Zrobiłem pudło na filament

Ogólne dyskusje o filamentach - różnych materiałach i producentach.
Awatar użytkownika
Pjoter
Posty: 146
Rejestracja: 16 lis 2017, 18:53
Lokalizacja: Gdynia
Drukarka: Anycubic I3 Mega
x 20

Zrobiłem pudło na filament

Postautor: Pjoter » 16 cze 2018, 11:05

Od dłuższego czasu męczyły mnie worki strunowe w których trzymałem filament. Postanowiłem zrobić pudło na filament. Wybór padł na JYSK Simple Box 29l. Wrzucam linka do thingiverse: JYSK Basic Box 29l filament drybox.

Wilgoć powstrzymuje nieźle jak na pierwsze 2 dni :P Na pokrywce dorobiłem uszczelkę z silikonu i całość przytrzymuje za pomocą klipsów. Dodatkowo aby więcej szpuli zmieścić w środku, zaprojektowałem leżący stojak na szpule. Jak na razie sprawuje się nieźle.
Pajacyk0v, Zepco
Hobby robotyka - projektowanie i programowanie :git:
Anycubic I3 Mega - na początek wystarcza :D

W planach kolejna drukarka...
Awatar użytkownika
rocendroll
Posty: 156
Rejestracja: 04 maja 2018, 08:24
Lokalizacja: Katowice
Drukarka: Prusa i3 MK3
x 5

Re: Zrobiłem pudło na filament

Postautor: rocendroll » 12 wrz 2018, 15:29

Może podepnę się bo ja też z problemem pudła na filament. Robię obudowę na drukarkę i chciałbym się dowiedzieć co trzeba zapewnić, aby trzymać filament we właściwych warunkach. Czy należy również umieszczać jakiegoś rodzaju saszetki z pochłaniaczem wilgoci w środku? Czy trzeba mieć osobne pudło na filament?
https://shop.prusa3d.com/forum/user-mod ... 24283.html
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 1689
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 457
Kontaktowanie:

Re: Zrobiłem pudło na filament

Postautor: dziobu » 12 wrz 2018, 15:39

Ja mam szpule w czymś takim: https://www.olx.pl/oferta/nowe-pojemniki-skrzynki-robusto-20-l-CID767-IDgSW2d.html (link pierwszy z brzegu; pojemnik Robusto 20l). Jedyne co to z obu stron wsadziłem kartoniki żeby zasłonić otwór bo przez niego mi się strasznie kurzy. I tak leżą te plastiki i jest OK.
Także chyba cudów nie trzeba.

Te szczególnie nie lubiące wilgoci (nylon, PVA) mam w torebkach foliowych z saszetkami ale i tak je suszę osobno przed użyciem.
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D
Awatar użytkownika
Pjoter
Posty: 146
Rejestracja: 16 lis 2017, 18:53
Lokalizacja: Gdynia
Drukarka: Anycubic I3 Mega
x 20

Re: Zrobiłem pudło na filament

Postautor: Pjoter » 12 wrz 2018, 16:35

rocendroll pisze:...chciałbym się dowiedzieć co trzeba zapewnić, aby trzymać filament we właściwych warunkach. Czy należy również umieszczać jakiegoś rodzaju saszetki z pochłaniaczem wilgoci w środku? Czy trzeba mieć osobne pudło na filament?


Wszystko zależy. Jaki filament? W jakim czasie "zjadasz" rolkę filamentu?

Ja drukuję mało i głównie PET-G i PLA. PLA się nie przejmuję, PET-G natomiast pochłania wilgoć. Ostatnio miałem przerwę w drukowaniu ponad miesiąc. Teraz dalej drukuję. Skuteczność tego pudła można zobaczyć na poniższych zdjęciach. Kiedy filament nie jest wykorzystywany to z pudła wystaje ok. 50 cm kawałek filamentu:
IMG_20180912_160550.jpg

Pokrywka pudła ma własną uszczelkę zrobioną z silikonu. Wszystkie otwory montażowe są uszczelnione silikonem. Jedyne nieuszczelnione otwory to rurki PTFE. Przewody mają po 6-8 cm i cały czas jest w nich filament (aby je zatykać), nawet jak się jeden skończy to rurkę zatykam innym filamentem (nie muszę ciągle wymieniać szpul, mogę poczekać aż skończą mi się np. 3 z 5 dostępnych). W pudle siedzi pochłaniacz wilgoci (200-300 gram) w postaci regenerowalnych kulek Silica Gel (kilogram na allegro kosztuje 60 zł). Jeszcze nie regenerowałęm (podobno można w piekarniku). Wymieniłem go pierwszy raz po 3 miesiącach. Taki daje efekt:
IMG_20180912_162135.jpg

A teraz zdjęcia wydruków:
Filament PET-G czarny (podobno transparent) od Spectrum, kostka kalibracyjna w trybie wazy, 230 stopni, 50 mm/s, bez nawiewu (kostki lekko zakurzone, moja kulpa)
IMG_20180912_160525.jpg
IMG_20180912_160536.jpg

Po prawej kostka wydrukowana z filamentu który był poza pudłem przez ponad 1,5 miesiąca. Po lewej kostka z tego samego filamentu ale najpierw odciąłem odcinek który leżał poza pudłem. Oczywiście filament nie będzie leżał ponad 1,5 miesiąca poza pudłem o ile go zużyjesz w tydzień :D

Dla mnie to pudło pozwala na trzymanie długo filamentu w optymalnych warunkach. Nie muszę go szybko przedrukować, mogę też łatwo go zmieniać w samej drukarce i nie bawić się w torby strunowe i saszetki z pochłaniaczami. Bardzo możliwe ze dla Ciebie inne rozwiązanie będzie lepsze.
rocendroll
Hobby robotyka - projektowanie i programowanie :git:
Anycubic I3 Mega - na początek wystarcza :D

W planach kolejna drukarka...
sp6vgx
Posty: 318
Rejestracja: 06 lut 2018, 18:38
Lokalizacja: Warszawa
x 44
Kontaktowanie:

Re: Zrobiłem pudło na filament

Postautor: sp6vgx » 12 wrz 2018, 18:26

Z mojej strony tylko taka mała uwaga co do Silica gel. Niestety ma tendencję do pylenia i warto zrobić jakąś osłonę z gazy itp. ja przykładowo w swoich dry box-ach używam tego patentu: https://www.thingiverse.com/thing:2236037

Odnośnie tych mierników wilgotności to powiem tak sens ich stosowania jest średni, kupiłem na alledrogo kilka sztuk i każdy pokazuje co innego do tego rozrzut jest dość spory...

Kolejna sprawa 60zł za 1kg silica gel to dość sporo, ja na alledrogo kupuję po niecałe 30zł za kilogram (od użytkownika MojeLaboratorium) - ten pomarańczowy co zmienia kolor... Można znaleźć pod nazwą "Żel krzemionkowy pomarańczowy ze wskaźnikiem", a jak nie ma wystawionego odezwać się do tego użytkownika...

Co do uszczelek natomiast użyłem uszczelek do okien (Tesa kupione w jakimś markecie budowlanym)....
rocendroll
For every complex problem, there is a solution that is simple, neat, and wrong.
Ultimaker 1 i 1/2, Szrotek, Vertex K8400, Anycubic I3 Mega
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 1689
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 457
Kontaktowanie:

Re: Zrobiłem pudło na filament

Postautor: dziobu » 12 wrz 2018, 18:56

sp6vgx pisze:Odnośnie tych mierników wilgotności to powiem tak sens ich stosowania jest średni, kupiłem na alledrogo kilka sztuk i każdy pokazuje co innego do tego rozrzut jest dość spory...

Bo trzeba kupić czujnik a nie badziew. Np coś na SHT31: https://www.soselectronic.pl/products/sensirion/sht-31-smart-gadget-217297?gclid=CjwKCAjw8uLcBRACEiwAaL6MSUmMK5aCOleAJcBPxLCn6UHomBMO8V-FRM2YEvv08fsaiAXoBr2e8xoCk2sQAvD_BwE
Do tego prosta wisząco/stojąca obudowa i gotowe: https://www.thingiverse.com/thing:2613524
rocendroll
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D
sp6vgx
Posty: 318
Rejestracja: 06 lut 2018, 18:38
Lokalizacja: Warszawa
x 44
Kontaktowanie:

Re: Zrobiłem pudło na filament

Postautor: sp6vgx » 12 wrz 2018, 19:08

dziobu pisze:
sp6vgx pisze:Odnośnie tych mierników wilgotności to powiem tak sens ich stosowania jest średni, kupiłem na alledrogo kilka sztuk i każdy pokazuje co innego do tego rozrzut jest dość spory...

Bo trzeba kupić czujnik a nie badziew. Np coś na SHT31: https://www.soselectronic.pl/products/sensirion/sht-31-smart-gadget-217297?gclid=CjwKCAjw8uLcBRACEiwAaL6MSUmMK5aCOleAJcBPxLCn6UHomBMO8V-FRM2YEvv08fsaiAXoBr2e8xoCk2sQAvD_BwE
Do tego prosta wisząco/stojąca obudowa i gotowe: https://www.thingiverse.com/thing:2613524


Kupiłem dla testu... bo były tanie... niestety lepsze czujniki kosztują. Choć SHT mam na stanie bo używam w kilku projektach ot przykładowo jeden z nich ;)

IMG_20180912_190248.jpg


...jednak nie chciało mi się robić elektroniki...

Bardziej wspomniałem na zasadzie że szkoda kasy na w/w... Zresztą wrócę do domu to dam fotkę czterech sztuk które stoją już kilka miesięcy obok siebie ;) jak i mojego rozwiązania dry box-ów... choć tutaj nie ma nic odkrywczego ot zbieranina rozwiązań z thingiverse...
rocendroll
For every complex problem, there is a solution that is simple, neat, and wrong.
Ultimaker 1 i 1/2, Szrotek, Vertex K8400, Anycubic I3 Mega
Awatar użytkownika
Pjoter
Posty: 146
Rejestracja: 16 lis 2017, 18:53
Lokalizacja: Gdynia
Drukarka: Anycubic I3 Mega
x 20

Re: Zrobiłem pudło na filament

Postautor: Pjoter » 12 wrz 2018, 19:15

Co do pylenia to pamiętam że muszę dodać jakąś osłonę na pojemnik.
Co do higrometrów to nie potrafię stwierdzić ich poprawności. Jednak ich wskazania pokazują kiedy jest jakiś "przeciek" w komorze. Silica Gel też to pokazuje jednak dopiero po czasie.
Co do żelu to na allegro szukałem bezkadmowego i regenerowalnego. No i te dwie opcje tylko jeden spełniał. Liczę na to że uda mi się go regenerować.
O uszczelkach już nie mogę się wypowiedzieć, bo niestety nie znam się na tyle :P Silikon wybrałem bo bezproblemowo pozwalał na ukształtowanie każdej uszczelki jaką bym chciał. No i już z nim pracowałem wcześniej.
Hobby robotyka - projektowanie i programowanie :git:
Anycubic I3 Mega - na początek wystarcza :D

W planach kolejna drukarka...
sp6vgx
Posty: 318
Rejestracja: 06 lut 2018, 18:38
Lokalizacja: Warszawa
x 44
Kontaktowanie:

Re: Zrobiłem pudło na filament

Postautor: sp6vgx » 12 wrz 2018, 19:39

Pjoter pisze:Co do żelu to na allegro szukałem bezkadmowego i regenerowalnego. No i te dwie opcje tylko jeden spełniał. Liczę na to że uda mi się go regenerować.


Czy on jest bezkadmowy to ci nie powiem... ale można go osuszać (regenerować) i ładnie z zielonego robi się pomarańczowy. Używam takich pudeł z tym żelem już bardzo długo i trochę tych pudeł mam w domu... zero problemów w zasadzie... Zresztą jak wrócę do domu zrobię foty pudeł, higrometrów jak i butelek z żelem krzemionkowym (jest tam nawet nazwa firmy która go sprzedaje poza allegro i zapewne ludzie sprzedający na alledrogo go tam kupują).
For every complex problem, there is a solution that is simple, neat, and wrong.
Ultimaker 1 i 1/2, Szrotek, Vertex K8400, Anycubic I3 Mega
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 1689
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 457
Kontaktowanie:

Re: Zrobiłem pudło na filament

Postautor: dziobu » 12 wrz 2018, 19:42

sp6vgx pisze:Kupiłem dla testu... bo były tanie... niestety lepsze czujniki kosztują. Choć SHT mam na stanie bo używam w kilku projektach ot przykładowo jeden z nich ;)

O, a to obok wygląda jak STM32. Lubię to ;)

Ja mam plastiki spakowane tak:
pd.jpg

Niektóre szpule są grubsze, niektóre cieńsze (to już widać na foto powyżej), zawsze wchodzi przynajmniej 6. Kartony chronią przed przepływem powietrza; strasznie mi się kurzy i było to widać jak otwory były odkryte.
Pudła pasują jedno na drugie i to u mnie w zupełności wystarczy. Nie pamiętam żebym kiedyś suszył któyrś z tych plastików, tj żebym musiał go suszyć. Poza nimi mam jeszcze trochę takich co się walają pod nogami i tam faktycznie bywa że którąś suszę jak strzela w głowicy.

EDIT

sp6vgx pisze:(...)ale można go osuszać (regenerować) i ładnie z zielonego robi się pomarańczowy.

o taki?
zel.jpg
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D

Wróć do „Filamenty”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości