Trwałość PLA po wielu latach.
Trwałość PLA po wielu latach.
Chciałem się podzielić doświadczeniem z trwałością PLA wystawionego przez ponad 10 lat na działanie różnych warunków atmosferycznych. Otóż w 2014 roku bawiłem się drukarką Vellemann K8200. Byłem ciekaw, jak zachowa się biodegradowalny materiał PLA wystawiony na zewnątrz mieszkania. Wydrukowałem osłonę czujnika zewnętrznego mierzącego temperaturę i wilgotność do stacyjki pogodowej. Całość umieściłem na balkonie i umocowałem za pomocą trytytek. Osłona była wystawiona na promienie słoneczne, różne temperatury, deszcze, zimą leżał na niej śnieg itp. No i co się okazało: PLA nieco wyblakło, ale nie widać żadnych innych problemów. Nie jest kruche (pod naciskiem palca sprężynuje, a się nie kruszy). Co ciekawe - trytytki, którymi obudowa była przyczepiona do balkonu przez te lata popękały i musiałem je wymienić (chyba nie wytrzymały warunków atmosferycznych), a PLA wciąż jest w niezłej kondycji. Mam wrażenie, że opinie o niskiej trwałości PLA są nieco przesadzone i z tego materiału można śmiało drukować również rzeczy, które mają dłuższy czas być używane w cięższych warunkach.
cieplok, dziobu
- dziobu
- Zasłużony
- Postów w temacie: 1
- Drukarka: ZMorph 2.0(S)
- x 6331
- Kontakt:
Re: Trwałość PLA po wielu latach.
Ale to opinia na podstawie jednego detalu. Taka sobie statystyka.
A jaki materiał? Tj jaka firma? Bo "ponad 10 lat" temu to PLA dało się kupić (pewnie dalej się da) takie które wymagało 230stC, śmierdziało podczas druku i zapewne z biodegradowalnością nie miało nic wspólnego; możliwe że z PLA też nie.
A jaki materiał? Tj jaka firma? Bo "ponad 10 lat" temu to PLA dało się kupić (pewnie dalej się da) takie które wymagało 230stC, śmierdziało podczas druku i zapewne z biodegradowalnością nie miało nic wspólnego; możliwe że z PLA też nie.
Pozdrawiam
Paweł
Projekty: ELF | AVAT 01 | HotPlate-1
Drukarki: Flsun i3 Plus | Flsun G | Kossel | FF Dreamer | Monoprice MP Mini | Copymaster3D Pro 500 | AIO Robotics ZEUS | Zmorph 2.0 | Climber 7
Też fajne: Wydruki | Moje twory w 3D | Inne
Paweł
Drukarki: Flsun i3 Plus | Flsun G | Kossel | FF Dreamer | Monoprice MP Mini | Copymaster3D Pro 500 | AIO Robotics ZEUS | Zmorph 2.0 | Climber 7
Też fajne: Wydruki | Moje twory w 3D | Inne
Zapach podczas drukowania był lekko wyczuwalny, taki słodkawy. Na pewno nie był dokuczliwy. Wciąż mam dostęp do szpuli tego PLA, z którego drukowałem (ta drukarka stoi od lat nieużywana i tamta szpula jeszcze się nie skończyła, drukarka działa i gdzieś ponad rok temu nawet coś na niej drukowałem). Odnośnie temperatury drukowania - o ile dobrze pamiętam, drukowałem na 190 stopni - głowy za to nie dam, ale jechałem na standardowych ustawieniach Repetier Host dla PLA. Jaka firma filamentu - nie mam pojęcia. Na szpuli nie ma żadnej informacji o producencie.dziobu pisze: ↑10 mar 2025, 22:10 Ale to opinia na podstawie jednego detalu. Taka sobie statystyka.
Ha, mam stratatysa filamentu, zarówno ABS jak i pla, mają jakieś 8-10 lat i działają.
ABS wymaga suszenia w piekarniku, ale pla wlozone do tej "suszarki" Sunlu na jedną rolkę drukuje się dobrze.
Tak, trochę inaczej pachnie ale dalej się nie rozpuszcza jak abs
ABS wymaga suszenia w piekarniku, ale pla wlozone do tej "suszarki" Sunlu na jedną rolkę drukuje się dobrze.
Tak, trochę inaczej pachnie ale dalej się nie rozpuszcza jak abs

Jeżeli przypadkiem podam ceny w GBP to sobie kolego, koleżanko, pomnóż razy pięć.
- denior
- Drukarka: P1P
- x 209
kiedyś drukowałem łódeczkę dla dziecka z pla grafitowego od DD i wala się po ogrodzie 6 lat też nie widać na nim żadnej degradacji, ale np pla oliwkowe od printme na słońcu się odkształciło
Drukarka Bambulab P1S
- bafunio
- Drukarka: inventure, UM2+, R19
- x 83
Dołożę się do statystyk, customowe uchwyty na firankę - na balkon, żyją i nic im nie jest. Drukowane 5lat temu z filamentu f3d
Drukarki FDM: Zortrax Inventure , Ultimaker 2+ bondtech QR , Sigma R19 , Sigma R16 , XYZ Da Vinci Color
Drukarki SLA: XFAB
Frezarka: Certus 7060 pro stal ATC 9,5kW
Tokarka: LF CNC mini 1 serwo 2,2 kW
Drukarki SLA: XFAB
Frezarka: Certus 7060 pro stal ATC 9,5kW
Tokarka: LF CNC mini 1 serwo 2,2 kW