Na tym forum, ktoś dokładał śrubę trapezową do silnika, można i podobno dział.
Rozmagnesowany silnik krokowy?
- malyhenio1
- Postów w temacie: 1
- x 38
Re: Rozmagnesowany silnik krokowy?
- artur_n
- Postów w temacie: 2
- Drukarka: Prusa MK4S, P1S AMS
- x 191
Ja dokładałem, pisałem o tym wcześniej w tym temacie. I nie podobno działał a działa do dziśmalyhenio1 pisze: ↑25 lis 2024, 15:30Na tym forum, ktoś dokładał śrubę trapezową do silnika, można i podobno dział.
- Fest
- Postów w temacie: 9
- Drukarka: To trudna sprawa...
- x 202
Wychodzi na to, że nie zawsze się udaje a Atom podał przyczynę. Po prostu mieliśmy szczęście i trafialiśmy na mniej namagnesowane wirniki.
Było by dobrze, by BB84 podał model silnika, będzie wiadomo, że to jest silnik specjalnej troski.
Było by dobrze, by BB84 podał model silnika, będzie wiadomo, że to jest silnik specjalnej troski.
- denior
- Postów w temacie: 3
- Drukarka: P1P
- x 202
Nie przesadzacie trochę z tym rozmagnesowywaniem, rozbierałem krokowce kilkanaście razy , nigdy nie bawiłem się w niedotykanie wirnikiem stojana i działają bez problemu
@GUTEK@
Drukarka Bambulab P1S
Czyli się rozbiera jeżeli się da, tylko trzeba umieć.
Bez obrazy, sam zepsułem niejeden klamot poprzez nieumiejętne rozbieranie. Ale to było dawno.
Fest
Nie drukuję łódek, figurek z gier ...
Składając silnik krokowy jest tam na dole (na wysokości złącza) taka podkładka sprężynowa, co pcha łożysko (i cały wirnik) do góry.
Jak wirnik jest niżej, to może być przyczyna "słabszego odczucia" kroku silnika.
Łożysko na górze (przy stronie podłączenia do paska gt) ma przylegać do obudowy.
Jak wirnik jest niżej, to może być przyczyna "słabszego odczucia" kroku silnika.
Łożysko na górze (przy stronie podłączenia do paska gt) ma przylegać do obudowy.
- Fest
- Postów w temacie: 9
- Drukarka: To trudna sprawa...
- x 202
Te podkładki bywają zamontowane z jednej lub drugiej strony. Nie ma na to reguły.
Silniki rozbierałem nieraz, ale ze spadkiem mocy i takim zachowaniem spotykam się po raz pierwszy. Czytałem w necie, że były podobne przypadki, ale zwalali to na opiłki po obróbce osi, w moim przypadku pasuje teoria o rozmagnesowaniu. Składałem go kilka razy, przesunięcie wirnika w osi można wykluczyć.
- Jarewa
- Drukarz
- Postów w temacie: 5
- x 477
Moim zdaniem to nie wina rozbierania, kupiłeś silnik z wada, rozmagnesowanie też bym nie wierzył, jedynie w co uwierzę ze spadł Ci wirnik albo mocno go uderzyłeś i magnes pękł w środku i zmieniły sie bieguny..
J.A.