Filament 3DActive - opinia subiektywna

Zapisy, próbki, testy.
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 528
Rejestracja: 20 lis 2017, 21:48
Lokalizacja: RJA
Drukarka: P3S, Prusa i3 MK3
x 62
Kontaktowanie:

Re: Filament 3DActive - opinia subiektywna

Postautor: artur_n » 09 lut 2019, 14:44

@Pjoter "z gówna bata nie ukręcisz".
Filament jest badziewny wiec ile prób by nie zrobić nawet doliczając błąd pomiaru to i tak zostanie to tylko badziewie więc na uj drążyć?
P3Steel
Prusa i3 MK3S + OctoPrint
Awatar użytkownika
Pjoter
Posty: 294
Rejestracja: 16 lis 2017, 18:53
Lokalizacja: Gdynia
Drukarka: Anycubic I3 Mega
x 56

Re: Filament 3DActive - opinia subiektywna

Postautor: Pjoter » 09 lut 2019, 14:56

AA okej sorry mój błąd. Myślałem że tylko raz mierzyłeś te odcinki co zrobiłeś zdjęcia.

Ja nie chcę bronić żadnego filamentu tylko chciałem zwrócić uwagę że mało obiektywne było takie mierzenie (w jednym punkcie jaka myślałem). 3DActive nigdy nie kupię bo żal mi nerwów i czasu na zły filament.
Hobby robotyka - projektowanie i programowanie :git:
Anycubic i3 Mega - na początek wystarcza
HyperCube Evolution - worklog :D
kretu
Posty: 537
Rejestracja: 18 kwie 2017, 20:56
Lokalizacja: Szczecin
Drukarka: Bizer
x 101

Re: Filament 3DActive - opinia subiektywna

Postautor: kretu » 09 lut 2019, 15:33

A co ma obiektywność do takiego mierzenia? Jak coś to nie rzetelne. I też nie do końca bo rolka ma w każdym miejscu trzymać wymiar. Początek i koniec rolki to nie żadne szczególne miejsce to nie jest tak że maszyna się zatrzymuje i ponownie rozpędza przy każdej szpuli że te miejsca miałyby być jakoś bardziej narażone na nietrzymanie wymiarów.
Kolejnym problemem jest owalność ale tu praktycznie domowe pomiaru warunki odpadają. Chyba że ktoś z was ma odpowiednie narzędzia do takich testów.
Awatar użytkownika
Zepco
Posty: 909
Rejestracja: 25 kwie 2017, 22:23
Lokalizacja: Kielce
Drukarka: PRUSA i3 MK2S
x 150

Re: Filament 3DActive - opinia subiektywna

Postautor: Zepco » 09 lut 2019, 20:57

"NR 1 W POLSCE" w nietrzymaniu wymiaru?
Prusa i3 MK2S
Anet A8 - po wydrukach usztywniających (w trakcie profilowania)
3DGence One
Awatar użytkownika
virgin71
Zasłużony
Posty: 2338
Rejestracja: 19 kwie 2016, 23:07
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Ultimaker | U30
x 394
Kontaktowanie:

Re: Filament 3DActive - opinia subiektywna

Postautor: virgin71 » 11 lut 2019, 12:05

Osobiście uważam, że po prostu powinieneś zrobić zwrot. Dopóki tak nie robicie, producent ma to w dupie, bo zarabia na sprzedaży. Kupiłeś na allegro, więc możesz wystawić opinię. Jak tego nie robisz, inni nie wiedzą, z czym mają do czynienia.
Nie mniej, cieszę się, że zrobiłeś taki wpis, szczególnie, że Ty mnie zjechałeś kiedyś, że polecałem kupić DD zamiast tego, sugerując, że to wyłącznie mój marketing.

Ciekawi mnie stwierdzenie "nr 1 w Polsce", bo na takie teksty, trzeba mieć jakieś pokrycie - inaczej jest to nielegalne i może wiązać się z dużymi karami finansowymi. Po raz kolejny ten producent pokazał swój antyprofesjonalizm - nie wiem czy pamiętacie, ale jego sklep wisiał dosyć długo bez regulaminu, co również mogłoby się wiązać z dotkliwymi karami finansowymi. Wystarczyłby ktoś złośliwy.
rasta
Posty: 2
Rejestracja: 11 lut 2019, 12:33
Lokalizacja: 3miasto
Drukarka: Alfawise 3d

Re: Filament 3DActive - opinia subiektywna

Postautor: rasta » 11 lut 2019, 13:17

Witajcie, to mój pierwszy post. Jestem początkujący w temacie druku 3d, do nabytej niedawno drukarki alfawise u30 zakupiłem filament 3dactive. Jak do tej pory jestem z niego zadowolony, ale zauważyłem że dla każdego koloru muszę dobierać inne parametry druku, np. kolor czerwony drukuje się bardzo dobrze przy domyślnych ustawieniach dla pla, biały potrzebuje 5*C więcej, a czarny aż 15*C więcej. Nie wiem czy to normalne?
Na mojej drukarce fialment od 3dactive sprawdza się dobrze, nic się nie blokuje, nie zatyka dyszy, wydruki wychodzą lepiej niż się spodziewałem. Jednak drut mi się już kończy i właśnie chciałem zakupić więcej od tego producenta, jednak po tym co tu przeczytałem
zastanawiam się czy nie zmienić dostawcy. Problem w tym, że 3dactive jako jeden z nielicznych oferuje opakowania po 0,5kg co jest dla mnie bardzo wygodne, dużo nie drukuje, głównie niewielkie obudowy do elektroniki i figurki z minecrafta dla dziecka ;).
Znacie jeszcze jakiegoś producenta oferującego półkilogramowe szpule w rozsądnej cenie? Czy jednak nie przejmować się tą "subiektywną opinią" skoro na mojej drukarce drut od 3dactive drukuje prawidłowo?
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 5103
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 781

Re: Filament 3DActive - opinia subiektywna

Postautor: dragonn » 11 lut 2019, 13:22

Działa prawidłowo to znaczy? Ile przedrukowałeś już?
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
carving85
Posty: 237
Rejestracja: 24 gru 2018, 10:45
x 56

Re: Filament 3DActive - opinia subiektywna

Postautor: carving85 » 11 lut 2019, 13:23

Ogólnie z 3d active i colorfill jest taki problem że każda partia, kolor jest inna. Możesz zużyć 10kg i nie narzekać a możesz mieć pecha i z tych 10kg tylko 2 będą się nadawały do użytku.

Co do małych szpul jak nie zależy ci aż tak bardzo na kolorze możesz poszukać przejściowych szpul od spektrum. One są często sprzedawane w mniejszych rozmiarach.
Cr10 S5
tpila1
Posty: 123
Rejestracja: 24 kwie 2017, 10:04
Lokalizacja: Białystok
Drukarka: Prusa i3 MK3
x 34

Re: Filament 3DActive - opinia subiektywna

Postautor: tpila1 » 11 lut 2019, 13:54

Zgodzę się, że każda partia i kolor u tego producenta są inne. Tak samo jak autor tematu skusiłem się na antracyt i biały marmur. Bardzo zależało mi na tym drugim, ponieważ kiedyś miałem próbkę z DD i bardzo fajnie się tym drukowało. Niestety nie udało mi się ukończyć jakiegokolwiek wydruku z tego koloru, zawsze kończyło się zatkaniem dyszy i to w ten sposób, że pomagał tylko cold pull. Natomiast z antracytu drukuje się super, wydrukowałem z niego popiersie Thanosa na prezent i wyszło rewelacyjnie. Przyznam tylko, że po wydruku materiał za bardzo błyszczy, porównywałem go z Fiberology Vertigo Grey - ten po wydruku wychodzi ładny matowy.
Prusa i3 MK3(S)
Prusa i3 MK2 3030 Haribo Edition
rasta
Posty: 2
Rejestracja: 11 lut 2019, 12:33
Lokalizacja: 3miasto
Drukarka: Alfawise 3d

Re: Filament 3DActive - opinia subiektywna

Postautor: rasta » 11 lut 2019, 14:06

dragonn pisze:Działa prawidłowo to znaczy? Ile przedrukowałeś już?

przedrukowałem zaledwie około 3kg (6 szpul po 0,5kg) i to wyłącznie drut od producenta o którym piszemy, czyli jestem bardzo początkujący i nie mam doświadczeń z innym materiałem. Być może moje "zachwyty" są na wyrost i na droższym filamencie uzyskam duże lepsze rezultaty.

Wróć do „Testy filamentów”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość