Budowa drukarki na 2 extrudery

Dla zupełnie zielonych w temacie druku 3D
Mati
Drukarka: Ender 3, V-Core2 i 3
x 182

Re: Budowa drukarki na 2 extrudery

Post autor: Mati »

Klipper ma większe możliwości i szybciej się rozwija. Obecnie jeśli pojawia się coś nowego to zwykle najpierw w klipperze, a potem w reszcie (o ile możliwości uC na to pozwalają). Można też używać praktycznie dowolnych płytek (również kilku do obsługi jednej drukarki).
Jednakże RRF jest na tyle dojrzały, że też spokojnie poradzi sobie. Jeśli nic Ci nie brakuje to nie ma po co zmieniać.
velkhor
x 149

Post autor: velkhor »

AdrianWicik pisze: 08 sty 2026, 14:39 Czy po prostu kliper lepiej obskubuje płytę drukarki i odciąża ją.
Nie chodzi do końca o odciążenie płytki. MCU na płytach jest zdecydowanie słabsze. Klipper duuuuużo liczy zmienia G-code w locie więc musi mieć sporo mocy przerobowej, płytka drukarki by nie dała rady.

Porównywanie klippera i duet'a to proszenie o wojnę na forum :DD
A tak na poważnie poczytaj o możliwościach i jednej i drugiej.
Ja klippera nie znam więc w tym temacje pozwole sobie przemilczeć. Jeżeli chodzi o duet, to podoba mi się to że wszystko ustawiasz przez G-code. W locie możesz sobie podmieniać np wielkość stołu roboczego. Ja mam 420x400mm, ale mam zmieniarkę narzędzi. W momęcie gdy muszę zabrać narzędzie z uchwytu powiększam stół za pomocą g code do 450mm, zabieram narzędzie i zmniejszam z powrotem. W tan sposób łatwo można sobie zabezpieczyć że nie walniesz narzędziem w miejsce do pakrowania.

Jeżeli chodzi o sprzęt zaletą klippera jest to że możesz podłączyć kilka różnych "słabszych" płyt pod raspbery pi i z niego sterować. Również na raspberry stawiasz klippera. Ale w pewnym sensie jest to też wadą musisz mieć "maline" albo kupić.

Jeżeli chodzi o duet'a to nie tak że duet = Duet 6HC. Masz bardzo dużo płyt do wyboru. Tutaj cała wspierana lista: https://teamgloomy.github.io/, oczywiście to opensource więc mogą być pewne ograniczenia. Ja osobiście używam BTT Octopus pro (8 stepperów) w wersji standalone (więc nie potrzebujesz nic poza tą  płytą żadnych malin itp). Oczywiście w przypadku octopusa trzeba dorzucić wifi, przeszczepiłem z mks.... działa :]

Generalnie żeby nie robić wojny który system lepszy powiem tak, lepszy ten w którym lepiej się czujesz i masz jakieś doświadczenie. Oczywiście pod warunkiem że nie jest to czysty marlin, wtedy przesiadka wskazana.
AdrianWicik
AdrianWicik
Drukarka: Własnej budowy
x 12

Post autor: AdrianWicik »

velkhor pisze: 08 sty 2026, 16:48
AdrianWicik pisze: 08 sty 2026, 14:39 Czy po prostu kliper lepiej obskubuje płytę drukarki i odciąża ją.
Porównywanie klippera i duet'a to proszenie o wojnę na forum :DD
Nieee nieee bez wojen :D :) :toast:

Musze się zagłębić w temat Klipeera.
Dueta już znam i jest wygodny . Ustawienie dostępne z pozycji strony www. Można się bawić w locie jak to napisałeś.
Już wiem że Klipeera można postawić na Malinie za 100 zł i działa - https://allegro.pl/oferta/raspberry-pi- ... 8172053527 .
Awatar użytkownika
Rozarh
Drukarz
Drukarka: Fenix, A20M, TT1SM..
x 430

Post autor: Rozarh »

velkhor pisze: 06 sty 2026, 22:13 Znaczy kolega miał na myśli drukarkę z jednym ekstruderem, tylko 2 silnikami ;)
No jak się czepiamy nazewnictwa, to właśnie dwa ekstrudery i jedna głowica.
Przy direct można się pomylić co jest czym, ale przy bowdenie raczej wiadomo gdzie jest ekstruder (napęd filamentu) i głowica (to chłodząco/grzejące z dyszą).
velkhor, AdrianWicik
Parafrazując wpis by artusiek:
Nie chcesz grzebać? Kup Prusę lub Bambu Labs
Kupiłeś coś co dopieszczasz? Naucz się grzebać!!!
velkhor
x 149

AdrianWicik pisze: 08 sty 2026, 17:54 Już wiem że Klipeera można postawić na Malinie za 100 zł i działa - https://allegro.pl/oferta/raspberry-pi- ... 8172053527 .
Ta malina to "cieniasek" jak zależy Ci na kosztach to ja bym uderzał w jakiś thin client. W podobnej kasie wyszarpiesz dell wyse, a ma nieporównywajnie więcej możliwości. Co ciekawego Wyse Dx0D, oraz Fujitsu Futro 920/Futro 940 da się odpalić zasilając z zasilacza od drukarki tylko musisz mieć przetwornice stepUp/stepDown. Więc teoretycznie jak masz te kilkadziesiąt watów zapasu to nie potrzeba zasilacza, a on potrafi kosztować tyle co wyse ;)
Nawet jak masz jakiegoś starego laptopa/kompa to możesz testowo sobie klippera postawić.

Nie wiem tylko czy z maliny wykorzystuje się wyjścia sprzętowe czy tylko USB, tutaj niech się klipperowcy wypowiedzą.
Rozarh pisze: 08 sty 2026, 23:13 No jak się czepiamy nazewnictwa, to właśnie dwa ekstrudery i jedna głowica.
Tak tak, przyznaje rację aż cud że atom nie zauważył ;) Faktycznie 1 głowica (hotend) i 2 extrudery ;)
Rozarh, AdrianWicik
AdrianWicik
x 12

Jako laik z Klipeera wiedze zdobywam od nich i na nich się będę wzorował na razie . Zobaczymy czyy mi się to spodoba i czy będę umiał temu sprostać
Awatar użytkownika
atom1477
x 244

Post autor: atom1477 »

velkhor pisze: 09 sty 2026, 14:09 Co ciekawego Wyse Dx0D, oraz Fujitsu Futro 920/Futro 940 da się odpalić zasilając z zasilacza od drukarki tylko musisz mieć przetwornice stepUp/stepDown.
RPi też można zasilać z drukarki. Może nie z zasilacza drukarki, ale z płyty drukarki już tak (zwykle mają wyprowadzone napięcie 5V).
velkhor pisze: 09 sty 2026, 14:09Nie wiem tylko czy z maliny wykorzystuje się wyjścia sprzętowe czy tylko USB, tutaj niech się klipperowcy wypowiedzą.
Można wykorzystać USB, i można UART. Tzn. w wersji minimalistycznej żeby tylko się połączyć z płytką drukarki. Bo jak się chce więcej to można używać dodatkowych rzeczy z RPi (np. pinów GPIO, czy złącza kamery).
velkhor pisze: 09 sty 2026, 14:09 Tak tak, przyznaje rację aż cud że atom nie zauważył ;) Faktycznie 1 głowica (hotend) i 2 extrudery ;)
Zauważyłem, tylko się nie odzywałem. Aż taki czepliwy nie jestem jak niektórzy myślą :D
velkhor, AdrianWicik
velkhor
x 149

atom1477 pisze: 10 sty 2026, 17:06
velkhor pisze: 09 sty 2026, 14:09 Co ciekawego Wyse Dx0D, oraz Fujitsu Futro 920/Futro 940 da się odpalić zasilając z zasilacza od drukarki tylko musisz mieć przetwornice stepUp/stepDown.
RPi też można zasilać z drukarki. Może nie z zasilacza drukarki, ale z płyty drukarki już tak (zwykle mają wyprowadzone napięcie 5V).
Dobra to bardziej doprecyzuje, chodziło mi o to że akurat te modele mam przetestowane i działają. Niektóre thin client dell'a i HP wymagają zasilacza z którym się dogadają "cyfrowo" i pomimo że dostaną poprawne napięcie i prąd nie startują.
atom1477 pisze: 10 sty 2026, 17:06
velkhor pisze: 09 sty 2026, 14:09Nie wiem tylko czy z maliny wykorzystuje się wyjścia sprzętowe czy tylko USB, tutaj niech się klipperowcy wypowiedzą.
Można wykorzystać USB, i można UART. Tzn. w wersji minimalistycznej żeby tylko się połączyć z płytką drukarki. Bo jak się chce więcej to można używać dodatkowych rzeczy z RPi (np. pinów GPIO, czy złącza kamery).
Dzięki właśnie o taką techniczną odpowiedź mi chodziło ;)
AdrianWicik
AdrianWicik
x 12

A znacie jakieś ciekawe strony lub filmiki gdzie opisują konfigurację Klipeera? Ja na razie zobaczyłem 4 odcinki z serii którą wkleiłem powyżej . Z zainstalowaniem sobie poradzę ale reszta to na razie KosmoS...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania o sprawy podstawowe”