Jak mądrze wykonywać obudowy około 40 x 40 cm? Drukarka 30 x 30 cm?

Zastanawiasz się co wybrać? Zapytaj tutaj.
Cruiser
Posty: 42
Rejestracja: 20 maja 2018, 14:19

Re: Powiększenie stołu roboczego w jakiejś popularnej drukarce

Postautor: Cruiser » 20 maja 2018, 17:11

O termoformowaniu myślałem ale nie wiem dokładnie jaki sprzęt jest potrzebny.
Cruiser
Posty: 42
Rejestracja: 20 maja 2018, 14:19

Re: Powiększenie stołu roboczego w jakiejś popularnej drukarce

Postautor: Cruiser » 20 maja 2018, 17:17

Chodzi też o to że pytałem znajomego który się zna na drukarkach i mówił że na taką skrzynkę poszło by z 0,5kg filamentu a to koszt około 40zł i mam gotowca praktycznie a tu mam arkusz za 64zł

http://allegro.pl/polietylen-pe-hd-300- ... 22185.html

ale cieniutki no i jeszcze ile pracy z formowaniem itp

Chodzi o to żę jak mam się bawić w to to musi mi wyjść sporo taniej niż na drukarce no logiczne :-)
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 2693
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Lokalizacja: Olsztyn
x 442
Kontaktowanie:

Re: Powiększenie stołu roboczego w jakiejś popularnej drukarce

Postautor: FlameRunner » 20 maja 2018, 17:27

Do termoformowania potrzebujesz, niespodzianka, termoformierki. A raczej: kogoś, kto termoformierkę posiada. Kupowanie termoformierki do produkowania kilku-kilkunastu sztuk miesięcznie nie ma sensu.

Zalinkowałeś arkusz o rozmiarze metr na dwa, z tego zrobisz więcej niż jedną sztukę.

"ile pracy z formowaniem itp"
"jak mam się bawić w to"

A myślisz, że z drukarką 3D nie będzie "zabawy"? ;)

Do termoformowania robisz raz formę, a potem to już idzie szybko i przyjemnie.
Filip Misztal
filasklep.pl | właściciel

I love the smell of ABS in the morning...
Cruiser
Posty: 42
Rejestracja: 20 maja 2018, 14:19

Re: Powiększenie stołu roboczego w jakiejś popularnej drukarce

Postautor: Cruiser » 20 maja 2018, 17:49

No tak tylko że:

  1. na pewno w drukarce mi pójdzie łatwiej zrobić projekt itp
  2. będzie to prawie gotowy projekt
  3. będę na razie robił kilkanaście sztuk w miesiącu około
  4. drukarka 3d ma dużo więcej zastosowań
  5. te skrzynki będą różnych kształtów czasami więc musiałbym robić kopyto za każdym razem kiedy chcę zrobić inny wymiar więc to nie wchodzi w grę.
Wiem że z drukarką będzie sporo zabawy i problemów ale odkąd pojawił się temat tych drukarek chciałem taką mieć i zobaczyć z czym to się je, a w razie problemów mogę chyba na Was liczyć :-P ?

// Zrobiłem ładną listę i poprawiłem orta. Proszę o nieco więcej staranności przy pisaniu postów.
// Dodatkowo, zmieniłem nazwę tematu na bardziej odpowiadającą toczącej się dyskusji.
// FR
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 2693
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Lokalizacja: Olsztyn
x 442
Kontaktowanie:

Re: Jak mądrze wykonywać obudowy około 40 x 40 cm?

Postautor: FlameRunner » 20 maja 2018, 18:21

Wygląda na to, że drukarka 3D FFF rzeczywiście będzie odpowiednim rozwiązaniem.
Ciężko tu coś dodać, bierz CR-10 w odpowiadającym Ci rozmiarze i tyle. ;)
Filip Misztal
filasklep.pl | właściciel

I love the smell of ABS in the morning...
Awatar użytkownika
Pajacyk0v
Posty: 361
Rejestracja: 02 kwie 2018, 15:18
Drukarka: Tatara A6
x 46

Re: Jak mądrze wykonywać obudowy około 40 x 40 cm?

Postautor: Pajacyk0v » 20 maja 2018, 19:06

Gdzieś czytałem że większe CR10 (nie pamiętam czy S4 czy S5) mają stół faktycznie grzany tylko 30x30cm brzegi nie mają grzałek :/ Więc uwaga na warping (https://www.youtube.com/watch?v=HNAtHl6kB7Y) przy dużych gabarytach.
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 1530
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 422
Kontaktowanie:

Re: Jak mądrze wykonywać obudowy około 40 x 40 cm?

Postautor: dziobu » 20 maja 2018, 19:08

5S ma grzałkę taką jak 4S.
Z tym że do PLA czy PETa nie jest to aż tak istotne.
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D
Cruiser
Posty: 42
Rejestracja: 20 maja 2018, 14:19

Re: Jak mądrze wykonywać obudowy około 40 x 40 cm?

Postautor: Cruiser » 21 maja 2018, 15:36

Dzięki za poprawkę postu , także chyba zdecyduję się na tą 4s , napiszę w dziale kupię posta może ktoś będzie miał używaną do sprzedania albo może ktoś tutaj opisze jakiś lepszy sposób na wykonanie tych obudów :-)
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 2991
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 420

Re: Jak mądrze wykonywać obudowy około 40 x 40 cm?

Postautor: rafaljot » 21 maja 2018, 16:36

napiszę raz jeszcze. nie idź tą drogą. Normalna drukarka, Normalne pole robocze. Zaprojektuj model tak by był z fragmentów. NA 1000 sposobów możesz to zrobić. W druku 3d piękne jest to, że nic Cię nie ogranicza. Możne wsuwać część w część, zaprojektować bardzo mocne połączenia pod klejenie, np takie jak puzzle, zrobić otwory wzdłuż np ,a metalowe wzmocnienia, śruby, albo linkę... Trzeba być kreatywnym a nie odtwarzać przy pomocy druku 3d tego co zostało opracowane pod inną technologię i ograniczenia temtej technologii.

Małe części się lepiej drukuje, jak się nie uda tu wywalasz część a nie cały wydruk, na małej powierzchni masz mniejszy skurcz w sumie, więc większa szansa że ta mniejsza się uda. Wydruk można puścić na dwóch drukarkach jednocześnie, itd, itp.
Lume, Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Cruiser
Posty: 42
Rejestracja: 20 maja 2018, 14:19

Re: Jak mądrze wykonywać obudowy około 40 x 40 cm?

Postautor: Cruiser » 21 maja 2018, 17:07

Kurcze :-) Chyba jednak zrobię tak jak napisałeś , wszystko co napisałeś się zgadza , martwię się tylko tym połączeniem między tymi elementami ale chyba razem coś wymyślimy bez problemu :-)To postanowione , teraz tylko jaką drukarkę ? , pole 30x30cm to min , żeby razem na dwa razy dało luźno 50cm , czekam na wasze propozycje :-)

Wróć do „Co kupić?”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: dziobu, Kamino i 2 gości