Rozmagnesowany silnik krokowy?
- artur_n
- Postów w temacie: 2
- Drukarka: Prusa MK4S, P1S AMS
- x 191
Re: Rozmagnesowany silnik krokowy?
Rozbierałem silniki do przeróbki na zintegrowaną śrubę TR6. Wybijałem ośki i wklejałem śrubę. Silnik było rozłożony minimum 24h o ile nie więcej (już nie pamiętam) i działają do dziś bez żadnych negatywnych zauważalnych skutków.
Jesteś pewny, że poprawnie wlutowałes nowe gniado?
Jesteś pewny, że poprawnie wlutowałes nowe gniado?
- denior
- Postów w temacie: 3
- Drukarka: P1P
- x 202
Romagnesowanie może wystąpić po przegrzaniu silnika
Zgarny, Fest
Drukarka Bambulab P1S
Nie trzeba trzymać - wystarczy że choć na ułamek sekundy sklei i można z częścią momentu się pożegnać...
A to co denior pisze to jest zmora silników BLDC, ale w krokowcach niestety też występuje.
Ostatnio zmieniony 25 lis 2024, 10:09 przez Zgarny, łącznie zmieniany 1 raz.
Fest
- Fest
- Postów w temacie: 9
- Drukarka: To trudna sprawa...
- x 202
Fajnie by było - jeśli nie wyrzuciłem to aż sprawdzę takiego co ponad dekadę wstecz w ten sposób załatwiłem
Wyjęcie wirnika bez dotknięcia stojana graniczy z cudem, nawet kartka papieru nie wejdzie.
Rozmagnesowanie podczas rozkręcenia jak najbardziej może wystąpić.
Wynika to z maksymalnego strumienia (chyba strumienia) pola magnetycznego do jakiego można namagnesować magnes. Ta wartość jest większa jak strumień jest zamknięty przez magnetowód (czyli przez stojan). Mniejsza jak zamyka się przez powietrze. Producent magnesuje z założonym stojanem, więc ma możliwość namagnesować dajmy na to do 4 T.
Gdy wyjmiesz wirnik (magnes) ze stojana, to nie będzie on w stanie utrzymać tego strumienia, i namagnesowanie spadnie np. do 2 T.
Nie musi tak być. To zależy do ilu magnesował producent. Ale zdarza się, głównie w dużych silnikach.
Da się rozebrać silnik bez uszkodzenia (i bez specjalistycznego sprzętu) jak się zapewni drogę strumieniowi.
Ja ostatnio rozkręcałem silnik, i powkładałem małe gwoździe na wirnik zanim go wyjąłem. Niestety nie mam zdjęć.
Wynika to z maksymalnego strumienia (chyba strumienia) pola magnetycznego do jakiego można namagnesować magnes. Ta wartość jest większa jak strumień jest zamknięty przez magnetowód (czyli przez stojan). Mniejsza jak zamyka się przez powietrze. Producent magnesuje z założonym stojanem, więc ma możliwość namagnesować dajmy na to do 4 T.
Gdy wyjmiesz wirnik (magnes) ze stojana, to nie będzie on w stanie utrzymać tego strumienia, i namagnesowanie spadnie np. do 2 T.
Nie musi tak być. To zależy do ilu magnesował producent. Ale zdarza się, głównie w dużych silnikach.
Da się rozebrać silnik bez uszkodzenia (i bez specjalistycznego sprzętu) jak się zapewni drogę strumieniowi.
Ja ostatnio rozkręcałem silnik, i powkładałem małe gwoździe na wirnik zanim go wyjąłem. Niestety nie mam zdjęć.
Abys, Fest
Całkiem możliwe, bo sprawny jest, tylko słabszy. Pytanie jak go namagnesować
Nie opłaca się. Musiałbyś dorobić przyrząd do magnesowania, w formie elektromagnesu działającego osiowo.
No ale silnika nie wyrzucaj. Do czegoś się jeszcze przyda. Choćby jako łożyskowanie.
No ale silnika nie wyrzucaj. Do czegoś się jeszcze przyda. Choćby jako łożyskowanie.
Abys