Dziwne rzeczy

Dla zupełnie zielonych w temacie druku 3D
Irek zet
Postów w temacie: 16
x 8

Re: Dziwne rzeczy

Post autor: Irek zet »

Jak kończyłem temat to zapomniałem dopisać CDN, bo po jednym nie do końca udanym wydruku problem wrócił. Po dokładnych oględzinach wygląda na to zęby na zębatce w ekstruderze się zpiłowały i czasami ześlizgują się przez co filament nie jest wyciskany. Kupiłem całą nową głowice bo oczywiście samej zębatki nie dostaniesz. Jeszcze raz dziękuję za pomoc i tym razem bez CDN.
Awatar użytkownika
Jarewa
Drukarz
Postów w temacie: 4
x 521

Post autor: Jarewa »

Ale ro nie jest problem radełek, problem powróci. A nie będę robił gównoburze co to może być bo dostałeś podpowiedzi. Tak że CDN będzie dalej albo olejesz temat.
Awatar użytkownika
Zgarny
Postów w temacie: 2
Drukarka: 101 HERO
x 22

Post autor: Zgarny »

Igor pisze: 11 kwie 2025, 07:46 Na produkcji czy w narzędziowni to norma. Trzyma się pliki konkretnego detalu. Zarządzanie nimi to jest impreza.
Do konkretnego detalu(wygenerowane z cama) to zawsze trzymałem bardziej dla samego trzymania(im więcej kopii na zakładzie tym - pomijając ew. ryzyko wypłynięcia na zewnątrz - bezpieczniej).
Chodziło mi raczej o różne cudactwa „z palca” z zastosowaniem zmiennych etc., bardziej pod jakiś szczegół niż konkretny detal(po narzędziowniach - szczególnie tych mniejszych - często i gęsto dokumentacja ogranicza się do mocno niekompletnego szkicu warsztatowego, przy regeneracjach bywa że nawet mniej, a z burżujstwami typu model czy ścieżka z cama bywa że zanim się doprosisz, to robota jest już dawno skonczona ;)).

W naszym wypadku raczej nie będzie to miało żadnego praktycznego znaczenia, no bo co, rurkę helisą rozpisywać coby kilku kliknięć w - zazwyczaj - darmowym oprogramowaniu uniknąć? ;)
Awatar użytkownika
Igor
Drukarka: Prusa Mk3 i "rzeźby"
x 389
Kontakt:

Post autor: Igor »

Jurek, weź mi to wyrezaj, masz rysunek. A tutaj ma pasować pod rułę od starej wersji to się domyślisz :D
Zgarny
Złote zasady: 1. You get what you paid for 2. Works? Don't fix! 3.Tanie okaże się najdroższe 4. Nie zoptymalizujesz procesu, którego nie rozumiesz 5. Konserwuj, nie czekaj aż padnie do reszty
Irek zet
x 8

Jarewa pisze: 13 kwie 2025, 15:13 Ale ro nie jest problem radełek, problem powróci. A nie będę robił gównoburze co to może być bo dostałeś podpowiedzi. Tak że CDN będzie dalej albo olejesz temat.
Co masz na myśli że problem powróci
A. To że zębatka się znowu wytrze?
B. ?
Awatar użytkownika
dekas
Postów w temacie: 2
x 144

Post autor: dekas »

Zapewne chciał napisać, że skoro wytarła się raz, wytrze się znowu. Wszak coś do tego wytarcia doprowadziło.
Awatar użytkownika
Jarewa
Drukarz
x 521

Post autor: Jarewa »

Nie to, niech pomyśli jakie przyczyny są że się "slizło" i to sporadycznie a nie ciągle. a wie na pewno tylko ten co drukuje TPU 30D.
Irek zet
x 8

Jedynie co mi przychodzi do głowy to po prostu zużycie materiału przez błędną konstrukcje i bardzo dużą ilość wydruków. Jak przyjdzie nowa wytłaczarka to rozbiorę i zobaczę jak wyglądają nowe zębatka.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania o sprawy podstawowe”