Wodoszczelny wydruk z TPU - nitkowanie

Dla zupełnie zielonych w temacie druku 3D
tomac
Postów w temacie: 18
x 3

Re: Wodoszczelny wydruk z TPU - nitkowanie

Post autor: tomac »

Kolejna próba z tym filamentem też nie wyszła. Znowu wydruk się zaciął na zgrubiałym filamencie (miał w tym miejscu grubość około 1,95mm). Reklamowałem go i dostałem zwrot pieniędzy. Muszę kupić coś lepszego.
A jeszcze jedna rzecz: TPU (w każdym razie to z Geeetech) bardzo mocno trzyma się nakładki na stół. Strasznie trudno go oderwać. Tym razem nawet odrywając wydruk trochę uszkodziłem powłokę z PEI :(
ostatni_wolny_login
Postów w temacie: 5
x 6

Post autor: ostatni_wolny_login »

tomac pisze: 07 mar 2025, 18:05 Kolejna próba z tym filamentem też nie wyszła. Znowu wydruk się zaciął na zgrubiałym filamencie (miał w tym miejscu grubość około 1,95mm). Reklamowałem go i dostałem zwrot pieniędzy. Muszę kupić coś lepszego.
A jeszcze jedna rzecz: TPU (w każdym razie to z Geeetech) bardzo mocno trzyma się nakładki na stół. Strasznie trudno go oderwać. Tym razem nawet odrywając wydruk trochę uszkodziłem powłokę z PEI :(
Nie drukuj TPU na PEI, chyba ze dasz klej do papieru jako podklad.
Ja drukuje na teksturowej albo satynowej.

PS. Wolaj jak Ci sie uda jak ot osiagnales. Moja uszczelka nie cieknie, ale to chyba troche co innego.
J.A.
Postów w temacie: 4
Drukarka: JAKIŚSZEŚCIAN
x 77

Post autor: J.A. »

Uszczelki się zgniata, dlatego to naprawdę co innego niż hermetyczny zwłaszcza ciśnieniowy zbiornik.
Nie drukuję łódek, figurek z gier ...
tomac
x 3

ostatni_wolny_login pisze: 08 mar 2025, 18:42Nie drukuj TPU na PEI, chyba ze dasz klej do papieru jako podklad.
Ja drukuje na teksturowej albo satynowej.
Dzięki za radę. Czy to chodzi o taki zwykły biurowy klej roślinny?
Mam też klej w sztyfcie, który był dołączony do drukarki oraz stary klej NeedIT 3D w rozpylaczu, być może już przeterminowany. Nie wiem, czy zastosowanie któregoś z tych klejów ułatwi oderwanie gotowego wydruku?

PS: Zamówiłem 200 gramów przezroczystego TPU na testy. Mam zamiar z tego znowu wydrukować ciśnieniowy zbiorniczek na strzykawkę i zrobić próbę z wodą zabarwioną jakimś atramentem czy też innym barwnikiem. Może uda mi się zobaczyć, jak ta woda przedostaje się na zewnątrz i gdzie wnika w strukturę wydruku.
ostatni_wolny_login
Postów w temacie: 5
x 6

Post autor: ostatni_wolny_login »

tomac pisze: 08 mar 2025, 23:52 [Dzięki za radę. Czy to chodzi o taki zwykły biurowy klej roślinny?

PS: Zamówiłem 200 gramów przezroczystego TPU na testy. Mam zamiar z tego znowu wydrukować ciśnieniowy zbiorniczek na strzykawkę i zrobić próbę z wodą zabarwioną jakimś atramentem czy też innym barwnikiem. Może uda mi się zobaczyć, jak ta woda przedostaje się na zewnątrz i gdzie wnika w strukturę wydruku.
Ja stosuję zwykły klej do papieru - taki dostałem od Prusy.
Tutaj jest bardzo przydatna tabelka żeby sobie płyt nie zniszczyć: https://help.prusa3d.com/filament-material-guide

Daj znać jak Ci pójdzie z tym tpu.
Tylko trochę bez sensu, że probujesz cały czas z TPU. Drogo i dużo czasu.
Zrób testy na petg żebyś miał gwarancję, że to nie problem warstw/modelu. Pokombinuj z takim wydrukiem z petg dodając więcej perimeters itd.
Szkoda testować na tpu.

Tutaj jeszcze poradnik od prusa: https://help.prusa3d.com/pl/article/wyd ... lne_112324

Wołaj mnie jak idzie

Pozdrawiam
tomac
x 3

Dzięki za cenne informacje. Odnośnie prób z innego materiału - próbowałem PLA, ale chyba wyniki mi wiele mi nie dadzą. Ten zbiorniczek ciśnieniowy wykonany z PLA przy zwiększonym przepływie nie da się nałożyć na strzykawkę. Zmniejszyłem przepływ - dało się nałożyć, ale połączenie nie było szczelne. Sam zbiorniczek z PLA bez ciśnienia jest idealnie szczelny - nawet po kilku dniach nie ma najmniejszych śladów wycieku. Jednak parametry wydruku dla TPU i PLA oraz charakter samych materiałów są na tyle różne, że wyniki z PLA (czy też z PETG) chyba nie wniosą wiele do analizy tego, co się dzieje z TPU. Jutro powinienem mieć to przezroczyste TPU i na nim spróbuję zobaczyć przecieki.
ostatni_wolny_login pisze: 09 mar 2025, 03:05Wołaj mnie jak idzie
Pytanie techniczne: Jak na tym forum się kogoś woła?
J.A.
Drukarka: JAKIŚSZEŚCIAN
x 77

Post autor: J.A. »

tomac pisze: 10 mar 2025, 21:30Pytanie techniczne: Jak na tym forum się kogoś woła?
No właśnie tak
Nie drukuję łódek, figurek z gier ...
tomac
x 3

ostatni_wolny_login pisze: 09 mar 2025, 03:05Daj znać jak Ci pójdzie z tym tpu.
Mam nowe spostrzeżenia:
Pierwsze - ten Geeetech to porażka. Nie trzyma wymiarów. Ma zgrubienia i jeśli ekstruder natrafi na to zgrubienie to albo przestanie tłoczyć i drukarka przestaje drukować, albo (jeśli będzie w stanie jakoś przecisnąć to zgrubienie) to zaburzy kilka warstw i widać to na wydruku i jest on osłabiony w tym miejscu (wystarczy go lekko pociągnąć i się w tych miejscach rozrywa). Zgłosiłem reklamację u sprzedawcy i dostałem zwrot pieniędzy.
Próbowałem też z przezroczystym materiałem firmy F3D. Ten materiał jest nieco bardziej miękki od tego Rosa3D, którego używałem z początku. Jednak wydruk cieknie na potęgę. W ogóle nie trzyma ciśnienia - przy wciskaniu tłoczka strzykawki są miejsca, w których normalnie sika strumień wody. Przy czym miejsca przecieku są na najbardziej nachylonej ściance projektu (te pod kątem 45 stopni). Wygląda na to, że na nienachylonych lub lekko nachylonych ścianach wycieku nie ma. Zastanawiam się, czy ten materiał przy bardziej nachylonych ścianach nie obwisa lekko w dół i stąd nieszczelności. Spróbuję zmniejszyć temperaturę wydruku - może to poprawi sytuację.
Przeciąłem wydruki. Obydwa (zarówno ten z Rosa3D jak i z F3D) mają wewnątrz widoczne nierówności między szwami wewnętrznym i zewnętrznym.
Obejrzałem, jak w slicerze (Creality Print - praktycznie to samo, co Orca Slicer) wyglądają ruchy głowicy przy drukowaniu poszczególnych warstw.
Wygląda to tak: Ścianka ma pięć warstw. Zaczyna drukować w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara od warstwy drugiej od zewnątrz. Następnie drukuje pierwszą od zewnątrz (czyli naprzód drukuje dwuwarstwowa ścianę zewnętrzną). Następnie drukuje drugą warstwę od wewnątrz, po czym pierwszą od wewnątrz (tak ma wewnętrzną ściankę). Po czym zmienia kierunek na zgodny z ruchem wskazówek zegara i drukuje warstwę wewnętrzną.
Zastanawiam się, czy jest jakiś slicer umożliwiający drukowanie w jednym kierunku, warstwa po warstwie, bez rozróżniania ścianek wewnętrznych i zewnętrznych? Może to by pomogło?
Awatar użytkownika
Andrzej_W
Drukarz
Drukarka: 3d Pen+AMS
x 949

Post autor: Andrzej_W »

Może spróbować zrobić wydruk w trybie wazy. Tylko trzeba by dostosować model pod ten wydruk. Odejdzie ci szew a dokładając flow może uzyskasz szczelność.
Awatar użytkownika
atom1477
x 180

Post autor: atom1477 »

tomac pisze: 15 mar 2025, 22:59 Ma zgrubienia i jeśli ekstruder natrafi na to zgrubienie to albo przestanie tłoczyć i drukarka przestaje drukować, albo (jeśli będzie w stanie jakoś przecisnąć to zgrubienie) to zaburzy kilka warstw i widać to na wydruku i jest on osłabiony w tym miejscu (wystarczy go lekko pociągnąć i się w tych miejscach rozrywa).
Ciężko uwierzyć w taki objaw. W tych miejscach powinien być większy flow, a więc mocniejszy wydruk.
Słabszy powinien być w miejscach gdzie filament miał przecienienia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania o sprawy podstawowe”