Magnes w wydruku.

Dla zupełnie zielonych w temacie druku 3D
J.A.
Drukarka: BLX1CC
x 111

Re: Magnes w wydruku.

Post autor: J.A. »

@ atom1477, bambusowe z hartowanej stali.
Z tym wciskaniem masz zupełną rację, też nie chciałem wciskać, dokładnie z tego powodu, o którym piszesz.
Nie drukuję łódek, figurek z gier ...
Awatar użytkownika
atom1477
x 254

Post autor: atom1477 »

No to pomysł jest taki:
Wydrukuj kawałek kolejnej warstwy (pierwszej która ma przykryć magnes),
Ale ta warstwa musi być specjalnie przygotowana. Chodzi o to żeby zadrukować tylko kawałek nad magnesem, po czym przerwać wydruk. No i magnes trzeba wcisnąć pod tą warstwę. To na pewno by zadziałało dla magnesów prostokątnych o dużej długości. Dla okrągłych pewnie gorzej.
A potem po wznowieniu wydruku powinno to drukować zaczynając od miejsca gdzie magnes jest już pod tą warstwą.
To powinno być łatwe do zrobienia, bo nad magnesem pewnie slicer da most, a więc wyodrębniony fragment warstwy.
Wtedy może ferromagnetyczna dysza tak łatwo nie zostanie złapana przez magnes (o ile sztywność drukarki będzie wystarczająca). Ale to lepiej sobie sprawdzić poza drukarką z jaką siłą magnes łapie dyszę.
J.A.
Awatar użytkownika
fyme
Drukarka: Prusa MK3s+
x 749

Post autor: fyme »

Ja często zadrukowuję magnesy ale ja mam zazwyczaj mosiężne dysze. Przy stalowej to pewnie bym kleił na kropelkę czy coś w ten deseń ale to do przetestowania. No i zawsze zostawiam luz nad magnesem na 2 warstwy by dysza nie ryła po magnesie.
J.A.
J.A.
Drukarka: BLX1CC
x 111

Post autor: J.A. »

@fyme, a jaką warstwę tworzywa dajesz nad magnesem?
Mi wyszło, że 0,36 mm (3x0,12) daje już bardzo dobrą powierzchnię a magnes fi 8x2 mm już spełnia rolę zamka do drzwiczek.
Nie drukuję łódek, figurek z gier ...
Awatar użytkownika
fyme
Drukarka: Prusa MK3s+
x 749

Post autor: fyme »

Zazwyczaj dwie lub trzy warstwy czyli 0,4 do 0,6 mm przy mocnych magnesach. Czasem nie daje wcale i robię po prostu gniazdo w które później wciskam magnes.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania o sprawy podstawowe”