Jak mądrze wykonywać obudowy około 40 x 40 cm? Drukarka 30 x 30 cm?

Zastanawiasz się co wybrać? Zapytaj tutaj.
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 3883
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 421

Re: Powiększenie stołu roboczego w jakiejś popularnej drukarce

Postautor: dragonn » 20 maja 2018, 16:30

sklejanie ma tylko sens jakimś klejem, lutownicą nie połączysz na całej powierzchni elementu.
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 2936
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Lokalizacja: Olsztyn
x 518
Kontaktowanie:

Re: Powiększenie stołu roboczego w jakiejś popularnej drukarce

Postautor: FlameRunner » 20 maja 2018, 16:33

Jeśli około 1000 USD na maszynę do ciągłego wytwarzania jakiegoś produktu to duży wydatek, może trzeba się zastanowić czy w ogóle warto go wytwarzać?
Piszę poważnie, bez złośliwości.
Filip Misztal
filasklep.pl | właściciel

I love the smell of ABS in the morning...
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 1886
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 517
Kontaktowanie:

Re: Powiększenie stołu roboczego w jakiejś popularnej drukarce

Postautor: dziobu » 20 maja 2018, 16:40

Cruiser pisze:chciałem też kupić np Anet A6

Ale czytałeś o A6? Wiesz że żeby tym drukować to najpierw trzeba jednak przeprowadzić spory tuning? A i to niczego nie gwarantuje.
CR-10 jednak na start jest lepsza.
Cruiser pisze:drukować po połówce i potem to złożyć w całość ale to chyba nie sensu,

I ma i nie ma.
Łatwiej o tanią małą drukarkę niż dużą. Łatwiej drukować na kilku mniejsze detale niż jeden duży. Jeśli coś pójdzie nie tak, co pewnie prędzej czy później Cię spotka - stracisz tylko jakiś jeden detal a nie całość. Także nie powiem żeby to nie miało sensu; wszystko zależy od tego co to ma być.
Cruiser pisze:chyba że dało by się to ładnie skleić potem żeby się dobrze trzymało , jakąś lutownicą , jak sądzisz ?

Skleić. Tylko skleić. Ewentualnie możesz klejenie przeprowadzić ręczną drukarką, ale to raczej jak bedziesz miał wprawę.

Tak na marginesie - też wpadłem że można użyć lutownicy. Te niebieskie drzwiczki są tak klejone:
viewtopic.php?f=9&t=159&start=10#p42534
Nie polecam ;)
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D
Cruiser
Posty: 71
Rejestracja: 20 maja 2018, 14:19

Re: Powiększenie stołu roboczego w jakiejś popularnej drukarce

Postautor: Cruiser » 20 maja 2018, 16:41

W sumie stół 400x400x400 też mógłby być już ostatecznie , to też z tych Cr by coś było czy może inną?
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 2936
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Lokalizacja: Olsztyn
x 518
Kontaktowanie:

Re: Powiększenie stołu roboczego w jakiejś popularnej drukarce

Postautor: FlameRunner » 20 maja 2018, 16:48

Możesz wziąć CR-10 w mniejszym rozmiarze: CR-10 4S, za około 750 USD.

Czy możesz podzielić się szczegółami odnośnie tego, co planujesz drukować? Skąd w ogóle pewność, że druk FFF to najlepsza metoda wytwarzania tego elementu?
Filip Misztal
filasklep.pl | właściciel

I love the smell of ABS in the morning...
Cruiser
Posty: 71
Rejestracja: 20 maja 2018, 14:19

Re: Powiększenie stołu roboczego w jakiejś popularnej drukarce

Postautor: Cruiser » 20 maja 2018, 16:54

To ma być obudowa do pewnego urządzenia , coś jak walizka tylko w kształcie trójkąta , myślę żeby wykonać najpierw całość a domknąć ją takim deklem.Wykonanie tego z laminatu jest pracochłonne bardzo , tańsze trochę ale trzeba to potem szlifować i oklejać żeby to jakoś wyglądało a tu wychodziła by gotowa skrzynka , tylko ją ewentualnie wyszlifować i od razu w kolorze także lepszej metody nie znalazłem , chyba żeby wytłoczyć ją w jakiś absie ale to też nie tanie rozwiązanie na pewno.Chyba że macie inne propozycje to bardzo chętnie posłucham :-)
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 3272
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 482

Re: Powiększenie stołu roboczego w jakiejś popularnej drukarce

Postautor: rafaljot » 20 maja 2018, 16:57

ułatwię Ci. Zrób, w dziale giełda, czyli tu viewforum.php?f=28, odwróconą aukcję. To znaczy opisz dokładniej co chcesz i podaj ile zapłacisz. Codziennie podbijaj cenę o dwie stówki, póki ktoś się nie zgłosi albo póki przekroczy Twój budżet. Proste, nie ?
Lume, Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 1886
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 517
Kontaktowanie:

Re: Powiększenie stołu roboczego w jakiejś popularnej drukarce

Postautor: dziobu » 20 maja 2018, 16:58

Szczegółów nie znam tego co potrzebujesz, ale tego typu rzeczy dużo prościej jest zrobic np z arkuszy polistyrenu (czy jak to się tam nazywa). Łatwo wycinasz, frezujesz, gwintujesz, kleisz, malujesz. Tego używają w świecie reklamowym czy modelarskim.

A wydruki z FFF są śliczne, O ILE POTRAFISZ. Bo jak nie, to duże pole robocze ze średnią drukarką raczej cudów nie dadzą. Wtedy dobrze jeśli wydruk w ogóle wyjdzie.
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 3272
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 482

Re: Powiększenie stołu roboczego w jakiejś popularnej drukarce

Postautor: rafaljot » 20 maja 2018, 17:01

a i zawsze można zrobić mniejsze części a potem skleić, skręcić, cokolwiek. z wielu względów tak jest lepiej podejść do tematu, o nie ma jakiegoś mega powodu, że nie.
Lume, Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 2936
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Lokalizacja: Olsztyn
x 518
Kontaktowanie:

Re: Powiększenie stołu roboczego w jakiejś popularnej drukarce

Postautor: FlameRunner » 20 maja 2018, 17:04

Może termoformowanie?
I tylko jakieś detale drukować jeśli będzie trzeba.
Filip Misztal
filasklep.pl | właściciel

I love the smell of ABS in the morning...

Wróć do „Co kupić?”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość