Zwykle drukuję bez chłodzenia lub z minimalnym tylko gdzie to konieczne. Z PETG-ów ta jedna marka (z kilku partii) zawsze mi wychodziła krucha. Albo przynajmniej krucha w porównaniu do np DD. Próbowałem szerokiego zakresu temperatur, szybkości ekstruzji (prędkość druku zawsze liczę w mm3/s a nie w mm/s) - z Jayo zawsze były Jaya. a
Z moich doświadczeń to właśnie Sunlu jest najbardziej plastyczny. Np. drukowałem wkładki do siodełka amortyzowanego, to z Sunlu dostawała luzów już po tygodniu, gdzie z DD dopiero po miesiącu lub nawet dłuższym okresie.
Jedno drugiego nie wyklucza. Kruchość i zdolność do płynięcia pod obciążeniem. Tego w Sunlu/Jayo nie srawdzałem. Po prostu przeznaczyłem ten materiał na nieodpowiedzialne prototypy i nie wróciłem do niego jak się skończył.
Zakres temperatur przy których zaczynała się idealna adhezja warstw, niemal nie pokrywał sie z zakresem w którym jeszcze nie wychodził kruchy.
Andrzej_W pisze: 11 cze 2026, 09:26
Drukowalem koledze zaślepkę do auta i wybrałem PET-g od Sunlu i nie wytrzymał temperatury w aucie.
I to też moje odczucie, że Sunlu ma dodane jakiś dodatków, że drukuje się już od 180C, ale przy okazji też robi się plastyczny poniżej 70C.
[/quote]
Mało że drukował się od niższych temperatur, to 220-230 potrafiło być dla niego za dużo nawet przy większych przepływach.
Złote zasady: 1. You get what you paid for 2. Works? Don't fix! 3.Tanie okaże się najdroższe 4. Nie zoptymalizujesz procesu, którego nie rozumiesz 5. Konserwuj, nie czekaj aż padnie do reszty