Jakie parametry druku? Drukował ktoś z was na dyszy 1,5 mm? Cura nawet nie ma takich ustawień, spróbuje w prusaslicer bo tam można ręcznie podać średnice dyszy. Czekam od was na jakieś info
Drukował ktoś na dyszy większej niż 1 mm?
-
Oskaeg
Drukował ktoś na dyszy większej niż 1 mm?
Właśnie kupiłem dyszę 1,5 mm do testów, mam kilka drukarek i peleciarkę w którą mogę wkręcić dyszę nawet i 3 mm, nie ma problemów z wydajnością, ze tak powiem.
Jakie parametry druku? Drukował ktoś z was na dyszy 1,5 mm? Cura nawet nie ma takich ustawień, spróbuje w prusaslicer bo tam można ręcznie podać średnice dyszy. Czekam od was na jakieś info
- Rozarh
- Drukarz
- Drukarka: Fenix, A20M, TT1SM..
- x 430
Re: Drukował ktoś na dyszy większej niż 1 mm?
Ja nie wiem, czy dysze 1,5mm nie są czasem stosowane przy filamentach 2,85mm. Różnica między średnicą filamentu 1,75mm a średnicą dyszy jest bardzo niewielka - możliwe, że slicer nie poradzi sobie z przeliczeniem ilości podanego filamentu do wysokości warstwy i szerokości ścieżki.
Parafrazując wpis by artusiek:
Nie chcesz grzebać? Kup Prusę lub Bambu Labs
Kupiłeś coś co dopieszczasz? Naucz się grzebać!!!
Nie chcesz grzebać? Kup Prusę lub Bambu Labs
Kupiłeś coś co dopieszczasz? Naucz się grzebać!!!
-
Oskaeg
Nie interesuje mnie ilość podawanego filamentu, bo jest ona regulowana poza systemem sterowania drukarką, tylko ustawienia samego programu.
Chyba się pomyliłem co do ustawienia średnicy dyszy w prusaslicer, bo z tego co widzę to jest to ustawienie średnicy filamentu właśnie.
Trzeba było by chyba zaingerować w pliki źródłowe samego Slicer i zmienic wartość z 1 mm na 1,5 mm bez ingerencji w resztę, ciekawe czy byłby wstanie wygenerować podgląd z grubszą warstwą.
Mnie tu proponowano wysokość warstwy przy 1 mm, nie większą niż 0,8 mm. Ciekawe jaka wysokość warstwy przypadła by na 1,5 mm? Jak kształtowałby się czas druku i tak dalej.
Chyba się pomyliłem co do ustawienia średnicy dyszy w prusaslicer, bo z tego co widzę to jest to ustawienie średnicy filamentu właśnie.
Trzeba było by chyba zaingerować w pliki źródłowe samego Slicer i zmienic wartość z 1 mm na 1,5 mm bez ingerencji w resztę, ciekawe czy byłby wstanie wygenerować podgląd z grubszą warstwą.
Mnie tu proponowano wysokość warstwy przy 1 mm, nie większą niż 0,8 mm. Ciekawe jaka wysokość warstwy przypadła by na 1,5 mm? Jak kształtowałby się czas druku i tak dalej.
- artur_n
- Drukarka: MK4S MMU3, P1S AMS
- x 194
Przecież jest ustawienie dyszy w PS w ustawieniach drukarki:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Oskaeg
-
velkhor
- x 149
Podstawowa sprawa, przy dużej dyszy to to że filament topi się od zewnątrz do środka. Ja się bawiłem tylko 1.0 ale i tak pojawiał się ten problem że filament był stopiony dookoła, a środkiem przeciskał się wałek jedynie zmiękczony. jak liczysz na szybkie drukowanie, to sensu nie ma, jedynie na dyszy z bardzo długą komorą grzewczą (a wtedy problem z cieknięciem) albo na dyszy typu CHT.
Po kilku zabawach i problemach które się pojawiały odpuściłem moim zdaniem 0,8 to max, gdzie jest przyzwoita prędkość bo i tak dobijasz do max filament flow.
Po kilku zabawach i problemach które się pojawiały odpuściłem moim zdaniem 0,8 to max, gdzie jest przyzwoita prędkość bo i tak dobijasz do max filament flow.
-
Oskaeg
A jednak, już myślałem ze coś pomyliłem, to faktycznie jest, dziękuje za zrzut ekranu. Nie lubię tego programu, używam innych, dlatego nie znam wszystkich opcji, ale jeszcze raz dzięki.artur_n pisze: 06 maja 2025, 20:12 Przecież jest ustawienie dyszy w PS w ustawieniach drukarki:
Zrzut ekranu 2025-05-06 201210.png
- majek
- Drukarz
- Drukarka: vn-corexy, EZT-3D T1
- x 702
Ma:Oskaeg pisze: 06 maja 2025, 17:53 Drukował ktoś z was na dyszy 1,5 mm? Cura nawet nie ma takich ustawień
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- BB84
- x 75
-
velkhor
- x 149
Uważaj żeby Ci rolka z filamentemdo dyszy nie wpsdła bo będzie wyglądać jak papruch
- Igor
- Drukarka: Prusa Mk3 i "rzeźby"
- x 453
- Kontakt:
1.2 mm próbowałem ale jak Velkhor wspominał, sensu brak. Przy 0,8mm Volcano CHT i warstwie 0,55 osiągnąłem już najszybszy wydruk na jaki pozwala mi układ ruchu drukarki przy max wydajności ekstrudera, i to nie przy wszystkich materiałach. Niektóre i tak nie dają się tak szybko przetapiać isumarycznie wydruk na dyszy 0,6mm i warstwie 0,4mm trwa tyle samo przy lepszej jakości - po prostu przejazdy są szybsze. CHT i Volcano (długa dysza) oczywiście pomagają ale 40W grzałka ma swoje granice. dysza 1,2 może by była fajna gdyby chcieć celowo uzyskać grube warstwy po 0,9mm dla efektu wizualnego. Nitkowanie jest spore przy dużych dyszach.
Złote zasady: 1. You get what you paid for 2. Works? Don't fix! 3.Tanie okaże się najdroższe 4. Nie zoptymalizujesz procesu, którego nie rozumiesz 5. Konserwuj, nie czekaj aż padnie do reszty