Serio przeczytałeś tylko ostatnie wyrazy w całej wypowiedzi???
Dziwne rzeczy
- Rozarh
- Drukarz
- Postów w temacie: 2
- Drukarka: Fenix, A20M, TT1SM..
- x 395
Re: Dziwne rzeczy
Parafrazując wpis by artusiek:
Nie chcesz grzebać? Kup Prusę lub Bambu Labs
Kupiłeś coś co dopieszczasz? Naucz się grzebać!!!
Nie chcesz grzebać? Kup Prusę lub Bambu Labs
Kupiłeś coś co dopieszczasz? Naucz się grzebać!!!
- Andrzej_W
- Drukarz
- Drukarka: 3d Pen+AMS
- x 955
Takie problemy to miało sporo osób tylko przyczyny były inne. Tu jest bowiem czy napęd bezpośredni?
Ja bym na początek sprawdził np. temperatury druku. Wystarczy wieża temperatur.
Albo całą drogę filamentu od ekstruder do dyszy.
Może coś się blokuje i ekstruder ma ciężej przepchać filament. Następnie mechanika. Poluzowane radełko , uszkodzone łożysko. Sprawdzać po koleji. Dodatkowo możesz puścić wydruk który się poprawnie drukował i zobaczyć co się dzieje. Jeżeli wydrukuje się poprawnie z tego samego filamentu to namieszane masz w slicerze.
Jeżeli będzie na starym g-codzie źle to drukarka do sprawdzenia.
Dodatkowo jak drukujesz to sobie obserwuj co się dzieje jego czasie, może coś zobaczysz.
Ja bym na początek sprawdził np. temperatury druku. Wystarczy wieża temperatur.
Albo całą drogę filamentu od ekstruder do dyszy.
Może coś się blokuje i ekstruder ma ciężej przepchać filament. Następnie mechanika. Poluzowane radełko , uszkodzone łożysko. Sprawdzać po koleji. Dodatkowo możesz puścić wydruk który się poprawnie drukował i zobaczyć co się dzieje. Jeżeli wydrukuje się poprawnie z tego samego filamentu to namieszane masz w slicerze.
Jeżeli będzie na starym g-codzie źle to drukarka do sprawdzenia.
Dodatkowo jak drukujesz to sobie obserwuj co się dzieje jego czasie, może coś zobaczysz.
- @GUTEK@
- Drukarz
- Drukarka: FF Dreamer, CR-10
- x 887
- Kontakt:
Po co się produkujecie. Niech kolega zacznie od napisania, co do tej pory zrobił aby rozwiązać problem.
BB84, samezrp
- Jarewa
- Drukarz
- Postów w temacie: 4
- x 521
Koledzy mieli wiec podpowiadają, ja też miałem i potwierdzam ich zdania u mnie zrobił się czop na bimetalu..
BB84
- Igor
- Drukarka: Prusa Mk3 i "rzeźby"
- x 389
- Kontakt:
U kolegi się w Enderku roztarła oś ramienia ekstrudera na "nadwymiar" i były podobne jajca. Ramienia które zwykle raczej pęka niż się wytrze na osi. Co więc zrobiłem? Zapytalem o szczegóły ekstrudera i pierwsze co mu mówię że pewnie pękło ramię i nie dociska. Do tego roztartego otworu na oś chwilę dochodziliśmy bo usterka tyleż rzadka co niewidoczna.
Kiedy indziej trafiłem na garść wiórów drewnianych w filamencie, gdzieś tak od połowy szpuli do prawie końca. Drukowałem tym filamentem na dyszy 0.6 to poszło. Przy dyszy 0.4 wystarczyłby jeden opiłek żeby się zaczęlo przhtykać. Innym razem mi się coś usmażylo w kanałach dyszy CHT (oryginał) o nie dało się wyczyścić.
Może problem podobny do kalsycznej "szparki Endera" wystąpił.
Możliwości jest całe wiadro, informacji i chęci sprawdzenia u autora tematu jakoby trochę mniej.
Kiedy indziej trafiłem na garść wiórów drewnianych w filamencie, gdzieś tak od połowy szpuli do prawie końca. Drukowałem tym filamentem na dyszy 0.6 to poszło. Przy dyszy 0.4 wystarczyłby jeden opiłek żeby się zaczęlo przhtykać. Innym razem mi się coś usmażylo w kanałach dyszy CHT (oryginał) o nie dało się wyczyścić.
Może problem podobny do kalsycznej "szparki Endera" wystąpił.
Możliwości jest całe wiadro, informacji i chęci sprawdzenia u autora tematu jakoby trochę mniej.
Dudasz
Złote zasady: 1. You get what you paid for 2. Works? Don't fix! 3.Tanie okaże się najdroższe 4. Nie zoptymalizujesz procesu, którego nie rozumiesz 5. Konserwuj, nie czekaj aż padnie do reszty
Tak. Nie jeden. Problem jest z tym, że filament w pewnym momencie nie jest wypychany przez ekstruder.
A przyczyn, może być wiele.
Od zbyt niskiej temperatury (choć na to bym nie stawiał, bo nie byłoby to tak zerojedynkowe, a stabilnie złe na całym wydruku), po ślizgadące się radełko, poprzez zatkaną dyszę, który to problem nie wiem czemu wyeliminowałeś.
De facto nie napisałeś kompletnie nic co sprawdziłeś, więc zostają nam wróżby.
Koledzy próbują podpowiedzieć, ale Ty jesteś mądrzejszy. Jak jesteś, to napraw sam.
Ja bym zaczął od WYMIANY a nie czyszczenia dyszy.
Witam, skoro wszyscy przeciw mnie to jedziemy dalej. Rozkręciłem wszystko. Dysza czyściutka, wszystko drożne, w ekstruderze znalazłem jakiś proszek jak by coś się ścierało, myślę że to może..ale nie chcę sugerować co to może być bo zaraz będzie a nie mówiłem.
Pytanie czy ameliniowe kółko zębate w ekstruderze może się ścierać na PLA?!
Pytanie czy ameliniowe kółko zębate w ekstruderze może się ścierać na PLA?!
- morf
- Drukarz
- Drukarka: Reprapy,PrMK3S,P1S
- x 1870
Spróbuj wydrukować bez retrakcji czy też masz takie problemy.
Teraz jak wszystko rozebrałes to nie zapomnij skręcić na ciepło
Teraz jak wszystko rozebrałes to nie zapomnij skręcić na ciepło
Done is better than perfect.