Pyramida - Jak przerobić model pod łatwiejsze drukowanie
- WillingMagic
- Drukarka: Bambu Lab H2D
- x 41
Pyramida - Jak przerobić model pod łatwiejsze drukowanie
Ostatnio kolega męczy mnie o drukowanie jednego jego projektu, ale jest to mega czasochłonne i często nie wychodzi za dobrze. Jest to projekt stacji pogodowej zasilanej solarnie. Ma kształt piramidy gdzie wrzucam 4 panele słoneczne, ale po ostatnich zmianach całość drukuje się przy lepszej jakości półtorej dnia. Mam dostęp do cada modelu, ale nie mam pomysłu jak to sensownie podzielić na części aby drukowało się szybko, a zarazem nie stracić na sztywności i wytrzymałości konstrukcji. Z racji wymagań, z materiałów padł wybór na ASA. Próbowałem ostatnio drukować z ASA+GF od Eryone, ale udało mi się to wydrukować dopiero po tygodniu walki.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- dziobu
- Zasłużony
- Drukarka: ZMorph 2.0(S)
- x 6750
- Kontakt:
Re: Pyramida - Jak przerobić model pod łatwiejsze drukowanie
1. spód, układ tak jak teraz, ucięty w miejscu gdzie zaczynają się ramiona; można go podzielić na 4 strony ale tu zysk może być niewielki,
2. boki dzielisz na dwa trójkąty albo cztery ramiona (ja bym wybrał cztery ramiona),
3. góra.
Wszystko drukujesz poziomo; szybko i wytrzymale.
Całość skręcana; można też skleić (choć osobiście nie lubię bo robi problemy przy naprawach czy modyfikacjach). Po wstawieniu wypełniaczy do ścian konstrukcja będzie dostatecznie sztywna.
Miejsce na wsuwki/pozycjonery masz. Zresztą na śrubki też jest.
2. boki dzielisz na dwa trójkąty albo cztery ramiona (ja bym wybrał cztery ramiona),
3. góra.
Wszystko drukujesz poziomo; szybko i wytrzymale.
Całość skręcana; można też skleić (choć osobiście nie lubię bo robi problemy przy naprawach czy modyfikacjach). Po wstawieniu wypełniaczy do ścian konstrukcja będzie dostatecznie sztywna.
Miejsce na wsuwki/pozycjonery masz. Zresztą na śrubki też jest.
WillingMagic
Pozdrawiam
Paweł
Projekty: ELF | AVAT 01 | HotPlate-1
Drukarki: Flsun i3 Plus | Flsun G | Kossel | FF Dreamer | Monoprice MP Mini | Copymaster3D Pro 500 | AIO Robotics ZEUS | Zmorph 2.0 | Climber 7
Też fajne: Wydruki | Moje twory w 3D
Paweł
Drukarki: Flsun i3 Plus | Flsun G | Kossel | FF Dreamer | Monoprice MP Mini | Copymaster3D Pro 500 | AIO Robotics ZEUS | Zmorph 2.0 | Climber 7
- WillingMagic
- Drukarka: Bambu Lab H2D
- x 41
Miałem podobny pomysł na ramiona, ale zastanawiam się jeszcze jak z fazowaną krawędzią w podstawie gdzie mam bazę pod uchwyt na elektronikę. Bo ta krawędź nigdy nie wychodzi za dobrze. Próbowałem różnych podpór, ale nigdy nie wychodzi za dobrze. Niestety kształt jest taki, bo ma wejść tam uszczelka.
- Andrzej_W
- Drukarz
- Drukarka: 3d Pen+AMS
- x 1123
Można podzielić na cztery trójkąty na płasko. Całość wtedy można skręcać ze sobą. W miejsce łączeń można dać uszczelnienia.
WillingMagic
- Fest
- Drukarka: To trudna sprawa...
- x 305
Może i będzie skomplikowene, ale jaka to bedzie elegancka konstrukcja. Pomyślałem o tym samym w dodatku, gdyby to kleił na np masę poliuretanową, to może nabrać dodatkowej sztywności.Andrzej_W pisze: 14 cze 2026, 16:49 Można podzielić na cztery trójkąty na płasko. Całość wtedy można skręcać ze sobą. W miejsce łączeń można dać uszczelnienia.
WillingMagic
- dziobu
- Zasłużony
- Drukarka: ZMorph 2.0(S)
- x 6750
- Kontakt:
Jak by nie podzielił (nie wiem co to potem za konstrukcja) to grunt żeby drukowac maksymalnie płaskiego.
WillingMagic
Pozdrawiam
Paweł
Projekty: ELF | AVAT 01 | HotPlate-1
Paweł
- Andrzej_W
- Drukarz
- Drukarka: 3d Pen+AMS
- x 1123
Można pomiędzy elementy zaprojektować jakieś łączniki ustalające lub jakiś kształt dzięki któremu będą ustalone pozycje.Fest pisze: 14 cze 2026, 17:54Może i będzie skomplikowene, ale jaka to bedzie elegancka konstrukcja. Pomyślałem o tym samym w dodatku, gdyby to kleił na np masę poliuretanową, to może nabrać dodatkowej sztywności.Andrzej_W pisze: 14 cze 2026, 16:49 Można podzielić na cztery trójkąty na płasko. Całość wtedy można skręcać ze sobą. W miejsce łączeń można dać uszczelnienia.
WillingMagic