Nie działający klon BL-Touch, Klipper

Krańcówki, czujniki, oświetlenie...
Byczq
Konto z ograniczeniami
Postów w temacie: 2
Posty: 6
Rejestracja: 08 cze 2022, 20:02

Nie działający klon BL-Touch, Klipper

Post autor: Byczq »

Witam.
Mój problem dotyczy nie działającego klona bl-touch'a (tj. 3d-touch) na klipperze.
Ogólnie co nie zrobię to zawsze komenda QUERY_PROBE daje status "open"
Podłączałem już pin do normalnej krańcówki Z oraz pod dedykowany slot na płycie
MCU: Creality 4.2.7
Mój config:

Kod: Zaznacz cały

# This file contains pin mappings for the Creality "v4.2.7" board. To
# use this config, during "make menuconfig" select the STM32F103 with
# a "28KiB bootloader" and serial (on USART1 PA10/PA9) communication.

# If you prefer a direct serial connection, in "make menuconfig"
# select "Enable extra low-level configuration options" and select
# serial (on USART3 PB11/PB10), which is broken out on the 10 pin IDC
# cable used for the LCD module as follows:
# 3: Tx, 4: Rx, 9: GND, 10: VCC

# Flash this firmware by copying "out/klipper.bin" to a SD card and
# turning on the printer with the card inserted. The firmware
# filename must end in ".bin" and must not match the last filename
# that was flashed.

# See docs/Config_Reference.md for a description of parameters.

[stepper_x]
step_pin: PB9
dir_pin: PC2
enable_pin: !PC3
microsteps: 16
rotation_distance: 40
endstop_pin: ^PA5
position_endstop: 0
position_max: 150
homing_speed: 50

[stepper_y]
step_pin: PB7
dir_pin: !PB8
enable_pin: !PC3
microsteps: 16
rotation_distance: 40
endstop_pin: ^PA6
position_endstop: 0
position_max: 110
homing_speed: 50

[stepper_z]
step_pin: PB5
dir_pin: PB6
enable_pin: !PC3
microsteps: 16
rotation_distance: 8
endstop_pin: probe:z_virtual_endstop    # enable to use BLTouch
#endstop_pin: ^PA7
#position_endstop: -2.8
position_min: -3 
position_max: 200

[extruder]
max_extrude_only_distance: 100.0
step_pin: PB3
dir_pin: !PB4
enable_pin: !PC3
microsteps: 16
rotation_distance: 22.439
nozzle_diameter: 0.400
filament_diameter: 1.750
heater_pin: PA1
sensor_type: EPCOS 100K B57560G104F
sensor_pin: PC5
control: pid
pid_Kp: 21.527
pid_Ki: 1.063
pid_Kd: 108.982
min_temp: 0
max_temp: 250
max_extrude_cross_section: 50.0

[heater_bed]
heater_pin: PA2
sensor_type: EPCOS 100K B57560G104F
sensor_pin: PC4
control: pid
pid_Kp: 54.027
pid_Ki: 0.770
pid_Kd: 948.182
min_temp: 0
max_temp: 130

[gcode_macro G29]
gcode:
    G28
    BED_MESH_CALIBRATE
    G0 X0 Y0 Z10 F6000
    BED_MESH_PROFILE save=default
    SAVE_CONFIG

[safe_z_home]                         # enable for BLTouch
home_xy_position: 75,55
speed: 100
z_hop: 10
z_hop_speed: 5

[bltouch]                             # enable for BLTouch - fast-mode
sensor_pin: ^PB1
control_pin: PB0
pin_up_touch_mode_reports_triggered: False
probe_with_touch_mode: True
x_offset: 26.71                         # modify as needed for bltouch location
y_offset: 2.298                          # modify as needed for bltouch location
z_offset: 0.0                         # modify as needed for bltouch or run PROBE_CALIBRATE
speed: 10
samples: 3
sample_retract_dist: 5.0              # Can be set lower, example 2.5 depending on height of bltouch from bed
lift_speed: 40
samples_tolerance_retries: 3
speed: 10
samples: 2

[bed_mesh]
speed: 80
horizontal_move_z: 5
mesh_min: 18,18
mesh_max: 110,70
probe_count: 5,5
algorithm: bicubic

[fan]
pin: PA0

[mcu]
serial: /dev/serial/by-id/usb-1a86_USB_Serial-if00-port0
restart_method: command

[virtual_sdcard]
path: ~/gcode_files

[display_status]

[pause_resume]

[gcode_macro PAUSE]
description: Pause the actual running print
rename_existing: PAUSE_BASE
gcode:
  PAUSE_BASE
  _TOOLHEAD_PARK_PAUSE_CANCEL

[gcode_macro CANCEL_PRINT]
description: Cancel the actual running print
rename_existing: CANCEL_PRINT_BASE
variable_park: True
gcode:
  ## Move head and retract only if not already in the pause state and park set to true
  {% if printer.pause_resume.is_paused|lower == 'false' and park|lower == 'true'%}
    _TOOLHEAD_PARK_PAUSE_CANCEL
  {% endif %}
  TURN_OFF_HEATERS
  CANCEL_PRINT_BASE

[gcode_macro RESUME]
description: Resume the actual running print
rename_existing: RESUME_BASE
gcode:
  ##### read extrude from  _TOOLHEAD_PARK_PAUSE_CANCEL  macro #####
  {% set extrude = printer['gcode_macro _TOOLHEAD_PARK_PAUSE_CANCEL'].extrude %}
  #### get VELOCITY parameter if specified ####
  {% if 'VELOCITY' in params|upper %}
    {% set get_params = ('VELOCITY=' + params.VELOCITY)  %}
  {%else %}
    {% set get_params = "" %}
  {% endif %}
  ##### end of definitions #####
  {% if printer.extruder.can_extrude|lower == 'true' %}
    M83
    G1 E{extrude} F2100
    {% if printer.gcode_move.absolute_extrude |lower == 'true' %} M82 {% endif %}
  {% else %}
    {action_respond_info("Extruder not hot enough")}
  {% endif %}  
  RESUME_BASE {get_params}

[printer]
kinematics: cartesian
max_velocity: 300
max_accel: 3000
max_z_velocity: 5
max_z_accel: 100

[board_pins]
aliases:
  EXP1_1=PC6,EXP1_3=PB10,EXP1_5=PB14,EXP1_7=PB12,EXP1_9=<GND>,
  EXP1_2=PB2,EXP1_4=PB11,EXP1_6=PB13,EXP1_8=PB15,EXP1_10=<5V>,
  PROBE_IN=PB0,PROBE_OUT=PB1,FIL_RUNOUT=PC6
  
Próbowałem już zamieniać czarny kabel z białym co nie przyniosło rezultatów.
Czy ktoś ma pomysł co robię źle?
pma_
Postów w temacie: 1
Posty: 147
Rejestracja: 15 wrz 2021, 22:00
x 27

Re: Nie działający klon BL-Touch, Klipper

Post autor: pma_ »

Bo QUERY_PROBE działa dla przełączników, a BLTouch takim nie jest. Podjedź do góry, zrób home z i jak zacznie jechać to dotknij końcówki żeby się schował. Jak się nie zatrzyma to klikasz reset.
Awatar użytkownika
Trolinka
Postów w temacie: 1
Posty: 562
Rejestracja: 09 sty 2020, 01:22
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Bambu Lab X1C Combo
x 173

Re: Nie działający klon BL-Touch, Klipper

Post autor: Trolinka »

* probe_with_touch_mode: True

To raczej na false, true (które jest domyślnie) jest dla orginału anticlabsa.
O jakieś wygooglane właśnie dla 3dToucha niby poprawne:

[bltouch]
stow_on_each_sample: False
probe_with_touch_mode: False
#pin_up_touch_mode_reports_triggered: False (zaremowane czyli domyślnie True)

A generalnie poczytać https://www.klipper3d.org/BLTouch.html
Byczq
-------------------------------------------------
Bambu Lab X1C Combo ( Do drukowania)
Kingroon KP3S Pro S1 (Klipper & Orbiter 2.0 mod) (Do dłubania)
Byczq
Konto z ograniczeniami
Postów w temacie: 2
Posty: 6
Rejestracja: 08 cze 2022, 20:02

Re: Nie działający klon BL-Touch, Klipper

Post autor: Byczq »

Trolinka pisze:* probe_with_touch_mode: True

To raczej na false, true (które jest domyślnie) jest dla orginału anticlabsa.
O jakieś wygooglane właśnie dla 3dToucha niby poprawne:

[bltouch]
stow_on_each_sample: False
probe_with_touch_mode: False
#pin_up_touch_mode_reports_triggered: False (zaremowane czyli domyślnie True)

A generalnie poczytać https://www.klipper3d.org/BLTouch.html
Leci piwko, zadziałało tylko z trochę zmienionym kodem t.j

Kod: Zaznacz cały

[bltouch]                             # enable for BLTouch - fast-mode
sensor_pin: ^PB1
control_pin: PB0
pin_up_touch_mode_reports_triggered: False
probe_with_touch_mode: False
x_offset: 26.71                         # modify as needed for bltouch location
y_offset: 2.298                          # modify as needed for bltouch location
z_offset: 0.0                         # modify as needed for bltouch or run PROBE_CALIBRATE
speed: 10
samples: 3
sample_retract_dist: 5.0              # Can be set lower, example 2.5 depending on height of bltouch from bed
lift_speed: 40
samples_tolerance_retries: 3
speed: 10
samples: 2
stow_on_each_sample: False
Wielkie dzięki ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe”