Chodzi mi dokładnie o taki element uzyskany loftem.
Efekt ścięcia po skosie.
Element że zdjęcia złożyłem z dwóch obiektów. Chciałbym to zrobić nic najlepiej loftem bądź prościej.
Pozdrawiam
Chodzi mi dokładnie o taki element uzyskany loftem.
Ale wiesz, że obrót szkicu o pewien kąt uniemożliwia wyciągnięcie "by rozmiar był taki sam"ostatni_wolny_login pisze: ↑08 kwie 2025, 02:08 Założenie jest takie,że prostopadłościan środkowy na całej długości jest taki sam (ma taki sam rozmiar) i "ścięty" obiekt okalający wewnętrzna bryłę też ma taki sam rozmiar.
Pozdrawiam
Zakładam, że FreeCad ma opcję rzutowania na plaszczyzneJ.A. pisze: ↑09 kwie 2025, 08:03Ale wiesz, że obrót szkicu o pewien kąt uniemożliwia wyciągnięcie "by rozmiar był taki sam"ostatni_wolny_login pisze: ↑08 kwie 2025, 02:08 Założenie jest takie,że prostopadłościan środkowy na całej długości jest taki sam (ma taki sam rozmiar) i "ścięty" obiekt okalający wewnętrzna bryłę też ma taki sam rozmiar.
Pozdrawiam
W sensie,żeby zacząć od ściany zewnętrznej, ściąć ja i dopiero wtedy środek? Dobry pomysł w sumie.atom1477 pisze: ↑10 kwie 2025, 07:15 Chodziło mi o uzyskanie tego ścięcia, a nie całej bryły.
Ten większy loft robisz prosty, tak żeby wymiary się zgadzały (i w sumie nie musi to być loft, wystarczy wyciągnięcie). Ścięciem odcinasz mu kawałek pod kątem. Bryłą do odcięcia może być zwykła kostka.
A ten wewnętrzny prostokąt to musiałbyś zrobić jako osobną bryłę.
I na koniec dodać obie bryły.
Tak.ostatni_wolny_login pisze: ↑14 kwie 2025, 02:39 W sensie,żeby zacząć od ściany zewnętrznej, ściąć ja i dopiero wtedy środek? Dobry pomysł w sumie.
Tu nie wiem o czym mówisz.ostatni_wolny_login pisze: ↑14 kwie 2025, 02:39A istnieje jakaś możliwość żeby modyfikować tylko zaznaczony krok, a reszty bryły nie tykać?