Pyramida - Jak przerobić model pod łatwiejsze drukowanie

Dla zupełnie zielonych w temacie druku 3D
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
WillingMagic
Drukarka: Bambu Lab H2D
x 41

Pyramida - Jak przerobić model pod łatwiejsze drukowanie

Post autor: WillingMagic »

Ostatnio kolega męczy mnie o drukowanie jednego jego projektu, ale jest to mega czasochłonne i często nie wychodzi za dobrze. Jest to projekt stacji pogodowej zasilanej solarnie. Ma kształt piramidy gdzie wrzucam 4 panele słoneczne, ale po ostatnich zmianach całość drukuje się przy lepszej jakości półtorej dnia. Mam dostęp do cada modelu, ale nie mam pomysłu jak to sensownie podzielić na części aby drukowało się szybko, a zarazem nie stracić na sztywności i wytrzymałości konstrukcji. Z racji wymagań, z materiałów padł wybór na ASA. Próbowałem ostatnio drukować z ASA+GF od Eryone, ale udało mi się to wydrukować dopiero po tygodniu walki.
2026-06-14-153505.jpeg
2026-06-14-153509.jpeg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 6750
Kontakt:

Re: Pyramida - Jak przerobić model pod łatwiejsze drukowanie

Post autor: dziobu »

1. spód, układ tak jak teraz, ucięty w miejscu gdzie zaczynają się ramiona; można go podzielić na 4 strony ale tu zysk może być niewielki,
2. boki dzielisz na dwa trójkąty albo cztery ramiona (ja bym wybrał cztery ramiona),
3. góra.
Wszystko drukujesz poziomo; szybko i wytrzymale.
Całość skręcana; można też skleić (choć osobiście nie lubię bo robi problemy przy naprawach czy modyfikacjach). Po wstawieniu wypełniaczy do ścian konstrukcja będzie dostatecznie sztywna.
Miejsce na wsuwki/pozycjonery masz. Zresztą na śrubki też jest.
WillingMagic
Awatar użytkownika
WillingMagic
Drukarka: Bambu Lab H2D
x 41

Post autor: WillingMagic »

Miałem podobny pomysł na ramiona, ale zastanawiam się jeszcze jak z fazowaną krawędzią w podstawie gdzie mam bazę pod uchwyt na elektronikę. Bo ta krawędź nigdy nie wychodzi za dobrze. Próbowałem różnych podpór, ale nigdy nie wychodzi za dobrze. Niestety kształt jest taki, bo ma wejść tam uszczelka.
Awatar użytkownika
Andrzej_W
Drukarz
Drukarka: 3d Pen+AMS
x 1123

Post autor: Andrzej_W »

Można podzielić na cztery trójkąty na płasko. Całość wtedy można skręcać ze sobą. W miejsce łączeń można dać uszczelnienia.
WillingMagic
Awatar użytkownika
Fest
Drukarka: To trudna sprawa...
x 305

Post autor: Fest »

Andrzej_W pisze: 14 cze 2026, 16:49 Można podzielić na cztery trójkąty na płasko. Całość wtedy można skręcać ze sobą. W miejsce łączeń można dać uszczelnienia.
Może i będzie skomplikowene, ale jaka to bedzie elegancka konstrukcja. Pomyślałem o tym samym w dodatku, gdyby to kleił na np masę poliuretanową, to może nabrać dodatkowej sztywności.
WillingMagic
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 6750
Kontakt:

Post autor: dziobu »

Jak by nie podzielił (nie wiem co to potem za konstrukcja) to grunt żeby drukowac maksymalnie płaskiego.
WillingMagic
Awatar użytkownika
Andrzej_W
Drukarz
Drukarka: 3d Pen+AMS
x 1123

Post autor: Andrzej_W »

Fest pisze: 14 cze 2026, 17:54
Andrzej_W pisze: 14 cze 2026, 16:49 Można podzielić na cztery trójkąty na płasko. Całość wtedy można skręcać ze sobą. W miejsce łączeń można dać uszczelnienia.
Może i będzie skomplikowene, ale jaka to bedzie elegancka konstrukcja. Pomyślałem o tym samym w dodatku, gdyby to kleił na np masę poliuretanową, to może nabrać dodatkowej sztywności.
Można pomiędzy elementy zaprojektować jakieś łączniki ustalające lub jakiś kształt dzięki któremu będą ustalone pozycje.
WillingMagic
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania o sprawy podstawowe”