Wodoszczelny wydruk z TPU - nitkowanie
Re: Wodoszczelny wydruk z TPU - nitkowanie
Prasowanie dotyczy warstw top, aby ładnie wyglądało. Jeśli nie drukujesz jako vase mode to wierzch dna też jest w tym miejscu jako top, więc teoretycznie może pomóc uszczelnić, ale w praktyce to powinno to być do załatwienia przez lekki overflow. W Vase mode prasowanie nie będzie raczej działać, bo dla slicera wtedy ilość warstw top = 0 z automatu.
Skoro masz takie problemy z przeciekaniem to może po prostu masz spore underextrusion? Pokaż jak wygląda Twój wydruk, zwłaszcza dno od spodu i od wierzchu
Skoro masz takie problemy z przeciekaniem to może po prostu masz spore underextrusion? Pokaż jak wygląda Twój wydruk, zwłaszcza dno od spodu i od wierzchu
Spróbowałem włączyć tryb wazy na testowym wydruku, ale wtedy zmienia grubość ścianki tak, że zostaje tylko jedna warstwa. Taki cienkościenny wydruk przecieka na potęgę pomimo zwiększenia przepływu na 110%.
Zrobiłem też nowy właściwy wydruk, w którym zwiększyłem grubość ścianek, temperaturę dałem jeszcze o 2 stopnie wyższą (czyli 242 stopnie) i przepływ dałem na 110%. Jest w miarę szczelny (woda się jednak przesącza - pojawiają się kropelki na zewnątrz). Przesączanie nie jest zbyt duże (w wydruku mieści się 0,6 litra wody, po 3 dniach przesączyło się łącznie 4 łyżeczki), jednak dla moich celów to za dużo. Muszę mieć całkowitą szczelność.
Co ciekawe - mimo, że dolna część jest grubsza od ścianek, kropelki pojawiają się głownie na dole. Na ściankach też są, ale znacznie mniej.
Dołączam też nowy projekt wydruku - z pogrubionymi ściankami.
Na razie zostało mi zbyt mało filamentu na kolejny wydruk. Muszę dokupić nowy. Myślę, czy nie będzie czegoś pozwalającego łatwiej uzyskać wyższą szczelność, niż Rosa3D?
I jeszcze jedna sprawa: W ustawieniach można dać prasowanie każdej warstwy, a nie tylko góry i dołu. Może to pomoże?
Zrobiłem też nowy właściwy wydruk, w którym zwiększyłem grubość ścianek, temperaturę dałem jeszcze o 2 stopnie wyższą (czyli 242 stopnie) i przepływ dałem na 110%. Jest w miarę szczelny (woda się jednak przesącza - pojawiają się kropelki na zewnątrz). Przesączanie nie jest zbyt duże (w wydruku mieści się 0,6 litra wody, po 3 dniach przesączyło się łącznie 4 łyżeczki), jednak dla moich celów to za dużo. Muszę mieć całkowitą szczelność.
Co ciekawe - mimo, że dolna część jest grubsza od ścianek, kropelki pojawiają się głownie na dole. Na ściankach też są, ale znacznie mniej.
OK, dołączam zdjęcia. Chociaż nie bardzo mogę dołączyć widoku dna z góry - nad nim jest sporo nitek, które nie pozwalają dokładnie zobaczyć dna. Musiałbym przeciąć wydruk i zrobić zdjęcie, ale nie wiem, czy to będzie konieczne.
Dołączam też nowy projekt wydruku - z pogrubionymi ściankami.
Na razie zostało mi zbyt mało filamentu na kolejny wydruk. Muszę dokupić nowy. Myślę, czy nie będzie czegoś pozwalającego łatwiej uzyskać wyższą szczelność, niż Rosa3D?
I jeszcze jedna sprawa: W ustawieniach można dać prasowanie każdej warstwy, a nie tylko góry i dołu. Może to pomoże?
- Załączniki
-
- WkładWazonu3-Body.3mf
- (2.06 MiB) Pobrany 33 razy
Na tym polega vase mode, że jest 1 ścianka, drukowana jako taka spirala.
Wydruki ogólnie nie wyglądają źle. Szkoda tyle materiału marnować, ja bym to spróbował uszczelnić, może rozpuścić trochę zwykłego sylikonu w acetonie i pomaziać tym od środka. Albo prysnąć jakąś gumą w spreju

Tyle, że ta metoda nie przetrwa zimy.
Nie drukuję łódek, figurek z gier ...
Trochę szkoda, ale ja to traktuję nie tylko jako coś, co ma mieć cel praktyczny, ale również jako naukę na przyszłość. Dla mnie drukarka to przede wszystkim zabawka i chciałbym nauczyć się nią dobrze bawić. Intryguje mnie co zrobić, żeby wszystko wyszło tak, jak sobie wymyśliłem, a jeśli to niemożliwe to chciałbym przynajmniej wiedzieć, dlaczego tego się nie da zrobić.
ostatni_wolny_login
- micro
- Postów w temacie: 1
- Drukarka: Ender5S1
- x 2
W trybie "waze" możliwe jest wydrukować więcej niż jedną ściankę.
Nie wiadomo. Zależy co to za spray.
Ale ja bym użył kleju zrobionego z TPU. TPU podobno rozpuszcza się w acetonie. Trzeba by zrobić dość gęstą miksturę. Takim czymś mógłbyś posmarować wydruk, i to by go uszczelniło i stało się jednolite z tym wydrukiem.
- dziobu
- Zasłużony
- Postów w temacie: 3
- Drukarka: ZMorph 2.0(S)
- x 6331
- Kontakt:
A może po prostu plastik się do tego nie nadaje? Zdarza mi się robić szczelne detale (w tym z elastycznych TPU czy PP) i nie mam żadnych problemów.
Pozdrawiam
Paweł
Projekty: ELF | AVAT 01 | HotPlate-1
Drukarki: Flsun i3 Plus | Flsun G | Kossel | FF Dreamer | Monoprice MP Mini | Copymaster3D Pro 500 | AIO Robotics ZEUS | Zmorph 2.0 | Climber 7
Też fajne: Wydruki | Moje twory w 3D | Inne
Paweł
Drukarki: Flsun i3 Plus | Flsun G | Kossel | FF Dreamer | Monoprice MP Mini | Copymaster3D Pro 500 | AIO Robotics ZEUS | Zmorph 2.0 | Climber 7
Też fajne: Wydruki | Moje twory w 3D | Inne
A jakie powinny być grubości ścianek? Ścianki boczne mają 2,57mm. W dolnej części mają 4,83mm. Jednak w dolnej części przeciekają bardziej, niż boczne.
Chodzi o to, że grubość ścianki może być większa niż 1 warstwa? Jak to zrobić?
Nie bardzo rozumiem, o co Ci chodzi z tym plastikiem. Czy chodzi o to, że może TPU, które kupiłem jest złej jakości? To był filament z Rosa 3D. Teraz zamówiłem jeszcze trochę z Geeetech i czekam na dostawę. Jakiego producenta możesz polecić?