Splątany filament na rolce ?

Dla zupełnie zielonych w temacie druku 3D
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 1815
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 495
Kontaktowanie:

Re: Splątany filament na rolce ?

Postautor: dziobu » 24 sty 2018, 21:11

Ja mam kręcony i kombinowany uchwyt. Drukowany bęben (mam dwie średnice) obraca się na wystających po bokach śrubach M4 ;) Dla szpul klasy tych od DD mam jeszcze na sprężynie hamulec (lewa szpula) który dba o to żeby szpula się nie rozkręcała i/lub plastik nie spadał (bolączka Wolfixa).
Jeszcze plusem jest maksymalne ograniczenie gięcia filamentu (niektóre są na prawdę kruche).
uchwyt.jpg

(aparat mi się ładuje a to foto z telefonu; jak ktoś chce to popełnię lepsze zdjęcie)
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 2901
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Lokalizacja: Olsztyn
x 515
Kontaktowanie:

Re: Splątany filament na rolce ?

Postautor: FlameRunner » 13 mar 2018, 17:45

Hmm...
Filip Misztal
filasklep.pl | właściciel

I love the smell of ABS in the morning...
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 1815
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 495
Kontaktowanie:

Re: Splątany filament na rolce ?

Postautor: dziobu » 13 mar 2018, 18:05

kipi pisze:Sam trafiłem na coś takiego - niech krew to zaleje. Świeżo rozpakowany, nie zakurzony ani przeterminowany. Horror!

A mógłbyś napisać co kupiłeś (materiał/kolor) i gdzie?
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D
Awatar użytkownika
Julian
Posty: 358
Rejestracja: 19 kwie 2016, 21:42
Lokalizacja: Łomianki/Warszawa
Drukarka: Ultimaker 3
x 47
Kontaktowanie:

Re: Splątany filament na rolce ?

Postautor: Julian » 13 mar 2018, 18:21

kipi pisze:Sam trafiłem na coś takiego - niech krew to zaleje. Świeżo rozpakowany, nie zakurzony ani przeterminowany. Horror! Gdyby nie to że wyrzuciłem paragon na pewno bym reklamował. Sprzedawca powiedział że dla Devil Design się to zdarza i dlatego rezygnuje ze sprzedaży tego filamentu. Nigdy mi się to nie zdarzyło z Fiberlogy, może troszkę droższy ale kupujesz spokój. Tego nie mogłem zostawić na dłużej niż 1 godzina bo przerwie wydruk. Raz miałem tak że się tak zaplątał że w ostatniej chwili poluzowałem go na rolce i puścił ale wydruki kilkugodzinne odpadają.



Po pierwsze filament nie ma daty ważności :)
Po drugie, proszę o podanie danych sprzedawcy - nazwa sklepu lub adres internetowego.
Po trzecie, jako jeden z czołowych sprzedawców Devil Design w Polsce, mogę powiedzieć, że jest to absurdalny zarzut, a my nie spotykamy się z jakimi kolwiek reklamacjami.
Szczerze i uczciwie, Twój komentarz śmierdzi postem sponsorowanym :)

Pozdrawiam
Radek
anraf1001
Dystrybutor filamentów do drukarek 3D http://www.3Drukarki.pl
Awatar użytkownika
Zepco
Posty: 539
Rejestracja: 25 kwie 2017, 22:23
Lokalizacja: Kielce
Drukarka: PRUSA i3 MK2S
x 75

Re: Splątany filament na rolce ?

Postautor: Zepco » 13 mar 2018, 18:28

95% materiału jaki posiadam to DD, zarówno startpaki, eko jak i normalne i tylko raz mi się splątał filament ale to była moja wina, bo puściłem koniec i nie zwróciłem uwagi przy wkładaniu do ekstrudera.
Wydaje mi się, że reklamacje wynikały bardziej z niewłaściwego użytkowania, tym bardziej, że ciężko jest splątać materiał na etapie produkcji.
Prusa i3 MK2S
Anet A8 - po wydrukach usztywniających
Awatar użytkownika
BobekNierobek
Posty: 140
Rejestracja: 21 lip 2017, 18:03
Drukarka: AM8
x 12

Re: Splątany filament na rolce ?

Postautor: BobekNierobek » 13 mar 2018, 18:39

Jeśli chodzi jestem pewny, że splątanie było wyłącznie moją winą. Po prostu nie przykładałem zbytniej uwagi do tego jak obchodzę się z filamentem.
StudioKamar
Posty: 174
Rejestracja: 14 sty 2018, 18:34
Lokalizacja: Żnin
Drukarka: Anet A8
x 10

Re: Splątany filament na rolce ?

Postautor: StudioKamar » 13 mar 2018, 18:43

Ja fiberlogy używam narazie bo mam dystrybutora blisko i też mi się coś takiego przydażyło ale jestem przekonany że to z mojej winy bo też mam uchwyt szpuli z kupką łozysk a oglądałem filmy i zdjęcia o ich fabryce i nie może się to zdażyć przy nawijaniu. (to tak by się tyczyło tego postu"sponsorowanego")
Awatar użytkownika
marek91
Administrator
Posty: 1866
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:22
Lokalizacja: Łaziska
x 399
Kontaktowanie:

Re: Splątany filament na rolce ?

Postautor: marek91 » 13 mar 2018, 20:01

kipi, nie pomyślałeś aby skontaktować się bezpośrednio z producentem w celu rozwiązania problemu? Takie sprawy zawsze załatwiamy od ręki bez zbędnych formalności. Większość osób na forum to potwierdzi. Dowodu zakupu wymagaliśmy może ze dwa razy, tylko dla tego że klient był wyjątkowo nieuprzejmy. W ten sposób sam robił sobie na złość :D W większości przypadków nie chcieliśmy nawet dostać materiału z powrotem.

Problem który opisałeś możesz mieć zarówno z filamentem za 40zł jak i za 300zł za kilogram. Wielokrotnie pisałem na forum co jest powodem plączącego się filamentu.

Prosiłbym o podanie nazwy sprzedawcy na forum lub na PW, nie ukrywam że całość brzmi dziwnie, pozbywać się najlepiej sprzedającego się filamentu w kraju z powodu kilku reklamacji (w roku!), toć to nie biznesowo i wbrew logice wszelakiej :rotfl:
Awatar użytkownika
Vesp
Posty: 70
Rejestracja: 29 gru 2016, 08:09
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Detla & AM8
x 6

Re: Splątany filament na rolce ?

Postautor: Vesp » 13 mar 2018, 22:56

Mi się zdarzył Fiberlogy Easy splątany i Wolfix na starej (małej) szpuli. Ale też raczej z niedbalstwa/braku doświadczenia.

Czy macie jakiś patent na wymianę filamentu przy bowdenach tak aby uniknąć wspomnianych luzów? Zawsze trzeba te XX cm wyciągnąć z rurki i od razu się robi luz/odwija się filament na szpuli. Chyba, że ekstruder w reverse i powoli nawijamy z powrotem :D ?
If an experiment works, something has gone wrong.
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 3860
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 416

Re: Splątany filament na rolce ?

Postautor: dragonn » 13 mar 2018, 22:59

Hmmm ja po prostu wyciągam i jednocześnie zawijam na rolkę. Jeszcze nie zdarzyło mi się poplątać rolki.
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809

Wróć do „Pytania o sprawy podstawowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość