Ustawienia repetiera i samego Due3dom mini

Dla zupełnie zielonych w temacie druku 3D
Awatar użytkownika
Tuchajbej
Posty: 366
Rejestracja: 03 wrz 2017, 23:50
Lokalizacja: Prawie W-wa
Drukarka: HEvo / I3Blaszak
x 37

Re: Ustawienia repetiera i samego Due3dom mini

Postautor: Tuchajbej » 04 lut 2018, 16:05

Wpadłem na trop. Zmieniłem przewód czujnika na krótszy i czujnik ożył.
Ogólnie mam długie przewody tz pow. 2m każdy i łączone. Muszę wszystko posprawdzac. Na razie mam mega pierdolnik.

Tapatalkniete z S7E, więc nie dziwić się, że są błędy
i3 MK3 :cool2: Darth HEVO :yahoo: I3Blaszak na wylocie :wave: Delta w budowie :thumbup:
Maciek ;)
Awatar użytkownika
Tuchajbej
Posty: 366
Rejestracja: 03 wrz 2017, 23:50
Lokalizacja: Prawie W-wa
Drukarka: HEvo / I3Blaszak
x 37

Re: Ustawienia repetiera i samego Due3dom mini

Postautor: Tuchajbej » 10 lut 2018, 12:18

Problemów ciąg dalszy.
Następuje przesunięcie w X i Y - o podobną wartość. Były 1.5V - było przesuniecie, jest 1.9V i jest dokłądnie takie samo. Mechanicznie nie widzę żeby cokolwiek było nie tak. Jedyne podejrzenie to że elektronika sie przegrzewa bo nie mam jeszxcze chłodzenia płytki.
Silniki 42BYGHM809
Stepsticki 2208
Ustawienia repetiera.
Jeśli ktos ma podobna drukarkę to podrzuccie configuracje, porownam bo moze gdzies jakis checkbox nei jest zaznaczony i bruździ.
W międzyczasie postawie jakiś wiatrak i zobacze czy to cos zmieni. Czy ma dmuchać na stepsticki czy wyciagać? Chyba wyciagać jeśli jest dobrze umiejscowiony a dmuchać jeśli zamontowany jest tak mniejwiecej?
Załączniki
Configuration.h
(36.57 KiB) Pobrany 4 razy
20180210_120943.jpg
i3 MK3 :cool2: Darth HEVO :yahoo: I3Blaszak na wylocie :wave: Delta w budowie :thumbup:
Maciek ;)
Awatar użytkownika
Kopytko
Zasłużony
Posty: 2825
Rejestracja: 19 kwie 2016, 11:27
Lokalizacja: Oleśnica
Drukarka: P3Steel v4.00
x 345

Re: Ustawienia repetiera i samego Due3dom mini

Postautor: Kopytko » 10 lut 2018, 13:14

Musisz niestety chlodzic. Przypnij jakis wentylator z kompa nawet na jakas trytke tymczasowo. 2208 sa czule na chwilowe przegrzanie i sie wylaczaja jak maja dmuchawe to wowczas radiatorek akumuluje to jak nie to jest on cieply i latwiej o chwilowe wylaczenie.
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki :
:idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC :idea: Delta Kossel :idea:UM2+extended
W budowie : COSIEK 70x70x70 :devil:
Awatar użytkownika
Tuchajbej
Posty: 366
Rejestracja: 03 wrz 2017, 23:50
Lokalizacja: Prawie W-wa
Drukarka: HEvo / I3Blaszak
x 37

Re: Ustawienia repetiera i samego Due3dom mini

Postautor: Tuchajbej » 10 lut 2018, 13:23

Kopytko pisze:Musisz niestety chlodzic. Przypnij jakis wentylator z kompa nawet na jakas trytke tymczasowo. 2208 sa czule na chwilowe przegrzanie i sie wylaczaja jak maja dmuchawe to wowczas radiatorek akumuluje to jak nie to jest on cieply i latwiej o chwilowe wylaczenie.

Sens zrozumiałęm chyba. Teraz postawiłem nadmuch NA stepsticki. Juz wydrukowalo sie wiecej niz poprzednio wiec to bylo to.
Oprocz tego zmieniłem 3010 z radiatora v6 na jakies 4010 troche mocniej dmuchajace i zobacze czy to troche pomoże z retrakcją. Jeśli tak to w pon zamowie jakiegoś jebitnego sunona 60m3/m :)

Kopytko jak jest z d3dmini i 2208? Jest jakś magiczny trik żeby było ciszej? Drukarka chodzi mi głośniej niż ramps + a4988. Piszczy, ćwierka itp. Niezaleznie od napiec. Wszystkie lutozworki sa zwarte wiec pracuje na 1/16.
Czy ktos bawil sie 2208 i uart zeby odblokować co sie da?
Jeśli to ma tak halasowac to chyba bede myslec o 2130. :(
i3 MK3 :cool2: Darth HEVO :yahoo: I3Blaszak na wylocie :wave: Delta w budowie :thumbup:
Maciek ;)
mcxmcx
Posty: 597
Rejestracja: 09 kwie 2017, 21:32
x 30

Re: Ustawienia repetiera i samego Due3dom mini

Postautor: mcxmcx » 10 lut 2018, 14:07

Ustaw inny mikrokrok. Na 1/16 warczy wszystko.
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 3204
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 317

Re: Ustawienia repetiera i samego Due3dom mini

Postautor: dragonn » 10 lut 2018, 14:12

mcxmcx pisze:Ustaw inny mikrokrok. Na 1/16 warczy wszystko.

Przecież TMC2208 domyślnie interpolują 1/16 do 1/256 tak że nie ma to znaczenia.
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
morf
Posty: 446
Rejestracja: 17 sty 2017, 12:28
Drukarka: X3D XL
x 67

Re: Ustawienia repetiera i samego Due3dom mini

Postautor: morf » 10 lut 2018, 14:37

Ja mam 2208 I d3mini I jest cisza :)
A jak masz zworke od logiki ustawiona na 3.3v czy 5v?
Awatar użytkownika
Tuchajbej
Posty: 366
Rejestracja: 03 wrz 2017, 23:50
Lokalizacja: Prawie W-wa
Drukarka: HEvo / I3Blaszak
x 37

Re: Ustawienia repetiera i samego Due3dom mini

Postautor: Tuchajbej » 10 lut 2018, 14:40

Na zworce 2-3 tz 5V.
i3 MK3 :cool2: Darth HEVO :yahoo: I3Blaszak na wylocie :wave: Delta w budowie :thumbup:
Maciek ;)
Awatar użytkownika
Kopytko
Zasłużony
Posty: 2825
Rejestracja: 19 kwie 2016, 11:27
Lokalizacja: Oleśnica
Drukarka: P3Steel v4.00
x 345

Re: Ustawienia repetiera i samego Due3dom mini

Postautor: Kopytko » 10 lut 2018, 15:36

No ja wsadzilem tmc 2208 do mini jeszcze bez zworki na 5v wiec jest na 3.3v i jest chicho. Zmniejsz napiecia na tmc bo jak jest zbyt duzo to tez zaczynaja glosno chodzic. Ale i silniki grzeje w uj.
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki :
:idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC :idea: Delta Kossel :idea:UM2+extended
W budowie : COSIEK 70x70x70 :devil:
Awatar użytkownika
Tuchajbej
Posty: 366
Rejestracja: 03 wrz 2017, 23:50
Lokalizacja: Prawie W-wa
Drukarka: HEvo / I3Blaszak
x 37

Re: Ustawienia repetiera i samego Due3dom mini

Postautor: Tuchajbej » 10 lut 2018, 16:00

Ok to sprawdzę później na 3.3v. na 5v logice silniki są zimne nawet na 2v ref.
Widziałem że w repetierze online są opcje dla arduino due. Jakieś dodatkowe opóźnienia w razie gubienia krokow.

Dragon, cze żeby działał stealthchop2 nie tozeba go włączyć po uart? 256 interpolowalne jest z automatu ale chyba po uart można coś więcej odblokować.

Tapatalkniete z S7E, więc nie dziwić się, że są błędy
i3 MK3 :cool2: Darth HEVO :yahoo: I3Blaszak na wylocie :wave: Delta w budowie :thumbup:
Maciek ;)

Wróć do „Pytania o sprawy podstawowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: rogal138 i 1 gość