Klucz do odrywalności podpory

Dla zupełnie zielonych w temacie druku 3D
ODPOWIEDZ
mie3yslav
x 26

Klucz do odrywalności podpory

Post autor: mie3yslav »

Nie mogę ogarnąć ustawień żeby podporę można był normalnie oderwać bez wysiłku, a podobno na bambusach odchodzi bez problemu.
Jak dam rzadką warstwę rozdzielającą i brak szczeliny to jest normalnie sklejone, i tylko przy pomocy szczypiec, noża i pilnika można to jakoś ogarnąć.
Jak dam szczelinę to pierwsza warstwa, która już ma być wydrukiem wychodzi postrzępiona i wyrywają się ścieżki z podporą.
Może ekstruzję trzeba absurdalnie zmniejszyć żeby taka mgiełka tylko wychodziła?
Pamiętam jak mi dyszę przytkało to taką jakby pajęczynę zrobiło ale po paru cm odetkała się i o dziwo reszta wydruku ustała na tym i się wydrukowało dobrze.
Awatar użytkownika
Jarewa
Drukarz
x 558

Re: Klucz do odrywalności podpory

Post autor: Jarewa »

Nie napisałeś jaką dajesz szczelinę, bo ja różnie od 0.1 do 0.05mm tylko trzeba pamiętać by w silcerze była włączona zmienna wysokość.
mie3yslav
x 26

No ja dawałem 0.2 tyle co warstwa... ale chwila, czy nie może drukować 0.1 lub 0.15 warstwę rozdzielającą przy warstwie wydruku 0.2 żeby szczelina wyszła 0,1 lub 0,05? Mówimy o Orca Sicerze.
Awatar użytkownika
Jarewa
Drukarz
x 558

Post autor: Jarewa »

W bambu studio są zależności, czy drukuje wieżę czyszczącą i czy ma włączoną niezależność wysokości warstwy podpory
Awatar użytkownika
micro
Drukarka: Ender5S1
x 7

Post autor: micro »

mie3yslav pisze: 04 sty 2026, 20:45 No ja dawałem 0.2 tyle co warstwa... ale chwila, czy nie może drukować 0.1 lub 0.15 warstwę rozdzielającą przy warstwie wydruku 0.2 żeby szczelina wyszła 0,1 lub 0,05? Mówimy o Orca Sicerze.
Ależ oczywiście można.
U mnie przy druku z ABS sprawdziło się 0,1mm górna i dolna.
Standardowo w Orce jest 0,15 i 0,2.
emartinelli
Avim
x 8

Post autor: Avim »

Kiedyś chyba Prusa pokazywała sposób na podpory. Robisz bez odstępu i 2/3 top interface layers. Następnie zatrzymujesz wydruk w miejscu gdzie jest ostatnia warstwa podpory markerem permanentnym malujesz całą górę supportu i wznawiasz wydruk. Podpory odchodzą lekko, a jakość jest dobra.
Awatar użytkownika
Andrzej_W
Drukarz
Drukarka: 3d Pen+AMS
x 1055

Post autor: Andrzej_W »

Avim pisze: 06 sty 2026, 09:44 Kiedyś chyba Prusa pokazywała sposób na podpory. Robisz bez odstępu i 2/3 top interface layers. Następnie zatrzymujesz wydruk w miejscu gdzie jest ostatnia warstwa podpory markerem permanentnym malujesz całą górę supportu i wznawiasz wydruk. Podpory odchodzą lekko, a jakość jest dobra.
Jak ci się chce siedzieć i czekać to ok. Jak drukujesz dłuższy wydruk nie będziesz w nocy wstawał żeby bazgrać sobie markerem. W tej chwili możesz mając zmieniarkę zrobić warstwę separacyjną z innego materiału.
Awatar użytkownika
cyfron
Drukarka: na razie 7 sztuk :)
x 459

Post autor: cyfron »

Podstawa do chłodzenie - im mocniej dmuchasz tym łatwiej będzie odchodził support.
mie3yslav
x 26

cyfron pisze: 08 sty 2026, 12:01 Podstawa do chłodzenie - im mocniej dmuchasz tym łatwiej będzie odchodził support.
To ma sens, ale mam problem, bo moja i3megaS nie daje rady grzać dyszy jak wentylator jest na 100%. Dla PLA oczywiście daje radę, ale dla PETG przy temperaturze 245 stopni już nie. Blok jest w osłonie silikonowej, dmucha niby pod dyszę a nie na nią. Muszę póki co iść na kompromis i ustawić 60-80% maks. A może zjechać z temperaturą podczas drukowania nawisów? PETG w sumie już drukuje się dobrze w 220 stopniach tylko właśnie warstwy się nie trzymają dobrze.
velkhor
x 149

Post autor: velkhor »

mie3yslav pisze: 17 sty 2026, 13:26 To ma sens, ale mam problem, bo moja i3megaS nie daje rady grzać dyszy jak wentylator jest na 100%. Dla PLA oczywiście daje radę, ale dla PETG przy temperaturze 245 stopni już nie.
To wniosek jest prosty. Dmuchasz na hotend, albo samą dyszę i ją wychładzasz. Zaczął bym od rozwiązania problemu z nadmuchem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania o sprawy podstawowe”