się już od 180C, ale przy okazji też robi się plastyczny poniżej 70C.
Awatar użytkownika
Igor
Drukarka: Prusa Mk3 i "rzeźby"
x 481
Kontakt:

Post autor: Igor »

Zwykle drukuję bez chłodzenia lub z minimalnym tylko gdzie to konieczne. Z PETG-ów ta jedna marka (z kilku partii) zawsze mi wychodziła krucha. Albo przynajmniej krucha w porównaniu do np DD. Próbowałem szerokiego zakresu temperatur, szybkości ekstruzji (prędkość druku zawsze liczę w mm3/s a nie w mm/s) - z Jayo zawsze były Jaya. a
Z moich doświadczeń to właśnie Sunlu jest najbardziej plastyczny. Np. drukowałem wkładki do siodełka amortyzowanego, to z Sunlu dostawała luzów już po tygodniu, gdzie z DD dopiero po miesiącu lub nawet dłuższym okresie.
Jedno drugiego nie wyklucza. Kruchość i zdolność do płynięcia pod obciążeniem. Tego w Sunlu/Jayo nie srawdzałem. Po prostu przeznaczyłem ten materiał na nieodpowiedzialne prototypy i nie wróciłem do niego jak się skończył.
Zakres temperatur przy których zaczynała się idealna adhezja warstw, niemal nie pokrywał sie z zakresem w którym jeszcze nie wychodził kruchy.
Andrzej_W pisze: 11 cze 2026, 09:26 Drukowalem koledze zaślepkę do auta i wybrałem PET-g od Sunlu i nie wytrzymał temperatury w aucie.
I to też moje odczucie, że Sunlu ma dodane jakiś dodatków, że drukuje się już od 180C, ale przy okazji też robi się plastyczny poniżej 70C.
[/quote]
Mało że drukował się od niższych temperatur, to 220-230 potrafiło być dla niego za dużo nawet przy większych przepływach.
Złote zasady: 1. You get what you paid for 2. Works? Don't fix! 3.Tanie okaże się najdroższe 4. Nie zoptymalizujesz procesu, którego nie rozumiesz 5. Konserwuj, nie czekaj aż padnie do reszty
Awatar użytkownika
Jarewa
Drukarz
x 574

Post autor: Jarewa »

Petg nie nadaje sie do samochodu bo dd też mi spłynęło
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 6750
Kontakt:

Post autor: dziobu »

Mam DD PET-G w samochodzie. O ile nie jest na słońcu to daje radę.
(btw. w tym samym miejscu szary Kingroon PET-G spłynął)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Co kupić?”