ABS bez dodatków
-
gregorh
ABS bez dodatków
Poleci ktoś w miarę czysty ABS? Tzn bez masy dodatków, które co prawda ułatwiają drukowanie, ale i jednocześnie obniżają wytrzymałość i temperaturę topnienia. Potrzebne głównie do wydrukowania elementów kinematyki do drukarki. Mam obudowę, obecnie drukuje z jakiegoś spectruma, ale jak szukam nowych rolek to wszystko jakieś plusy, smarty i inne wynalazki.
- Fest
- Drukarka: To trudna sprawa...
- x 270
-
gregorh
Re: ABS bez dodatków
Nie drukowałem wcześniej zbytnio na ABS, idzie całkiem dobrze tyle. że wydruki nawet pod wychłodzeniu odrywają się ze szkłem.... Pryskam preparatem adhezyjnym, ale może to błąd?
- cyfron
- Drukarka: na razie 7 sztuk :)
- x 460
Dlaczego nie PA12CF lub jeżeli masa nie ma znaczenia to PA12GF lub chociażby ASA, która moim zdaniem w większości aspektów wygrywa z ABS??? Chyba, że chodzi o koszta???
Co do ABSu, to chyba Plast Spaw ma bez zbyt dużej ilości dodatków a co za tym idzie całkiem spory skurcz.
Co do ABSu, to chyba Plast Spaw ma bez zbyt dużej ilości dodatków a co za tym idzie całkiem spory skurcz.
- Fest
- Drukarka: To trudna sprawa...
- x 270
Poliamid jest tworzywem, które porafi się odkształcać pod wpływem zmęczenia, nie pęknie, ale gubi wymiary. PA-CF przy użyciu wysokich temperatur dyszy i niskiego chłodzenia, dla zachowania wysokiej spajalności między warstwami nitkuje jak cholera i ciężko dobrać jakąś sensowna retrakcję.
ASA ma dużo gorszą adhezję międzywarstwową niż ABS, osobiście do części drukarkowych używam ABS - GF ostatnio od Bambu, bo ma całkiem niezła cenę. Dodatek szkła obniża kurczliwość, oraz wzmacnia spajalność warstw, tylko trzeba dobrze wcelować się z temperatura komory, dyszy i druku. Jak będzie za zimno to rozłazi się w rękach gorzej od "czystego" ASA.
Ogólnie, wszystkie techniczne to komora i to z dość wysokimi temperaturami komory w okolicy 50 st. i więcej, można wtedy pozwolić sobie na ładne chłodzenie wentylatorami i uzyskać w miarę stałą temperaturę detalu na który nanoszone są kolejne warstwy uzyskując jako takie ich połączenie, oczywiście jak na druk FDM. Działa w sumie analogicznie do druku PLA, tylko, że chłodzę strumieniem o temperaturze 55 stoni a nie 22 jak w przypadku otwartej drukarki i PLA.
Tyle moje doświadczenie z materiałami do budowy plastykowych elementów Rep Rapa.
ASA ma dużo gorszą adhezję międzywarstwową niż ABS, osobiście do części drukarkowych używam ABS - GF ostatnio od Bambu, bo ma całkiem niezła cenę. Dodatek szkła obniża kurczliwość, oraz wzmacnia spajalność warstw, tylko trzeba dobrze wcelować się z temperatura komory, dyszy i druku. Jak będzie za zimno to rozłazi się w rękach gorzej od "czystego" ASA.
Ogólnie, wszystkie techniczne to komora i to z dość wysokimi temperaturami komory w okolicy 50 st. i więcej, można wtedy pozwolić sobie na ładne chłodzenie wentylatorami i uzyskać w miarę stałą temperaturę detalu na który nanoszone są kolejne warstwy uzyskując jako takie ich połączenie, oczywiście jak na druk FDM. Działa w sumie analogicznie do druku PLA, tylko, że chłodzę strumieniem o temperaturze 55 stoni a nie 22 jak w przypadku otwartej drukarki i PLA.
Tyle moje doświadczenie z materiałami do budowy plastykowych elementów Rep Rapa.
-
velkhor
- x 149
Nie tylko polamid... cały ten "plastik fantastic" pełza. Jeden mniej drugi bardziej, jeden ma mniejszy moduł younga drugi większy. Np PLA jest sztywniejsze od ABS, za to dużo szybciej pełznie pod naprężeniem. Włókna (szczególnie GF) zmniejszają pełzanie, ale tylko w 2 z 3 osi... w Z pełzanie jest nadal, niewiele lepsze niż bez włókien.
Czysty ABS moim zdaniem się nie sprawdzi jest zbyt "elastyczny" fakt prawie nie pełznie, ale coś za coś. W wykonaniu wtryskowym jest dużo lepiej ale tam jest wypełnienie 100% w FDM pewnie będzie z 9X% i te mikro przestrzenie robią powodują że się druk odkształca.
Podążając tym tropem żywica była by lepsza, ale nie wiem jak z wytrzymałością.
Czysty ABS moim zdaniem się nie sprawdzi jest zbyt "elastyczny" fakt prawie nie pełznie, ale coś za coś. W wykonaniu wtryskowym jest dużo lepiej ale tam jest wypełnienie 100% w FDM pewnie będzie z 9X% i te mikro przestrzenie robią powodują że się druk odkształca.
Podążając tym tropem żywica była by lepsza, ale nie wiem jak z wytrzymałością.
- Rozarh
- Drukarz
- Drukarka: Fenix, A20M, TT1SM..
- x 435
100% wypełnienia w FDM nie pomaga - zmniejsza wytrzymałość wydruku, dlatego z wtryskarki jest lepsze. Był filmik na YT - chyba z CNCKitchen.
Teoretycznie mogło by pomóc tzw. brick layers, ale to trzeba zbadać.
Teoretycznie mogło by pomóc tzw. brick layers, ale to trzeba zbadać.
Parafrazując wpis by artusiek:
Nie chcesz grzebać? Kup Prusę lub Bambu Labs
Kupiłeś coś co dopieszczasz? Naucz się grzebać!!!
Nie chcesz grzebać? Kup Prusę lub Bambu Labs
Kupiłeś coś co dopieszczasz? Naucz się grzebać!!!
-
gregorh
No dobra, a z czego robią części do Vorona czy HE? Miałem przeświadczenie, że z ABS i im czystszy tym lepiej no chyba, że się coś zmieniło.
- cyfron
- Drukarka: na razie 7 sztuk :)
- x 460
Jeżeli masz komorę nawet pasywną a docelowa drukarka nie będzie miała mega dużego pola, to IMHO ASA spokojnie się sprawdzi. Jak nie masz komory to PETG-GF
gregorh
- Jarewa
- Drukarz
- x 559