FreeCAD rotacja sketch'a
-
- Postów w temacie: 9
- x 6
FreeCAD rotacja sketch'a
Witam,
Myślałem, że już opanowałem podstawy projektowania w CAD, ale ciągle mnie cos zaskakuje.
Przedstawię mój problem jako prosty przykład. Wszystkie sketches są w tej samej płaszczyźnie. sketch 1 to prostokąt wyciągnięty w górę do 100mm.
Kolejne dwa sketch'e to offset od sketcha pierwszego. Pierwszy ustawiony na Z =0, a drugi na Z = 80. Potem chce obrocic sketch i zrobic loft pomiedzy nimi.
Kiedy obracam po osi Y drugi sketch ten się rozwala.
Generalnie chodzi mi o ucięcie pod skosem zewnętrznego obwodu.
Co robię źle?
Pozdrawiam
Myślałem, że już opanowałem podstawy projektowania w CAD, ale ciągle mnie cos zaskakuje.
Przedstawię mój problem jako prosty przykład. Wszystkie sketches są w tej samej płaszczyźnie. sketch 1 to prostokąt wyciągnięty w górę do 100mm.
Kolejne dwa sketch'e to offset od sketcha pierwszego. Pierwszy ustawiony na Z =0, a drugi na Z = 80. Potem chce obrocic sketch i zrobic loft pomiedzy nimi.
Kiedy obracam po osi Y drugi sketch ten się rozwala.
Generalnie chodzi mi o ucięcie pod skosem zewnętrznego obwodu.
Co robię źle?
Pozdrawiam
- Załączniki
-
- rotation.zip
- (18 KiB) Pobrany 17 razy
Re: FreeCAD rotacja sketch'a
Bo ten sketch nie jest w pełni związany:
Po poprawkach wychodzi to co chcesz (o ile dobrze rozumiałem to czego oczekujesz):
Dodatkowo zawiera za dużo geometrii, co uniemożliwia przeprowadzenie lofta.Po poprawkach wychodzi to co chcesz (o ile dobrze rozumiałem to czego oczekujesz):
Berg
-
- x 6
Dzięki.
Rozumiesz co znaczy w pełni związany i że zawiera za dużo geometrii?
Brak stopni swobody = brak możliwości poruszania projektem za pomocą kursora = cały projekt sketcha na zielono.
Tam po lewej pisze że Twój oryginalny sketch miał aż 12 stopni swobody, czyli że brakowało 12-tu wymiarowań/przypisań.
Dokładniej to chodziło mi o "za dużo punktów".
Chodzi o to że każdy przekrój loftu musi mieć tyle samo punktów. Zresztą wywala taki komunikat na Twoim oryginalnym projekcie (że sketche mają inne ilości punktów i dlatego nie można poprowadzić lofta). Nazwałem to wcześniej "za dużo geometrii" bo te nadmiarowe punkty u Ciebie pochodziły z osobnej geometrii. Po prostu na jednym szkicu miałeś dwa obiekty (dwa prostokąty) zamiast jednego.
-
- x 6
Dzięki, Mam jeszcze jedno pytanie bo mi wyobraźnia przestrzenna szwankuje cos 
Jeżeli podstawie lofta (dolny sketch) wyciągnę do gory - tworząc okalający "prostokąt" i chciałbym uciąć pod skosem ten zewnętrzny obiekt. Jak to zrobic najlepiej?

Jeżeli podstawie lofta (dolny sketch) wyciągnę do gory - tworząc okalający "prostokąt" i chciałbym uciąć pod skosem ten zewnętrzny obiekt. Jak to zrobic najlepiej?
Wchodzisz w "Part" (nie "Part Design") i tam masz operacje Boolowskie (ikonka to dwa niebieskie kółka). I operacją odejmowanie odejmujesz tego lofta od prostopadłościanu.
To jeżeli chcesz się pobawić i użyć tego co narysowałeś.
Ale użytkowo, to taki ścięty prostopadłościan można było narysować o wiele prościej.
To jeżeli chcesz się pobawić i użyć tego co narysowałeś.
Ale użytkowo, to taki ścięty prostopadłościan można było narysować o wiele prościej.
-
- x 6
A jeżeli chce w tej części ze screena ściąć tez doł po skosie ale tak żeby środek został?. Załóżby że środek i wewnętrzny kwadrat to osobne sketch'e
Tez wtedy w part design?
Wiem, ze moge to zrobic w skrajnym przypadku 4 skech'ami i ścinając od każdej strony, ale musi istniej prostsza metoda
Dzięki!
Nie" też", bo ani wcześniej ani tutaj nie w "Part Design" tylko z "Part".
Teraz już nie rozumiem co chcesz uzyskać. Bo ścinanie po skosie nic Ci nie da, bo po po przednim cięciu tam już nic nie będzie.
W każdym razie da się to zrobić w ogóle bez ścinania. Wystarczy tylko jeden loft pomiędzy dwoma obróconymi sketchami. To by była jedyna bryła w projekcie, od razu ta docelowa.
-
- x 6
Właśnie nie rozumiem jak to zrobić jednym loftem.
Założenie jest takie,że prostopadłościan środkowy na całej długości jest taki sam (ma taki sam rozmiar) i "ścięty" obiekt okalający wewnętrzna bryłę też ma taki sam rozmiar.
Pozdrawiam
A ja nie rozumiem ile obiektów chcesz mieć.
Jeden czy dwa.
Zrób jakiś odręczny rysunek tego co chcesz uzyskać.
Jeden czy dwa.
Zrób jakiś odręczny rysunek tego co chcesz uzyskać.