Magnes w wydruku.
-
J.A.
- Drukarka: BLX1CC
- x 111
Magnes w wydruku.
Witajcie.
Nigdy nie osadzałem magnesu tak by go utopić w wydruku.
Ale teraz mam taką potrzebę jak na obrazku.
Skoro tego nigdy nie robiłem to postanowiłem przeprowadzić test. Ustawiłem w slicerze pauzę na konkretnej warstwie, drukarka posłusznie odjechała z głowicą pozwalając włożyć pastylkę. Magnes ładnie dało się włożyć i w momencie gdy puszczałem dalej drukowanie, olśniło m że magnes wyskoczy i przyklei się do dyszy, co się oczywiście stało.
Czy metodą jest ciaśniejsze pasowanie? Albo może jakiś klej?
Magnes to 10x1. W projekcie dałem średnicę otworu na 10,2.
Nigdy nie osadzałem magnesu tak by go utopić w wydruku.
Ale teraz mam taką potrzebę jak na obrazku.
Skoro tego nigdy nie robiłem to postanowiłem przeprowadzić test. Ustawiłem w slicerze pauzę na konkretnej warstwie, drukarka posłusznie odjechała z głowicą pozwalając włożyć pastylkę. Magnes ładnie dało się włożyć i w momencie gdy puszczałem dalej drukowanie, olśniło m że magnes wyskoczy i przyklei się do dyszy, co się oczywiście stało.
Czy metodą jest ciaśniejsze pasowanie? Albo może jakiś klej?
Magnes to 10x1. W projekcie dałem średnicę otworu na 10,2.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie drukuję łódek, figurek z gier ...
- @GUTEK@
- Drukarz
- Drukarka: FF Dreamer, CR-10
- x 913
- Kontakt:
- Andrzej_W
- Drukarz
- Drukarka: 3d Pen+AMS
- x 1083
- Jarewa
- Drukarz
- x 569
-
velkhor
- x 158
Re: Magnes w wydruku.
Ja bym próbował po włożeniu magnesu do kieszeni tutaj przykleić drugi magnes
nawet możesz spróbować 2-3szt powinny się na tyle mocno zacisnąć na krawędzi że go nie wyjmie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
J.A.
- x 111
@velkhor Chyba nie zrozumiałeś. To co zaznaczyłeś to górna warstwa wydruku.
@Jarewa Właśnie się o tym przekonałem
Chyba kropelka będzie najsensowniejsza.
@Jarewa Właśnie się o tym przekonałem
Chyba kropelka będzie najsensowniejsza.
- denior
- Drukarka: P1P
- x 244
Dysza nierdzewna, albo pasowanie na 0 powinno utrzymać magnes, ale warto dać głębszy otwór 0,2-0,4mm, żeby magnes mial miejsce
Drukarka Bambulab P1S
- Jarewa
- Drukarz
- x 569
Ja mam wątpliwości czy nawet jak się przyklei to czy wydrukuje, bo nad magnesem ma może z 2/3warstwy przy przerwie 0,2 dysza 1 warstwy będzie szorować po magnesie.
-
J.A.
- x 111
Dwie warstwy, tyle zaplanowałem.
No właśnie oczekuję porad praktyków, ktoś już wydrukował i wie, co się sprawdzi, lub nie. Tak czy siak sam to zrobię nie czekając, bo rozwiązywać problemy lubię.
To co pisze @denior brzmi sensownie, jeżeli opór przy wkładaniu będzie, to również w drugą stronę zadziała prawie ten sam opór, do tego kropelka i powinno dać radę. Aaa i jeszcze stół, też mi delikatnie dociągał, bo czułem, że magnes "wskakuje" w gniazdo.
No właśnie oczekuję porad praktyków, ktoś już wydrukował i wie, co się sprawdzi, lub nie. Tak czy siak sam to zrobię nie czekając, bo rozwiązywać problemy lubię.
To co pisze @denior brzmi sensownie, jeżeli opór przy wkładaniu będzie, to również w drugą stronę zadziała prawie ten sam opór, do tego kropelka i powinno dać radę. Aaa i jeszcze stół, też mi delikatnie dociągał, bo czułem, że magnes "wskakuje" w gniazdo.
- atom1477
- x 254
A to jakich dysz używasz że są ferromagnetyczne?
Na mosiężnych nie ma problemu.
Ja miałem problem, ale nie z powodu dyszy tylko nadmuchu. Bo mam taki dziwaczny prowadnik powietrza ze stali. Ale po jego zdjęciu kolejny wydruk się udał. Magnesy dałem bez wcisku, bo wciskanie ich na stole mogło spowodować oderwanie wydruku albo utratę geometrii (na mojej drukarce, na innych pewnie by było lepiej).
Na mosiężnych nie ma problemu.
Ja miałem problem, ale nie z powodu dyszy tylko nadmuchu. Bo mam taki dziwaczny prowadnik powietrza ze stali. Ale po jego zdjęciu kolejny wydruk się udał. Magnesy dałem bez wcisku, bo wciskanie ich na stole mogło spowodować oderwanie wydruku albo utratę geometrii (na mojej drukarce, na innych pewnie by było lepiej).