Klucz do odrywalności podpory
-
mie3yslav
- x 26
Klucz do odrywalności podpory
Nie mogę ogarnąć ustawień żeby podporę można był normalnie oderwać bez wysiłku, a podobno na bambusach odchodzi bez problemu.
Jak dam rzadką warstwę rozdzielającą i brak szczeliny to jest normalnie sklejone, i tylko przy pomocy szczypiec, noża i pilnika można to jakoś ogarnąć.
Jak dam szczelinę to pierwsza warstwa, która już ma być wydrukiem wychodzi postrzępiona i wyrywają się ścieżki z podporą.
Może ekstruzję trzeba absurdalnie zmniejszyć żeby taka mgiełka tylko wychodziła?
Pamiętam jak mi dyszę przytkało to taką jakby pajęczynę zrobiło ale po paru cm odetkała się i o dziwo reszta wydruku ustała na tym i się wydrukowało dobrze.
Jak dam rzadką warstwę rozdzielającą i brak szczeliny to jest normalnie sklejone, i tylko przy pomocy szczypiec, noża i pilnika można to jakoś ogarnąć.
Jak dam szczelinę to pierwsza warstwa, która już ma być wydrukiem wychodzi postrzępiona i wyrywają się ścieżki z podporą.
Może ekstruzję trzeba absurdalnie zmniejszyć żeby taka mgiełka tylko wychodziła?
Pamiętam jak mi dyszę przytkało to taką jakby pajęczynę zrobiło ale po paru cm odetkała się i o dziwo reszta wydruku ustała na tym i się wydrukowało dobrze.
- Jarewa
- Drukarz
- x 558
Re: Klucz do odrywalności podpory
Nie napisałeś jaką dajesz szczelinę, bo ja różnie od 0.1 do 0.05mm tylko trzeba pamiętać by w silcerze była włączona zmienna wysokość.
-
mie3yslav
- x 26
No ja dawałem 0.2 tyle co warstwa... ale chwila, czy nie może drukować 0.1 lub 0.15 warstwę rozdzielającą przy warstwie wydruku 0.2 żeby szczelina wyszła 0,1 lub 0,05? Mówimy o Orca Sicerze.
- Jarewa
- Drukarz
- x 558
W bambu studio są zależności, czy drukuje wieżę czyszczącą i czy ma włączoną niezależność wysokości warstwy podpory
- micro
- Drukarka: Ender5S1
- x 7
Ależ oczywiście można.mie3yslav pisze: 04 sty 2026, 20:45 No ja dawałem 0.2 tyle co warstwa... ale chwila, czy nie może drukować 0.1 lub 0.15 warstwę rozdzielającą przy warstwie wydruku 0.2 żeby szczelina wyszła 0,1 lub 0,05? Mówimy o Orca Sicerze.
U mnie przy druku z ABS sprawdziło się 0,1mm górna i dolna.
Standardowo w Orce jest 0,15 i 0,2.
emartinelli
-
Avim
- x 8
Kiedyś chyba Prusa pokazywała sposób na podpory. Robisz bez odstępu i 2/3 top interface layers. Następnie zatrzymujesz wydruk w miejscu gdzie jest ostatnia warstwa podpory markerem permanentnym malujesz całą górę supportu i wznawiasz wydruk. Podpory odchodzą lekko, a jakość jest dobra.
- Andrzej_W
- Drukarz
- Drukarka: 3d Pen+AMS
- x 1055
Jak ci się chce siedzieć i czekać to ok. Jak drukujesz dłuższy wydruk nie będziesz w nocy wstawał żeby bazgrać sobie markerem. W tej chwili możesz mając zmieniarkę zrobić warstwę separacyjną z innego materiału.Avim pisze: 06 sty 2026, 09:44 Kiedyś chyba Prusa pokazywała sposób na podpory. Robisz bez odstępu i 2/3 top interface layers. Następnie zatrzymujesz wydruk w miejscu gdzie jest ostatnia warstwa podpory markerem permanentnym malujesz całą górę supportu i wznawiasz wydruk. Podpory odchodzą lekko, a jakość jest dobra.
- cyfron
- Drukarka: na razie 7 sztuk :)
- x 459
Podstawa do chłodzenie - im mocniej dmuchasz tym łatwiej będzie odchodził support.
-
mie3yslav
- x 26
To ma sens, ale mam problem, bo moja i3megaS nie daje rady grzać dyszy jak wentylator jest na 100%. Dla PLA oczywiście daje radę, ale dla PETG przy temperaturze 245 stopni już nie. Blok jest w osłonie silikonowej, dmucha niby pod dyszę a nie na nią. Muszę póki co iść na kompromis i ustawić 60-80% maks. A może zjechać z temperaturą podczas drukowania nawisów? PETG w sumie już drukuje się dobrze w 220 stopniach tylko właśnie warstwy się nie trzymają dobrze.cyfron pisze: 08 sty 2026, 12:01 Podstawa do chłodzenie - im mocniej dmuchasz tym łatwiej będzie odchodził support.
-
velkhor
- x 149
To wniosek jest prosty. Dmuchasz na hotend, albo samą dyszę i ją wychładzasz. Zaczął bym od rozwiązania problemu z nadmuchem.mie3yslav pisze: 17 sty 2026, 13:26 To ma sens, ale mam problem, bo moja i3megaS nie daje rady grzać dyszy jak wentylator jest na 100%. Dla PLA oczywiście daje radę, ale dla PETG przy temperaturze 245 stopni już nie.