Wodoszczelny wydruk z TPU - nitkowanie

Dla zupełnie zielonych w temacie druku 3D
lukk
Postów w temacie: 3
x 196

Re: Wodoszczelny wydruk z TPU - nitkowanie

Post autor: lukk »

Prasowanie dotyczy warstw top, aby ładnie wyglądało. Jeśli nie drukujesz jako vase mode to wierzch dna też jest w tym miejscu jako top, więc teoretycznie może pomóc uszczelnić, ale w praktyce to powinno to być do załatwienia przez lekki overflow. W Vase mode prasowanie nie będzie raczej działać, bo dla slicera wtedy ilość warstw top = 0 z automatu.

Skoro masz takie problemy z przeciekaniem to może po prostu masz spore underextrusion? Pokaż jak wygląda Twój wydruk, zwłaszcza dno od spodu i od wierzchu
tomac
Postów w temacie: 18
x 3

Post autor: tomac »

Spróbowałem włączyć tryb wazy na testowym wydruku, ale wtedy zmienia grubość ścianki tak, że zostaje tylko jedna warstwa. Taki cienkościenny wydruk przecieka na potęgę pomimo zwiększenia przepływu na 110%.
Zrobiłem też nowy właściwy wydruk, w którym zwiększyłem grubość ścianek, temperaturę dałem jeszcze o 2 stopnie wyższą (czyli 242 stopnie) i przepływ dałem na 110%. Jest w miarę szczelny (woda się jednak przesącza - pojawiają się kropelki na zewnątrz). Przesączanie nie jest zbyt duże (w wydruku mieści się 0,6 litra wody, po 3 dniach przesączyło się łącznie 4 łyżeczki), jednak dla moich celów to za dużo. Muszę mieć całkowitą szczelność.
Co ciekawe - mimo, że dolna część jest grubsza od ścianek, kropelki pojawiają się głownie na dole. Na ściankach też są, ale znacznie mniej.
lukk pisze: 18 lut 2025, 14:50Pokaż jak wygląda Twój wydruk, zwłaszcza dno od spodu i od wierzchu
OK, dołączam zdjęcia. Chociaż nie bardzo mogę dołączyć widoku dna z góry - nad nim jest sporo nitek, które nie pozwalają dokładnie zobaczyć dna. Musiałbym przeciąć wydruk i zrobić zdjęcie, ale nie wiem, czy to będzie konieczne.
Dołączam też nowy projekt wydruku - z pogrubionymi ściankami.
Na razie zostało mi zbyt mało filamentu na kolejny wydruk. Muszę dokupić nowy. Myślę, czy nie będzie czegoś pozwalającego łatwiej uzyskać wyższą szczelność, niż Rosa3D?

I jeszcze jedna sprawa: W ustawieniach można dać prasowanie każdej warstwy, a nie tylko góry i dołu. Może to pomoże?
Załączniki
WkładWazonu3-Body.3mf
(2.06 MiB) Pobrany 33 razy
Widok z góry.jpg
Widok z dołu.jpg
Przesączanie z boku.jpg
Przesączanie dół.jpg
lukk
x 196

Post autor: lukk »

tomac pisze: 21 lut 2025, 09:09 Spróbowałem włączyć tryb wazy na testowym wydruku, ale wtedy zmienia grubość ścianki tak, że zostaje tylko jedna warstwa. Taki cienkościenny wydruk przecieka na potęgę pomimo zwiększenia przepływu na 110%.
Na tym polega vase mode, że jest 1 ścianka, drukowana jako taka spirala.

Wydruki ogólnie nie wyglądają źle. Szkoda tyle materiału marnować, ja bym to spróbował uszczelnić, może rozpuścić trochę zwykłego sylikonu w acetonie i pomaziać tym od środka. Albo prysnąć jakąś gumą w spreju :) jak kiedyś drukowałem doniczkę z PETG, które miało problemy z underextrusion, i ta doniczka mi przeciekała to pomalowałem od środka farbą w spreju, napsikałem dużo, i tak pozalewałem po ściankach, ładnie uszczelniło.
J.A.
Postów w temacie: 4
Drukarka: JAKIŚSZEŚCIAN
x 77

Post autor: J.A. »

lukk pisze: 21 lut 2025, 13:38 jak kiedyś drukowałem doniczkę z PETG, które miało problemy z underextrusion, i ta doniczka mi przeciekała to pomalowałem od środka farbą w spreju, napsikałem dużo, i tak pozalewałem po ściankach, ładnie uszczelniło.
Tyle, że ta metoda nie przetrwa zimy.
Nie drukuję łódek, figurek z gier ...
tomac
x 3

lukk pisze: 21 lut 2025, 13:38Szkoda tyle materiału marnować
Trochę szkoda, ale ja to traktuję nie tylko jako coś, co ma mieć cel praktyczny, ale również jako naukę na przyszłość. Dla mnie drukarka to przede wszystkim zabawka i chciałbym nauczyć się nią dobrze bawić. Intryguje mnie co zrobić, żeby wszystko wyszło tak, jak sobie wymyśliłem, a jeśli to niemożliwe to chciałbym przynajmniej wiedzieć, dlaczego tego się nie da zrobić.
ostatni_wolny_login
Awatar użytkownika
Jarewa
Drukarz
x 516

Post autor: Jarewa »

Za cienkie ścianki ot filozofia.
Awatar użytkownika
micro
Postów w temacie: 1
Drukarka: Ender5S1
x 2

Post autor: micro »

W trybie "waze" możliwe jest wydrukować więcej niż jedną ściankę.
Awatar użytkownika
atom1477
x 180

Post autor: atom1477 »

J.A. pisze: 21 lut 2025, 15:54
lukk pisze: 21 lut 2025, 13:38 pomalowałem od środka farbą w spreju
Tyle, że ta metoda nie przetrwa zimy.
Nie wiadomo. Zależy co to za spray.

Ale ja bym użył kleju zrobionego z TPU. TPU podobno rozpuszcza się w acetonie. Trzeba by zrobić dość gęstą miksturę. Takim czymś mógłbyś posmarować wydruk, i to by go uszczelniło i stało się jednolite z tym wydrukiem.
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 6331
Kontakt:

Post autor: dziobu »

A może po prostu plastik się do tego nie nadaje? Zdarza mi się robić szczelne detale (w tym z elastycznych TPU czy PP) i nie mam żadnych problemów.
tomac
x 3

Jarewa pisze: 21 lut 2025, 19:56 Za cienkie ścianki ot filozofia.
A jakie powinny być grubości ścianek? Ścianki boczne mają 2,57mm. W dolnej części mają 4,83mm. Jednak w dolnej części przeciekają bardziej, niż boczne.
micro pisze: 21 lut 2025, 21:03 W trybie "waze" możliwe jest wydrukować więcej niż jedną ściankę.
Chodzi o to, że grubość ścianki może być większa niż 1 warstwa? Jak to zrobić?
dziobu pisze: 21 lut 2025, 22:00 A może po prostu plastik się do tego nie nadaje? Zdarza mi się robić szczelne detale (w tym z elastycznych TPU czy PP) i nie mam żadnych problemów.
Nie bardzo rozumiem, o co Ci chodzi z tym plastikiem. Czy chodzi o to, że może TPU, które kupiłem jest złej jakości? To był filament z Rosa 3D. Teraz zamówiłem jeszcze trochę z Geeetech i czekam na dostawę. Jakiego producenta możesz polecić?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania o sprawy podstawowe”