Osoby dramatu
Bambus X1C, hartowana dysza 0,4 filament Rosa Biały ABS plus i Bambu Lab czarny ABS.
Drukuję kolejny 7 raz ten sam detal bo wciąż w losowym miejscu filament przestaje być wytłaczany. Ostatecznie za siódmym razem wyszło, ale o tym na końcu.
Parametry druku
Stół 90 °C, Dysza 260 °C, komora ca 50-60°C
Co zrobiłem
Czyściłem dyszę, wymieniłem na nową, zmieniałem temperaturę druku, za każdym razem sprawdzam ręczne wytłoczenie i działa normalnie, struga jest równa i prosta.
Wydruk wyszedł dzisiaj rano, gdy temperatura komory nie przekroczyła 50 °C. Wszystkie poprzednie wydruki były w wyższej temperaturze.
Czy to możliwe by miało to wpływ na filament? Aż nie chce mi się w to wierzyć.
Ktoś coś
ABS się blokuje
-
J.A.
- Drukarka: BLX1CC
- x 111
- dziobu
- Zasłużony
- Drukarka: ZMorph 2.0(S)
- x 7009
- Kontakt:
Re: ABS się blokuje
Na filament (ABS) nie, ale na elektornikę i napędy - już tak.
Pozdrawiam
Paweł
Projekty: ELF | AVAT 01 | HotPlate-1
Drukarki: Flsun i3 Plus | Flsun G | Kossel | FF Dreamer | Monoprice MP Mini | Copymaster3D Pro 500 | AIO Robotics ZEUS | Zmorph 2.0 | Climber 7
Też fajne: Wydruki | Moje twory w 3D
Paweł
Drukarki: Flsun i3 Plus | Flsun G | Kossel | FF Dreamer | Monoprice MP Mini | Copymaster3D Pro 500 | AIO Robotics ZEUS | Zmorph 2.0 | Climber 7
Też fajne: Wydruki | Moje twory w 3D
- Fest
- Drukarka: To trudna sprawa...
- x 315
Długo to pracuje? Jaki długi wydruk? Może docisk ekstrudera uległ zmęczeniu materiału.
-
J.A.
- x 111
-
J.A.
- x 111
No dobra. Dzisiaj puszczałem wydruk z PA, sytuacja się powtórzyła, co by sugerowało, że jednak X1C nie lubi w komorze mieć więcej niż 50°C
Jeżeli temperatura negatywnie wpływa na samą drukarkę, to pytanie jest: Konkretnie na co w drukarce?
Nie drukuję łódek, figurek z gier ...