Muszki to pikuś... odfrukną bez problemu. U mnie kiedyś biały upodobały sobie "przecinki"... jako ciekawostke Ci powiem że się nimi ekstruder nie zapychaatom1477 pisze: 02 lip 2025, 13:29 Pany, odkryłem nowy gatunek
Jak zrobiło się ciepło to zauważyłem że na białym filamencie PETG siedzi wiele muszek.
Muszki filamentówki.
-
velkhor
- x 149
Re: Muszki filamentówki.
@GUTEK@
- Adinfo
- Drukarz
- Drukarka: 2xDelta, MD-16, X1
- x 275
- Kontakt:
Może brokatowy se zrobi jak tych muszek więce usiądzie i dlużej i powstanie Muschaxy Yellow.
Anycubic Delta Linear Plus
Prusa i3 Beer 0% Upgrade viewtopic.php?f=34&t=6395&p=106894#p106887
Prusa i3 Beer 0% Upgrade viewtopic.php?f=34&t=6395&p=106894#p106887
- @GUTEK@
- Drukarz
- Drukarka: FF Dreamer, CR-10
- x 904
- Kontakt:
Ja serio piszę, jak lecą do jaskrawego to do żółtego też powinny, a jak do chemii to być może żółty zignorują.
- atom1477
- x 244
Nie siadały na białej kartce ani na żółtym przewodzie (żółtego filamentu nie miałem). Ale populacja spadała więc to mało miarodajny test.
Dzisiaj już ich nie było wcale więc dalej już nie mam jak testować.
Ale jeszcze kiedyś zrobię burdel żeby się pojawiły. Wszystko dla dobra nauki!
Natomiast że żółty kolor przyciąga muchy i inne owady (ale niekoniecznie muszki owocówki) to się niedawno przekonałem jak wsadziłem żółtą koszulkę i wyszedłem w trochę dziksze tereny miasta.
Dzisiaj już ich nie było wcale więc dalej już nie mam jak testować.
Ale jeszcze kiedyś zrobię burdel żeby się pojawiły. Wszystko dla dobra nauki!
Natomiast że żółty kolor przyciąga muchy i inne owady (ale niekoniecznie muszki owocówki) to się niedawno przekonałem jak wsadziłem żółtą koszulkę i wyszedłem w trochę dziksze tereny miasta.
-
velkhor
- x 149
Bo tutaj trzeba wyjść z założenie co widzi owad a co człowiek.
Człowiek widzi długość fali od 400 do 780, czyli od fioletowy do czerwony, natomiast owady widzą od 300-560 (ultrafiolet do pomarańczowy). I jeden biały filament może odbijać dużo UV a drugi może go pochłaniać w większym stopniu. Na owady te pyłkożerne działa przede wszystkim promieniowanie UV.

Np. te zielone, z kilku km potrafią wyczuć padlinę...
Człowiek widzi długość fali od 400 do 780, czyli od fioletowy do czerwony, natomiast owady widzą od 300-560 (ultrafiolet do pomarańczowy). I jeden biały filament może odbijać dużo UV a drugi może go pochłaniać w większym stopniu. Na owady te pyłkożerne działa przede wszystkim promieniowanie UV.
Tutaj niech się kolega nie zrazi, ale muchy to co innego przyciąga
Np. te zielone, z kilku km potrafią wyczuć padlinę...
Te też kierują się zapachem, idalnie je wabi ocet jabłkowy. Bo taki wydziela się w psującym się owocu. Nie dotkąłeś czasem szpulki ręką po jedzeniu owoców mogło wystarczyć.
A to podejrzewam słodyszek rzepakowy (taki mikro chrząszcz czarny, 2-3mm), wqr****cy powiedziałbym. Kiedyś się wybrałem na przejażdżke rowerową i trafiło się duuuuże pole rzepaku po drodze.atom1477 pisze: 03 lip 2025, 22:02 [...] jak wsadziłem żółtą koszulkę i wyszedłem w trochę dziksze tereny miasta.
Abys
- atom1477
- x 244
Sprawa się chyba wyjaśniła. Już wcześniej zauważyłem że biały filament ma wyczuwalny zapach, a inne zupełnie nie.
Ale dopiero ostatnio jak puściłem większy wielogodzinny wydruk, to się o tym nanośnie przekonałem.
Myślałem że to jakieś jedzenie się zepsuło, i szukałem po pokoju. Dopiero po 2 godzinach się zorientowałem że to ciepły wydruk tak pachnie (ciągle drukowany na podgrzewanym stole).
To nie był zły zapach (że waliło), tylko raczej jakby jakaś fermentacja (alkohol). I chyba to to przyciąga muszki.
Ale dopiero ostatnio jak puściłem większy wielogodzinny wydruk, to się o tym nanośnie przekonałem.
Myślałem że to jakieś jedzenie się zepsuło, i szukałem po pokoju. Dopiero po 2 godzinach się zorientowałem że to ciepły wydruk tak pachnie (ciągle drukowany na podgrzewanym stole).
To nie był zły zapach (że waliło), tylko raczej jakby jakaś fermentacja (alkohol). I chyba to to przyciąga muszki.
Abys, WillingMagic
-
velkhor
- x 149
To najpierw do destylarki... z dopiero drukuj.atom1477 pisze: 31 lip 2025, 21:20 To nie był zły zapach (że waliło), tylko raczej jakby jakaś fermentacja (alkohol). I chyba to to przyciąga muszki.
Bedziesz miał burbon za darmo
- BB84
- x 75
-
J.A.
- Drukarka: BLX1CC
- x 111
-
RSB
Tak, muszki lubią jasne kolory i kontrasty, bo to cecha kwiatów - taki instynkt. Myślą, że to jedzonko.