Budowa drukarki na 2 extrudery

Dla zupełnie zielonych w temacie druku 3D
AdrianWicik
Drukarka: Własnej budowy
x 12

Budowa drukarki na 2 extrudery

Post autor: AdrianWicik »

Witam po dłuższej przerwie
Budowałem drukarkę - viewtopic.php?t=11507-
Teraz chce zbudować drukarkę na 2 extrudery lub 4 extrudery aby drukować kolorowo.
Czy ktoś z was budował taką drukarkę i może się podzielić wiedzą ?
Pozdrawiam
AdrianWicik
x 12

Re: Budowa drukarki na 2 extrudery

Dla uściślenia mojego pytania ...chciałem zastosować coś takiego
https://pl.aliexpress.com/item/10050066 ... in_prod%3A
Awatar użytkownika
Jarewa
Drukarz
x 558

Post autor: Jarewa »

AdrianWicik pisze: 06 sty 2026, 13:55 Dla uściślenia mojego pytania ...chciałem zastosować coś takiego
To ma więcej wad niż zalet, są jeszcze takie dysze z 5 i 6 wejściami. Ale ich podstawową wadą jest to że nie zawsze wycofany filament równo się oderwie a że nie ma "nożyka" to problem będzie z wejściem następnego filamentu.
AdrianWicik
velkhor
x 149

Post autor: velkhor »

AdrianWicik pisze: 06 sty 2026, 13:55 Dla uściślenia mojego pytania ...chciałem zastosować coś takiego
Znaczy kolega miał na myśli drukarkę z jednym ekstruderem, tylko 2 silnikami ;)
Jarewa pisze: 06 sty 2026, 15:54 To ma więcej wad niż zalet, są jeszcze takie dysze z 5 i 6 wejściami. Ale ich podstawową wadą jest to że nie zawsze wycofany filament równo się oderwie a że nie ma "nożyka" to problem będzie z wejściem następnego filamentu.
Da się to troche obejść, kiedyś miałem podobny jeszcze drukowany wynalazek na enderze. Dało się przez odpowiednią sekcję wycofywania i wsuwania filamentu zrobić ładną końdówkę bez nitki.. wada że wymiana filamentu trwałą kilkanaśie sekund lub więcej.
Jak masz chęć się pobawić to może na początek dołozyć drugi silnik extrudera zmiana w sofcie i coś takiego:
https://www.thingiverse.com/thing:3429274

Tutaj masz ciekawsze rozwiązanie
https://pl.aliexpress.com/item/32699836 ... pt=glo2pol
nie ma problemu z wycofywaniem filamentu, ale oba mają wady...
1. przy cyklopie w nieużywanym extruderze który jest nagrzany następuje "degradacja" filamentu, więc potrzeba sporo go wypluć na wierze czyszczącą.
2. chimera potrafi gubić filament i brudzić druk innym kolorem

Może być jeszcze toolchanger.... ale tutaj też będzie kolega miał mnóstwo zabawy.
AdrianWicik
florek41
x 5

Post autor: florek41 »

Ja mam taką drukarkę - jako hotend wybrałem Phaetus TaiChi - działa od conajmniej 3-4lat bez problemu. Wtedy była to jedna z nielicznych opcji jakiegoś znanego producenta. Hotend jest spoko, nie uzyskasz jakiegoś wielkiego przepływu, ale działa i mam procedurę wycofywania filamentu tak dopracowaną, że nie zdarza się nieudana próba zmiany filamentu - a na to zwracali uwagę poprzednicy.
AdrianWicik
AdrianWicik
x 12

florek41 pisze: 07 sty 2026, 09:50 Ja mam taką drukarkę - jako hotend wybrałem Phaetus TaiChi - działa od conajmniej 3-4lat bez problemu. Wtedy była to jedna z nielicznych opcji jakiegoś znanego producenta. Hotend jest spoko, nie uzyskasz jakiegoś wielkiego przepływu, ale działa i mam procedurę wycofywania filamentu tak dopracowaną, że nie zdarza się nieudana próba zmiany filamentu - a na to zwracali uwagę poprzednicy.
Możesz pokazać twoją drukarkę, opisać czym sterowana?
Moja pierwsza jest na Duet 2 WIFI
Ta którą teraz chce zbudować będzie na konstrukcji hypercube evolution o dużym polu roboczym 50/50/50
Też sterowana na duet 2 wifi. Zastanawiam się jeszcze nad lepszym sterownikiem ale mam małe doświadczenie
florek41
x 5

To drukarka bardzo specyficzna, o polu 60x60x7cm, stół grzewczy z 4 grzałkami/czujnikami. Sterowana Duetem 6HC, bo to było dla mnie na wtedy najlepszy wybór, z tym miałem doświadczenie i najbardziej przypominało Marlina - teraz, po uruchomieniu kilku maszyn na klipperze zdecydowanie poszedłbym w tą stronę.
6HC ze względu na to, że tam trzeba wysterować duże silniki nema23, więc TMC5160 jest must have - gdyby nie to poszłaby niższa wersja dueta.
Tak czy inaczej na tej elektronice pracuje stabilnie i powtarzalnie, więc nie ma o czym gadać ;)

Za jakiś czas postaram się podrzucić fotę, ale nie jest to moja konstrukcja, tylko modyfikowana i rekatywowana maszyna, która pracowała na zamkniętym oprogramowaniu i elektronice producenta. Do zmiany poszedł właśnie hotend z ekstruderami (2x Orbiter 2.0) i elektronika/sterowanie.
AdrianWicik
AdrianWicik
x 12

florek41 pisze: 07 sty 2026, 14:31

Za jakiś czas postaram się podrzucić fotę, ale nie jest to moja konstrukcja, tylko modyfikowana i rekatywowana maszyna, która pracowała na zamkniętym oprogramowaniu i elektronice producenta. Do zmiany poszedł właśnie hotend z ekstruderami (2x Orbiter 2.0) i elektronika/sterowanie.
Ok czekam na foty, a ja zagłębiam temat klipera bo to dla mnie nowość nie miałem z tym styczności
AdrianWicik
x 12

Patrzyłem na filmiki z kliperem i tak sobie myślę ze na duet 2 wi-fi tez mam dostęp do drukarki prze wi-fi i stronę www.
Czy poza ty mam jakieś udogodnienia. Czy po prostu kliper lepiej obskubuje płytę drukarki i odciąża ją. Bo jak to tylko chodzi o sterowanie przez wi-fi to nie wiem czy mi se to połaci instalować ?
florek41
x 5

I jedno i drugie będzie działać dobrze, jak znasz reprap firmware i ogarniesz makra to spokojnie jesteś w stanie dobrze obsłużyć drukarkę. Do tego to zostało stworzone :)
Ja pisałem tylko, że wybrałbym do tej konkretnej maszyny, głównie ze względu na koszty, bo Duet 6HC + wyświetlacz jest dosyć kosztowny. Przy klipperze można te koszty trochę obciąć, ale jeśli masz elektronikę i ją znasz to nie kombinuj.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania o sprawy podstawowe”