Sensorless homing ala prusa mk3

Krańcówki, czujniki, oświetlenie...
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 2219
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 181

Re: Sensorless homing ala prusa mk3

Postautor: dragonn » 06 gru 2017, 07:44

To zaproponuj poprawkę na githubie Marlina. Na pewno zaakceptują
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
spec
Posty: 58
Rejestracja: 04 paź 2016, 17:35
x 1

Re: Sensorless homing ala prusa mk3

Postautor: spec » 06 gru 2017, 09:06

I to działa bez modyfikacji w elektronikę, tylko soft?
Jaką dokładność ma to bazowanie?
Awatar użytkownika
morf
Posty: 300
Rejestracja: 17 sty 2017, 12:28
Drukarka: X3D XL
x 35

Re: Sensorless homing ala prusa mk3

Postautor: morf » 06 gru 2017, 09:19

Poprawcie mnie jesli sie myle, czy to dziala tak (sorry za niewlasciwe slownictwo)
Jak step "wykryje" wiekszy opor pracy silnika (mowie o mechanicznym oporze) oznaczajacym np dojechanie do konca osi i zatrzymanie sie, to szybko wylacza ruch i uznaje to lekkie uderzenie za kraniec?
samezrp
Posty: 757
Rejestracja: 29 paź 2016, 15:57
x 38

Re: Sensorless homing ala prusa mk3

Postautor: samezrp » 06 gru 2017, 10:16

Prawie tak, IMHO opór powoduje zwiększenie prądu silnika, i pewnie przez SPI można to odczytać i zareagować odpowiednio.
Awatar użytkownika
morf
Posty: 300
Rejestracja: 17 sty 2017, 12:28
Drukarka: X3D XL
x 35

Re: Sensorless homing ala prusa mk3

Postautor: morf » 06 gru 2017, 10:24

Rozumiem ze ficzer w trakcie wydruku jest wylaczony ? :-)
tig33r
Posty: 83
Rejestracja: 15 lip 2017, 16:07
Drukarka: Hypercube Evolution
x 13

Re: Sensorless homing ala prusa mk3

Postautor: tig33r » 06 gru 2017, 11:07

Nie wiem czy nie było takiego zamysłu, że jeśli wykryje zgubione kroki podczas wydruku to wykonuje powrót do pozycji zerowej w osiach x i y i wznawia drukowanie, żeby nie było przesunięć na warstwach.
Awatar użytkownika
morf
Posty: 300
Rejestracja: 17 sty 2017, 12:28
Drukarka: X3D XL
x 35

Re: Sensorless homing ala prusa mk3

Postautor: morf » 06 gru 2017, 11:09

piknie, dziala to faktycznie?
tig33r
Posty: 83
Rejestracja: 15 lip 2017, 16:07
Drukarka: Hypercube Evolution
x 13

Re: Sensorless homing ala prusa mk3

Postautor: tig33r » 06 gru 2017, 11:20

To jest tylko mój domysł. Mam te drivery, ale nie miałem okazji przetestować ich w żadnym stopniu poza normalną pracą.
Olson
Posty: 14
Rejestracja: 06 gru 2017, 05:20
x 3

Re: Sensorless homing ala prusa mk3

Postautor: Olson » 06 gru 2017, 13:42

@spec
Bez modyfikacji w elektronikę ale tracisz kartę SD (aktualnie walczę o to żeby zmusić do działania obu ficzersów jednocześnie). Dokładność hmm na pewno poniżej mm, jeszcze nie zdarzyło mi się uderzyć w którąś, osi z 2 strony;]
@morf, @samezrp
Tak wykrywa opór i wyłącza + sygnalizuje stan wysoki na złączu diagnostycznym a nie spi , w tmc nazywa się to stallguard, podczas wydruku też można by z tego korzystać ale konieczne są modyfikacje w marlinie
@dragonn
Podrzucałem temat na mk4duo (fork marlina, dev robi też przy zwykłym marlinie) i ma być spory update z tmc2130 między innymi z tym jakoś na dniach
tig33r
Posty: 83
Rejestracja: 15 lip 2017, 16:07
Drukarka: Hypercube Evolution
x 13

Re: Sensorless homing ala prusa mk3

Postautor: tig33r » 06 gru 2017, 13:47

Dlaczego niby tracisz kartę sd?

Wróć do „Pozostałe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość