Budowa drukarki na 2 extrudery
-
Mati
- Drukarka: Ender 3, V-Core2 i 3
- x 182
Re: Budowa drukarki na 2 extrudery
Klipper ma większe możliwości i szybciej się rozwija. Obecnie jeśli pojawia się coś nowego to zwykle najpierw w klipperze, a potem w reszcie (o ile możliwości uC na to pozwalają). Można też używać praktycznie dowolnych płytek (również kilku do obsługi jednej drukarki).
Jednakże RRF jest na tyle dojrzały, że też spokojnie poradzi sobie. Jeśli nic Ci nie brakuje to nie ma po co zmieniać.
Jednakże RRF jest na tyle dojrzały, że też spokojnie poradzi sobie. Jeśli nic Ci nie brakuje to nie ma po co zmieniać.
-
velkhor
- x 149
Nie chodzi do końca o odciążenie płytki. MCU na płytach jest zdecydowanie słabsze. Klipper duuuuużo liczy zmienia G-code w locie więc musi mieć sporo mocy przerobowej, płytka drukarki by nie dała rady.AdrianWicik pisze: 08 sty 2026, 14:39 Czy po prostu kliper lepiej obskubuje płytę drukarki i odciąża ją.
Porównywanie klippera i duet'a to proszenie o wojnę na forum
A tak na poważnie poczytaj o możliwościach i jednej i drugiej.
Ja klippera nie znam więc w tym temacje pozwole sobie przemilczeć. Jeżeli chodzi o duet, to podoba mi się to że wszystko ustawiasz przez G-code. W locie możesz sobie podmieniać np wielkość stołu roboczego. Ja mam 420x400mm, ale mam zmieniarkę narzędzi. W momęcie gdy muszę zabrać narzędzie z uchwytu powiększam stół za pomocą g code do 450mm, zabieram narzędzie i zmniejszam z powrotem. W tan sposób łatwo można sobie zabezpieczyć że nie walniesz narzędziem w miejsce do pakrowania.
Jeżeli chodzi o sprzęt zaletą klippera jest to że możesz podłączyć kilka różnych "słabszych" płyt pod raspbery pi i z niego sterować. Również na raspberry stawiasz klippera. Ale w pewnym sensie jest to też wadą musisz mieć "maline" albo kupić.
Jeżeli chodzi o duet'a to nie tak że duet = Duet 6HC. Masz bardzo dużo płyt do wyboru. Tutaj cała wspierana lista: https://teamgloomy.github.io/, oczywiście to opensource więc mogą być pewne ograniczenia. Ja osobiście używam BTT Octopus pro (8 stepperów) w wersji standalone (więc nie potrzebujesz nic poza tą płytą żadnych malin itp). Oczywiście w przypadku octopusa trzeba dorzucić wifi, przeszczepiłem z mks.... działa :]
Generalnie żeby nie robić wojny który system lepszy powiem tak, lepszy ten w którym lepiej się czujesz i masz jakieś doświadczenie. Oczywiście pod warunkiem że nie jest to czysty marlin, wtedy przesiadka wskazana.
AdrianWicik
-
AdrianWicik
- Drukarka: Własnej budowy
- x 12
Nieee nieee bez wojenvelkhor pisze: 08 sty 2026, 16:48Porównywanie klippera i duet'a to proszenie o wojnę na forumAdrianWicik pisze: 08 sty 2026, 14:39 Czy po prostu kliper lepiej obskubuje płytę drukarki i odciąża ją.
Musze się zagłębić w temat Klipeera.
Dueta już znam i jest wygodny . Ustawienie dostępne z pozycji strony www. Można się bawić w locie jak to napisałeś.
Już wiem że Klipeera można postawić na Malinie za 100 zł i działa - https://allegro.pl/oferta/raspberry-pi- ... 8172053527 .
- Rozarh
- Drukarz
- Drukarka: Fenix, A20M, TT1SM..
- x 430
No jak się czepiamy nazewnictwa, to właśnie dwa ekstrudery i jedna głowica.velkhor pisze: 06 sty 2026, 22:13 Znaczy kolega miał na myśli drukarkę z jednym ekstruderem, tylko 2 silnikami![]()
Przy direct można się pomylić co jest czym, ale przy bowdenie raczej wiadomo gdzie jest ekstruder (napęd filamentu) i głowica (to chłodząco/grzejące z dyszą).
velkhor, AdrianWicik
Parafrazując wpis by artusiek:
Nie chcesz grzebać? Kup Prusę lub Bambu Labs
Kupiłeś coś co dopieszczasz? Naucz się grzebać!!!
Nie chcesz grzebać? Kup Prusę lub Bambu Labs
Kupiłeś coś co dopieszczasz? Naucz się grzebać!!!
-
velkhor
- x 149
Ta malina to "cieniasek" jak zależy Ci na kosztach to ja bym uderzał w jakiś thin client. W podobnej kasie wyszarpiesz dell wyse, a ma nieporównywajnie więcej możliwości. Co ciekawego Wyse Dx0D, oraz Fujitsu Futro 920/Futro 940 da się odpalić zasilając z zasilacza od drukarki tylko musisz mieć przetwornice stepUp/stepDown. Więc teoretycznie jak masz te kilkadziesiąt watów zapasu to nie potrzeba zasilacza, a on potrafi kosztować tyle co wyseAdrianWicik pisze: 08 sty 2026, 17:54 Już wiem że Klipeera można postawić na Malinie za 100 zł i działa - https://allegro.pl/oferta/raspberry-pi- ... 8172053527 .
Nawet jak masz jakiegoś starego laptopa/kompa to możesz testowo sobie klippera postawić.
Nie wiem tylko czy z maliny wykorzystuje się wyjścia sprzętowe czy tylko USB, tutaj niech się klipperowcy wypowiedzą.
Tak tak, przyznaje rację aż cud że atom nie zauważyłRozarh pisze: 08 sty 2026, 23:13 No jak się czepiamy nazewnictwa, to właśnie dwa ekstrudery i jedna głowica.
Rozarh, AdrianWicik
-
AdrianWicik
- x 12
Jako laik z Klipeera wiedze zdobywam od nich i na nich się będę wzorował na razie . Zobaczymy czyy mi się to spodoba i czy będę umiał temu sprostać
- atom1477
- x 244
RPi też można zasilać z drukarki. Może nie z zasilacza drukarki, ale z płyty drukarki już tak (zwykle mają wyprowadzone napięcie 5V).velkhor pisze: 09 sty 2026, 14:09 Co ciekawego Wyse Dx0D, oraz Fujitsu Futro 920/Futro 940 da się odpalić zasilając z zasilacza od drukarki tylko musisz mieć przetwornice stepUp/stepDown.
Można wykorzystać USB, i można UART. Tzn. w wersji minimalistycznej żeby tylko się połączyć z płytką drukarki. Bo jak się chce więcej to można używać dodatkowych rzeczy z RPi (np. pinów GPIO, czy złącza kamery).velkhor pisze: 09 sty 2026, 14:09Nie wiem tylko czy z maliny wykorzystuje się wyjścia sprzętowe czy tylko USB, tutaj niech się klipperowcy wypowiedzą.
Zauważyłem, tylko się nie odzywałem. Aż taki czepliwy nie jestem jak niektórzy myśląvelkhor pisze: 09 sty 2026, 14:09 Tak tak, przyznaje rację aż cud że atom nie zauważyłFaktycznie 1 głowica (hotend) i 2 extrudery
![]()
velkhor, AdrianWicik
-
velkhor
- x 149
Dobra to bardziej doprecyzuje, chodziło mi o to że akurat te modele mam przetestowane i działają. Niektóre thin client dell'a i HP wymagają zasilacza z którym się dogadają "cyfrowo" i pomimo że dostaną poprawne napięcie i prąd nie startują.atom1477 pisze: 10 sty 2026, 17:06RPi też można zasilać z drukarki. Może nie z zasilacza drukarki, ale z płyty drukarki już tak (zwykle mają wyprowadzone napięcie 5V).velkhor pisze: 09 sty 2026, 14:09 Co ciekawego Wyse Dx0D, oraz Fujitsu Futro 920/Futro 940 da się odpalić zasilając z zasilacza od drukarki tylko musisz mieć przetwornice stepUp/stepDown.
Dzięki właśnie o taką techniczną odpowiedź mi chodziłoatom1477 pisze: 10 sty 2026, 17:06Można wykorzystać USB, i można UART. Tzn. w wersji minimalistycznej żeby tylko się połączyć z płytką drukarki. Bo jak się chce więcej to można używać dodatkowych rzeczy z RPi (np. pinów GPIO, czy złącza kamery).velkhor pisze: 09 sty 2026, 14:09Nie wiem tylko czy z maliny wykorzystuje się wyjścia sprzętowe czy tylko USB, tutaj niech się klipperowcy wypowiedzą.
AdrianWicik
-
AdrianWicik
- x 12
A znacie jakieś ciekawe strony lub filmiki gdzie opisują konfigurację Klipeera? Ja na razie zobaczyłem 4 odcinki z serii którą wkleiłem powyżej . Z zainstalowaniem sobie poradzę ale reszta to na razie KosmoS...