Sensorless homing ala prusa mk3

Krańcówki, czujniki, oświetlenie...
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 1739
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 184

Re: Sensorless homing ala prusa mk3

Postautor: rafaljot » 06 gru 2017, 14:20

morf pisze:Rozumiem ze ficzer w trakcie wydruku jest wylaczony ? :-)


zdecydowanie nie. Wykorzystane jest do tego by wznowić druk automatycznie po jakimś problemie.
Z resztą były już filmiki na youtube jak to działa. Gość złapał ręką karetkę w trakcie duku, silniki pogubiły kroki. Prusa wykryła to zrobiła home na nowo by się zorientować gdzie jest i poszedł druk dalej.
Lume 1.0++
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Awatar użytkownika
morf
Posty: 300
Rejestracja: 17 sty 2017, 12:28
Drukarka: X3D XL
x 35

Re: Sensorless homing ala prusa mk3

Postautor: morf » 06 gru 2017, 15:14

Tak tak widzialem to na filmiku z nowa prusa.
Po prostu zastanawialm sie jak to dziala/nie dziala w nowym Marlinie ;)
Olson
Posty: 14
Rejestracja: 06 gru 2017, 05:20
x 3

Re: Sensorless homing ala prusa mk3

Postautor: Olson » 06 gru 2017, 16:50

W marlinie po połączeniu do spi stepsticków i karty SD powoduje to że stepsticki działają karta też ale do czasu aż puści się druk i wtedy przestaje karta działać (leci czas ile "pozostało" w skokach po paręnaście sek, a czas ile idzie jest cały czas 0:00. A w marlinie ogólnie bardzo kuleje wsparcie dla tmc2130 po spi, ale jak zostanie to poprawione to będzie bajka bo mają one naprawdę dużo opcji do ustawienia po spi, od ilości prądu podawanego na silnik, mikrokroki po adaptacyjne zmiany prądu w zależności od obciążenia, czy nawet czasy prądu, i dostęp do interpolowanego 1/256 mikrokroku (np z 1/16) czyli tak jak w i3 mk3 mamy nadal obciążenie obliczeniowe dla 1/16 a resztę robi sam stepstick
tig33r
Posty: 83
Rejestracja: 15 lip 2017, 16:07
Drukarka: Hypercube Evolution
x 13

Re: Sensorless homing ala prusa mk3

Postautor: tig33r » 06 gru 2017, 16:56

Możesz po software spi odpalić stepsticki nie ingerując w komunikację z kartą.
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 2220
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 181

Re: Sensorless homing ala prusa mk3

Postautor: dragonn » 06 gru 2017, 17:14

I zabijać naszego biednego 8-bitowca następnym zadaniem :D?
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
tig33r
Posty: 83
Rejestracja: 15 lip 2017, 16:07
Drukarka: Hypercube Evolution
x 13

Re: Sensorless homing ala prusa mk3

Postautor: tig33r » 06 gru 2017, 17:47

Daj spokój z tymi zabytkami, mówię o 32-bit elektronice.
Olson
Posty: 14
Rejestracja: 06 gru 2017, 05:20
x 3

Re: Sensorless homing ala prusa mk3

Postautor: Olson » 06 gru 2017, 19:12

dobra to na szybko :

podłączenie spi + oznaczony strzałką pin diag1 z którego ciągniemy kabel do miejsca sygnału endstopu (x i y min)
Obrazek
oryginalna grafika z podłączeniem spi pochodzi ze strony hackaday.com

mod marlina

w

Kod: Zaznacz cały

Configuration_Motor_Driver.h

wyłączamy

Kod: Zaznacz cały

STEALTHCHOP, AUTOMATIC_CURRENT_CONTROL, HYBRID_THRESHOLD
włączamy

Kod: Zaznacz cały

SENSORLESS_HOMING
+ ustawiamy sensorless sensitivity (wartości od -63 do 64, im mniej tym bardziej czuły)

w

Kod: Zaznacz cały

src/mechanics/core_mechanics.cpp

po liniach

Kod: Zaznacz cały

    const int axis_home_dir =
      #if ENABLED(DUAL_X_CARRIAGE)
        (axis == X_AXIS) ? x_home_dir(tools.active_extruder) :
      #endif
      home_dir[axis];


dodajemy

Kod: Zaznacz cały

// sensorless
    #if ENABLED(SENSORLESS_HOMING)
   if(axis == X_AXIS){
      stepperX.diag1_stall(1);
      stepperX.diag1_active_high(1);
      stepperX.coolstep_min_speed(0x0FFFF); // 20bit max
   stepperX.sg_stall_value(X_HOMING_SENSITIVITY);
  }
   if(axis == Y_AXIS){
      stepperY.diag1_stall(1);
      stepperY.diag1_active_high(1);
      stepperY.coolstep_min_speed(0x0FFFF); // 20bit max
      stepperY.sg_stall_value(Y_HOMING_SENSITIVITY);
  }

    #endif// end sensorless

i po sekcji sensorless powinno być:

Kod: Zaznacz cały

// Homing Z towards the bed? Deploy the Z probe or endstop.
samezrp
Posty: 757
Rejestracja: 29 paź 2016, 15:57
x 38

Re: Sensorless homing ala prusa mk3

Postautor: samezrp » 06 gru 2017, 22:15

Olson pisze:dobra to na szybko :

No to zwolnij ;)
Na tym foum wskazane jest jak najbardziej wrzucanie obrazków, a nie dawanie ich na zewnętrzny serwer. Twojego załącznika nie widać.
tig33r
Posty: 83
Rejestracja: 15 lip 2017, 16:07
Drukarka: Hypercube Evolution
x 13

Re: Sensorless homing ala prusa mk3

Postautor: tig33r » 06 gru 2017, 22:51

To jest instrukcja do kimbry jakby ktoś się nie orientował.
Olson
Posty: 14
Rejestracja: 06 gru 2017, 05:20
x 3

Re: Sensorless homing ala prusa mk3

Postautor: Olson » 07 gru 2017, 02:02

Obrazek jest wrzucony do załączników, a nie na zewnętrznym serwerze.

Wróć do „Pozostałe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość