Ustawienia repetiera i samego Due3dom mini

Dla zupełnie zielonych w temacie druku 3D
Awatar użytkownika
Tuchajbej
Posty: 425
Rejestracja: 03 wrz 2017, 23:50
Lokalizacja: Prawie W-wa
Drukarka: HEvo/MK3/P3S
x 47

Ustawienia repetiera i samego Due3dom mini

Postautor: Tuchajbej » 31 sty 2018, 20:33

Czy może ktoś pomoc z ustawieniami repetiera dla d3d mini? Nie mialem stycznosci wczesniej z repetierem a z softow to tylko do tej pory marlin ale nigdy nie ustawiany od poczatku tylko wykorzystywalem gotowce. Czy sa jakies haczyki?
Repetier 1.0 wybrana plytka due + due3dom mini

1. Czy 3d touch mozna podlaczyc od razu czy trzeba wyprowadzac piny?
Poprawcie mnie jesli zle mysle:
czarny do minusa Zmin
bialy do sygnalu Zmin
brazowy do gnd
czerwony do 5v
pomaranczowy trzeba do pinu ktory trzeba wyprowadzic

Potem trzeba dodac z-probing i enable servo. W kreatorze dodac pin dla servo a dla Z-probing wybrac z listy Z-min. Tak?

2. Podlaczenie heatbed przez ssra. Czy jest jakis myk czy po prostu cewke przekaznika zasilamy z wyprowadzenia plytki dla heatbeda, a przekaznikiem zamykamy obwod 230v?

3. Wentylatory trzeba jakos dodatkowo ustwiac?
np chlodzenie wydruku: na plytce jakoFAN3. Na githubie opisane jako orig_fan_pin 9 a w kreatorze to po prostu fan pin?
Fan pin for board cooling - opisany jako fan_thermo_pin 12 - w kreatorze to ma byc fan 2 pin?
Chlodzenie radiatora hotenda ma byc po prostu wpiete na plytke w FAN1 i nie trzeba dodatkowo tego ustawiac?

Bardzo prosilbym o pomoc :)
HEVO Bumblebee :yahoo: MK3 :cool2: P3S na wylocie :wave:
Maciek ;)
Awatar użytkownika
Tuchajbej
Posty: 425
Rejestracja: 03 wrz 2017, 23:50
Lokalizacja: Prawie W-wa
Drukarka: HEvo/MK3/P3S
x 47

Re: Ustawienia repetiera i samego Due3dom mini

Postautor: Tuchajbej » 01 lut 2018, 12:37

Ktoś coś?

Tapatalkniete z S7E, więc nie dziwić się, że są błędy
HEVO Bumblebee :yahoo: MK3 :cool2: P3S na wylocie :wave:
Maciek ;)
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 2991
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 419

Re: Ustawienia repetiera i samego Due3dom mini

Postautor: rafaljot » 01 lut 2018, 13:28

Nie mam d3d mini. Mam rampsa-fd z Repetierem i DUE - powinno być podobnie.
Nie mam 3dtouch - W drodze od miesiąca jeden.

Ad. 2 tak. po prostu wyście zasilania stołu podpinasz pod in SSRa a z drugiej strony przerwany obwód zasilania.  
Nie wiem, jak jest zgodnie ze sztuką? Czy SSR powinien przerywać obwód na zerze N, czy na fazie L . Na chłopski rozum niby lepiej na fazie, bo wtedy jak jest wyłączone to nie ma napięcia na stole. Z drugiej strony jak widzę jak jest w różnych urządzeniach zrobione, to widzę, że chyba częściej jest sterowanie zrobione zerem.

Ad. 3. najlepiej zerknij sobie do pliku z pinoutem. jeśli tam FAN1 jest dobrze zmapowany, to bardziej elegancko jest użyć FAN1 jeśli nie, to zawsze możesz podać konkretny pin
Lume, Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
juurd
Posty: 13
Rejestracja: 11 sie 2017, 08:33

Re: Ustawienia repetiera i samego Due3dom mini

Postautor: juurd » 01 lut 2018, 15:38

Mam Due3dom mini, 3dtouch i Repetiera
By zwolnić dla 3dtoucha Zmin dorobiłem malutką płytkę z 3 złączami by wygodnie podłączyć endstopy do listwy rozszerzeniowej Due3dom.
Zmax-pin 28, Ymax- pin32, Xmax-pin36, masa (i ewentualnie 3V dla opto) na każdym złączu.
Kolejna, konieczna, płyteczka to translatory poziomu.
Serwo przez translator poziomu 3V/5V na pin5.
Zmin też przez translator poziomu.
Działa. Ale chyba bardziej cieszy oko niż jest potrzebne.
Po kilku miesiącach drukowania nie widzę potrzeby by ponownie kalibrować.
życzę sukcesów.
Awatar użytkownika
Tuchajbej
Posty: 425
Rejestracja: 03 wrz 2017, 23:50
Lokalizacja: Prawie W-wa
Drukarka: HEvo/MK3/P3S
x 47

Re: RE: Re: Ustawienia repetiera i samego Due3dom mini

Postautor: Tuchajbej » 01 lut 2018, 18:47

juurd pisze:Mam Due3dom mini, 3dtouch i Repetiera
By zwolnić dla 3dtoucha Zmin dorobiłem malutką płytkę z 3 złączami by wygodnie podłączyć endstopy do listwy rozszerzeniowej Due3dom.
Zmax-pin 28, Ymax- pin32, Xmax-pin36, masa (i ewentualnie 3V dla opto) na każdym złączu.
Kolejna, konieczna, płyteczka to translatory poziomu.
Serwo przez translator poziomu 3V/5V na pin5.
Zmin też przez translator poziomu.
Działa. Ale chyba bardziej cieszy oko niż jest potrzebne.
Po kilku miesiącach drukowania nie widzę potrzeby by ponownie kalibrować.
życzę sukcesów.
Dzięki. Dużo informacji, części nie rozumiem ale dojdę co i jak powoli.

Na płytce mini jest zworka 3/5V ona ma działać jak taki translator?

Tapatalkniete z S7E, więc nie dziwić się, że są błędy
HEVO Bumblebee :yahoo: MK3 :cool2: P3S na wylocie :wave:
Maciek ;)
Awatar użytkownika
Tuchajbej
Posty: 425
Rejestracja: 03 wrz 2017, 23:50
Lokalizacja: Prawie W-wa
Drukarka: HEvo/MK3/P3S
x 47

Re: Ustawienia repetiera i samego Due3dom mini

Postautor: Tuchajbej » 03 lut 2018, 00:39

juurd pisze:Mam Due3dom mini, 3dtouch i Repetiera
By zwolnić dla 3dtoucha Zmin dorobiłem malutką płytkę z 3 złączami by wygodnie podłączyć endstopy do listwy rozszerzeniowej Due3dom.
Zmax-pin 28, Ymax- pin32, Xmax-pin36, masa (i ewentualnie 3V dla opto) na każdym złączu.
Kolejna, konieczna, płyteczka to translatory poziomu.
Serwo przez translator poziomu 3V/5V na pin5.
Zmin też przez translator poziomu.
Działa. Ale chyba bardziej cieszy oko niż jest potrzebne.
Po kilku miesiącach drukowania nie widzę potrzeby by ponownie kalibrować.
życzę sukcesów.

Czy piny d3d rev2 sa gdzies opisane? Czy dostepne sa tylko pliki eagla i trzeba pobawic sie w labirynt?
Do czego potrzebny ci translator 3/5V? Digital piny są 5V na d3d, Z min jest 5v. 3dtouch rowniez. Nie rozumiem po prostu.
HEVO Bumblebee :yahoo: MK3 :cool2: P3S na wylocie :wave:
Maciek ;)
juurd
Posty: 13
Rejestracja: 11 sie 2017, 08:33

Re: Ustawienia repetiera i samego Due3dom mini

Postautor: juurd » 03 lut 2018, 18:06

Nie wspomniałem, że Due3dom mini v1.0 mam w delcie.
Być może w nowszej wersji Due3dom mini może być inaczej?
Endstopy z listwy rozszerzeniowej i pin 5(serwo) są to "gołe" piny procesora, które działają tylko w logice 3V3.
Podanie 5V na endstopy z listwy pewnie uwali procesor.
Sterowanie serwem 3Dtoucha z 3V u mnie nie działało.
Awatar użytkownika
Tuchajbej
Posty: 425
Rejestracja: 03 wrz 2017, 23:50
Lokalizacja: Prawie W-wa
Drukarka: HEvo/MK3/P3S
x 47

Re: Ustawienia repetiera i samego Due3dom mini

Postautor: Tuchajbej » 03 lut 2018, 18:26

Ja podpiąłem endstopy optyczne do dedykowanych pinów x min i y min. Do z min wpialem 3d toucha a na pin z listwy dalem serwo. Działa. Robi się pełny homing.
Nie użyłem żadnych obnizaczy, nie robiłem dzielnika. Wydaje mi się że piny sa tak jak ardu 5v a 3.3v wyłącznie na stepsticki idzie jeśli zworka jest założona.
Być może płytka się różni.
Dzisiaj zrobię heatbeda i być może hotenda a jutro bym ruszył już kalibrację. Wtedy na pewno będą pytania.

Tapatalkniete z S7E, więc nie dziwić się, że są błędy
HEVO Bumblebee :yahoo: MK3 :cool2: P3S na wylocie :wave:
Maciek ;)
Awatar użytkownika
Tuchajbej
Posty: 425
Rejestracja: 03 wrz 2017, 23:50
Lokalizacja: Prawie W-wa
Drukarka: HEvo/MK3/P3S
x 47

Re: Ustawienia repetiera i samego Due3dom mini

Postautor: Tuchajbej » 04 lut 2018, 12:00

Moglbys podeslac confihuration.h ? cos mi jednak nie dziala homing. Ew daje moj, moze ktos cos wymysli
Załączniki
Configuration.h
(36.33 KiB) Pobrany 6 razy
HEVO Bumblebee :yahoo: MK3 :cool2: P3S na wylocie :wave:
Maciek ;)
Awatar użytkownika
Tuchajbej
Posty: 425
Rejestracja: 03 wrz 2017, 23:50
Lokalizacja: Prawie W-wa
Drukarka: HEvo/MK3/P3S
x 47

Re: Ustawienia repetiera i samego Due3dom mini

Postautor: Tuchajbej » 04 lut 2018, 12:59

Pin wysuwa sie po uzyciu komend bez problemu. Ale gdy uzywam G31 to bez wzgledu czy pin jest wysuniety czy nie to jest ten sam stan. Czarny jest wpiety na Zmin-gnd, bialy na Zmin-Sig.
HEVO Bumblebee :yahoo: MK3 :cool2: P3S na wylocie :wave:
Maciek ;)

Wróć do „Pytania o sprawy podstawowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: FlameRunner i 2 gości