Pękanie filamentu PC

Dla zupełnie zielonych w temacie druku 3D
tomac
Postów w temacie: 4
x 3

Pękanie filamentu PC

Post autor: tomac »

Witajcie.
Chciałem wydrukować coś z poliwęglanu (filament PC 275 firmy Spectrum) na drukarce Creality K1C . Kilka dni temu coś drukowałem na świeżo rozpakowanej szpuli i wyniki były zachęcające. Tym razem nie udało mi się nic wydrukować - po krótkim czasie od rozpoczęcia drukowania filament pęka w tej rurce teflonowej, którą przez gąsienicę dochodzi do ekstrudera. Próbując jego wytrzymałość w palcach okazało się, że bardzo łatwo się łamie. Czy to oznacza, że filament przez te kilka dni złapał wilgoć i po wysuszeniu powinien przestać pękać, czy też przyczyna pękania jest jakaś inna i muszę szukać innego rozwiązania?
tomac
x 3

Re: Pękanie filamentu PC

Dziwna sytuacja: Filament świeżo odwinięty ze szpuli nie jest kruchy. Miejscami się robi kruchy po wprowadzeniu go do drukarki. Przy czym kruchy już się robi w tej rurce teflonowej, jeszcze przed dojściem do ekstrudera. Co dziwne - kruchy jest miejscami. W jednym miejscu jest elastyczny, a w innym (kilka centymetrów dalej) jest twardy i kruchy. Nie jest to kwestia wilgotności, bo jak kawałek leży w pokoju na stole to ten kruchy dalej jest kruchym, a ten elastyczny dalej jest elastyczny. Nie mam pojęcia, skąd to się bierze.
Na razie poradziłem sobie z tym problemem modyfikując drukarkę (zrobiłem tak zwany riser podnoszący dekiel drukarki i wyjąłem rurkę teflonową z prowadnika kablowego - teraz ma większą swobodę ruchu). W ten sposób rurka mniej się wygina podczas ruchów głowicy i PC nie pęka.
Awatar użytkownika
morf
Drukarz
Postów w temacie: 1
Drukarka: Reprapy,PrMK3S,P1S
x 1853

Post autor: morf »

A mimo wszystko próbowałeś wysuszyć?
Done is better than perfect.
tomac
x 3

Tak, próbowałem. Pożyczyłem suszarkę i na całą noc dałem dałem na 70 stopni. Ale w tym samym czasie zrobiłem ten riser i nie wiem, czy bez niego problem pękania dalej by występował.
Awatar użytkownika
majek
Drukarz
Postów w temacie: 1
Drukarka: vn-corexy, EZT-3D T1
x 637

Post autor: majek »

Jeżeli jest ciepły, to dalej jest łamliwy? Spróbuj drukować bezpośrednio z suszarki.
tomac
x 3

majek pisze: 16 mar 2025, 12:52 Jeżeli jest ciepły, to dalej jest łamliwy? Spróbuj drukować bezpośrednio z suszarki.
Niezależnie od tego, czy jest ciepły czy nie, są na nim miejsca, w których jest łamliwy. Poza tym też nie trzyma dokładnie wymiarów. Zrobiłem sobie płytkę z dziurkami do testowania filamentów (miałem problemy z TPU, o tych problemach pisałem w innym wątku) i okazało się, że ten poliwęglan też nie trzyma idealnie wymiarów. Jest lepszy od tamtego TPU, ale nie jest najlepszy porównując z innymi materiałami, jak PLA, PETG czy TPU od innych producentów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania o sprawy podstawowe”