tomac pisze: ↑21 lut 2025, 23:41Nie bardzo rozumiem, o co Ci chodzi z tym plastikiem. Czy chodzi o to, że może TPU, które kupiłem jest złej jakości? To był filament z Rosa 3D. Teraz zamówiłem jeszcze trochę z Geeetech i czekam na dostawę. Jakiego producenta możesz polecić?
Nie że zła jakość, tylko może po prostu materiał ma jakieś mikro pory czy coś i zwyczajnie zawsze będzie ciekł. Nie wiem, tego nie znam.
Producenci mają różne źródła surowca i stosują różne dodatki także materiał materiałowi nie równy. Mam trochę detali z materiałów elastycznych które są szczelne bez żadnych specjalnych zabiegów - DevilDesign TPU i Fiberlogy PP.
~połowę drukowałem w trybie wazy, większość z dyszy 0.4mm. I to działało/nadal działa.
Może spróbuj z innego, tańszego i szybszego w druku materialu jak petg czy efekt jest podobny.
Porównasz ustawienia druku i zobaczysz, czy przy innym (teoretycznie szczelnym) materiale jest tak samo.
Ja z dwa tygodnie temu wydrukowałem redukcję do odpływu umywalki z TPU, bo oczywiście mi zabrakło, a syfon już rozebrany i nie cieknie. Ciężko porównać, bo ta redukcja to w sumie uszczelka. Jednak poprzednia, oryginalna ciekła.
Drukowałem na standardowych ustawieniach tpu w prosa slicer i filament od fiber logy.
Nie mam dużego doświadczenia, ale testuje rozne PLA
, żeby testowo drukować jak najtaniej i filament nie równy filamentowi. Te jak fiberlogy, dare devil czy nawet sunu / creality działają zawsze. Te tańsze różnie. Ten 3d rose to chyba z tych tańszych z tego co kojarzę.
Podsumowując, to sprawdził bym z petg
Zrobiłem kolejny test, którego wyniki są zachęcające. Zaprojektowałem niewielki zbiorniczek ciśnieniowy kompatybilny ze strzykawką Luer. W zbiorniczku mieści się około 10ml wody. Grubość ścianek to 2mm, temperatura wydruku 242 stopnie, wypełnienie 100%, przepływ 1,2. Projekt dołączam do tego posta. Nakładam zbiorniczek na strzykawkę, wstrzykuję wodę i mocno wciskam tłoczek strzykawki powodując pojawienie się w środku sporego ciśnienia. Wygląda na to, że jest to w miarę szczelnie pomijając szew. Na szwie pod ciśnieniem pojawiają się kropelki wody. Zastanawiam się, co można zrobić, aby uszczelnić ten szew?
I jeszcze jedno pytanie, "poza konkursem": Czy na forum da się jakoś dodawać filmiki?
Spróbowałem jeszcze podnieść przepływ do 1,25 i zmienić parametry szwu (szerokość domyślna była 10%, zmieniłem na zero, a potem na minus 10% - nie wiem, czy ten minus cokolwiek zmienia w stosunku do zera?) Założyłem na strzykawkę, wcisnąłem tłoczek i złapałem go trytytką. Szacuję, że w środku zrobiło sią około 2,7 bara nadciśnienia. Zostawiłem całość na ponad 40 minut. Na szwie pojawiła się woda. Wytarłem tę wodę, włączyłem stoper i po trzech minutach zrobiłem zdjęcie. Są widoczne trzy niewielkie krople wody. Zdjęcia załączam do tego posta (na czarnym materiale słabo trochę widać, ale da się dostrzec trzy krople wody w trzech miejscach na szwie). Poza szwem nie widać przecieków. Nie mam na razie pomysłu, co można z tym zrobić...
Jeżeli już tylko szew został, to spróbuj:
- wyłączyć retrakcję lub skalibrować linear advance (to się powinno ustawiać do materiału i dla TPU jest o wiele większe niż dla twardych materiałów)
- wypróbować 'scarf joint' (jest w najnowszym PS i Curze)
Goście od łódek, ale nie benchy tylko takich podwodnych, mają sporo do pokazania. Nie mówię że akurat ci ale będą podpowiedzi innych materiałów. Kiedyś trafiłem jak robiłem elementy do prób ciśnieniowych z PETG z uszczelnieniem z TPU.
Złote zasady: 1. You get what you paid for 2. Works? Don't fix! 3.Tanie okaże się najdroższe 4. Nie zoptymalizujesz procesu, którego nie rozumiesz 5. Konserwuj, nie czekaj aż padnie do reszty
majek pisze: ↑27 lut 2025, 10:42
Jeżeli już tylko szew został, to spróbuj:
- wyłączyć retrakcję lub skalibrować linear advance (to się powinno ustawiać do materiału i dla TPU jest o wiele większe niż dla twardych materiałów)
- wypróbować 'scarf joint' (jest w najnowszym PS i Curze)
Wyłączyłem retrakcję, może trochę pomogło, ale dalej cieknie pod ciśnieniem. Odnośnie "scarf joint" - używam Creality Slicer w wersji 6 (jest to z tego co się orientuję klon Orca Slicer), jest tu opcja "scarf joint" w tłumaczeniu polskim nazwana "szew ukośny", ale jeśli ją włączę to jest gorzej - model cieknie na całej szerokości tego szwu.
Igor pisze: ↑27 lut 2025, 12:56 Goście od łódek, ale nie benchy tylko takich podwodnych, mają sporo do pokazania. Nie mówię że akurat ci ale będą podpowiedzi innych materiałów. Kiedyś trafiłem jak robiłem elementy do prób ciśnieniowych z PETG z uszczelnieniem z TPU.
Dzięki za link. Ten filmik co prawda nie zawiera rozwiązania tematu (bo wewnątrz podwodnego drona umieszczają wodoszczelny nie drukowany pojemnik), ale znalazłem inny filmik tych samych autorów odnośnie wodoszczelnych wydruków: ) i oni proponują preparat "dichtol AM hydro" do uszczelnienia wydruku. Dla mnie to też nie jest dobre rozwiązanie.
Spróbowałem z tym nowym filamentem Geeetech. Generalnie jest inaczej. Ten materiał ma niższa temperaturę drukowania i chyba bardziej nitkuje. Poza tym jest bardziej miękki.
Mam problem z próbą szczelności, bo te moje testowe zbiorniczki na strzykawkę wykonane z TPU od Geeetech ciekną na połączeniu ze strzykawką. Nie wiem, dlaczego. Ale jest szansa, że pomijając miejsce styku ze strzykawką szew będzie szczelny.
Odnośnie parametrów drukowania - dla Geeetech zmniejszyłem temperaturę na 230. Przy tej temperaturze materiał praktycznie cieknie z dyszy. Zwiększyłem przepływ do 1,28. Włączyłem drukowanie tego wkładu do wazonu i poszedłem spać Rano się okazało, że na dość niskiej wysokości wydruk się zaciął. Materiał przestał wypływać z dyszy i drukarka przez kilka godzin tylko wykonywała ruchy w powietrzu. Nie wiem, co było tego przyczyną. Miałem trudności z wyciągnięciem filamentu z ekstrudera. Potem, gdy próbowałem przepchać za pomocą PLA doprowadziłem do tego, że trochę materiału dostało się do ekstrudera i musiałem go czyścić (swoją drogą dostęp do ekstrudera i jego rozbieranie w tej drukarce jest bardzo proste, tylko trzeba znaleźć właściwy film na YouTube, bo na początku trafiłem na taki, który bardzo komplikuje całą sprawę).
Być może powodem zablokowania drukowania było zgrubienie filamentu, które zablokowało ekstruder, chociaż na razie jeszcze nie zwalam definitywnie winy na filament. Dzisiaj wieczorem włączyłem ponownie drukowanie (ma trwać 17,5h) i zobaczę, czy wydruk uda się skończyć. Jeśli druk się uda i będzie szczelny po nalaniu wody przez kilka godzin to spróbuję włożyć go do reklamówki spełniającej funkcję dodatkowego zabezpieczenia i z tą reklamówką dam do wazonu na cmentarzu. Zobaczę potem, czy w reklamówce po kilku tygodniach pojawi się woda.
Nie próbowałem. Ale jak pisałem w tej chwili z tym nowym filamentem mam problem ze szczelnością połączenia ze strzykawką i na razie próby ciśnieniowe sobie odpuściłem.