Prusa I3 rework - oczywiście problemy :/

Dla zupełnie zielonych w temacie druku 3D
robal
Posty: 72
Rejestracja: 13 gru 2017, 18:15
x 6

Prusa I3 rework - oczywiście problemy :/

Postautor: robal » 02 lut 2018, 23:24

Udało mi się mniej więcej złożyć ten model w całość i gdy przyszła pora na wydrukowanie czegokolwiek zaczęły się oczywiście problemy.
Całość pracuje pod kontrolą Arduino Mega, Ramps 1.4, DRV8825, Marlin 1.1.8. Próbowałem w duecie z Repetierem 2.0.5 oraz Pronterface 1.6.0.
Zgrubną kalibrację wydaje mi się, że udało się zrobić, jeśli jakikolwiek zarys uda się wydrukować to rozmiar xy jest w miarę poprawny.
Po kolei idąc:
- Bez komputera drukarka chyba nie startuje. Mam duży graficzny wyświetlacz i o ile przy podłączonym USB wszystko widać, to bez komputera wyświetlacz po restarcie jest pusty.
- Bardzo często obserwuje zwiechy Arduino, drukarka potrafi w trakcie drukowania pierwszej lub drugiej warstwy po prostu stanąć, wyświetlacz i enkoder, który służy do poruszania się po menu przestają reagować.
- Nie ma żadnego menu na wyświetlaczu po włożeniu karty CD do wyboru pliku, nie można więc spróbować druku prosto z karty,
- Jeśli chodzi o sam druk to czasem się uda wydrukować 1-2 warstwy, z tym że są one przesunięte względem siebie o ok. 1cm albo generalnie drukarka głupieje i zamiast drukować linie ukośnie to drukuje proste w stosunku do stołu.

Ręczne sterowanie drukarką działa (poruszanie osiami, extruder), home, endstopy też bez zarzutu. Filament także jest wypychany bez problemów, stół i hotend grzeją się do zadanych temperatur. Zacząłem kombinować, że być może z transmisją szeregową jest coś nie tak i stąd takie szaleństwa, drukarka podłączona jest przez hub USB, może tutaj leży problem? Ale czemu nie startuje bez kabla USB? Czy marlin nie posiada w kodzie obsługi karty SD a może trzeba jakąś opcją to włączyć (nie doszukałem się)?
Za wszelkie rady byłbym bardzo wdzięczny.
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 383
Rejestracja: 20 lis 2017, 21:48
Lokalizacja: RJA
Drukarka: P3S, Prusa i3 MK3
x 34
Kontaktowanie:

Re: Prusa I3 rework - oczywiście problemy :/

Postautor: artur_n » 03 lut 2018, 08:32

Napięcia na stepstikach masz ustawione poprawnie?
W Marlinie trzeba włączyć obsługę kart SD inaczej jej nie wykryje.
Jeśli drukarka bez USB nie startuje to sprawdź stabilizator 5V na arduino.
P3Steel
Prusa i3 MK3
robal
Posty: 72
Rejestracja: 13 gru 2017, 18:15
x 6

Re: Prusa I3 rework - oczywiście problemy :/

Postautor: robal » 05 lut 2018, 11:00

Dzięki za porady. Rozebrałem wszystko, złożyłem jeszcze raz jeśli chodzi o elektronikę. Udało się zwalczyć część problemów, faktycznie wystarczyło jednego define-a w Marlinie znaleźć odnośnie SD (nie wiem jak wcześniej szukałem :/ a sprawa taka oczywista). Pozostają dwa problemy nierozwiązane, które uniemozliwiają druk. Pierwsze, to wieszanie się Arduino - wydaje mi się jednak, że dzieje się to tylko przy ruchu osi Z i to w dół, przy sterowaniu z komputera. Po drugie, drukując efekt jest następujący: warstwa 1 bez żadnych problemów, druga zostaje prawie cala wydrukowana, w pewnym momencie drukarka zwalnia a następnie zatrzymuje druk, zauważyłem że zaczyna migać wyświetlacz, wyłącza się grzanie hotendu i stołu, tak,jakby były problemy z zasilaniem. Nie wspomniałem poprzednio, ale może to ważne - zasilam z komputerowego ATX-a 500W.
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 3431
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Lokalizacja: Olsztyn
x 685
Kontaktowanie:

Re: Prusa I3 rework - oczywiście problemy :/

Postautor: FlameRunner » 05 lut 2018, 18:20

Zasilacz sprawny, poprawnie przerobiony i z dostateczną mocą linii 12V?
Co mówi woltomierz w momencie przygaśnięcia wyświetlacza?
Filip Misztal
filasklep.pl | właściciel

I love the smell of ABS in the morning...
robal
Posty: 72
Rejestracja: 13 gru 2017, 18:15
x 6

Re: Prusa I3 rework - oczywiście problemy :/

Postautor: robal » 10 lut 2018, 23:01

Miałem cały czas podpięty oscyloskop na liniach zasilania i nic złego się nie dzieje, napięcie nie spada nawet w momencie kiedy drukarka staje. Jeden, jedyny raz udało się wydrukować całą kostkę (o ile można to nazwać wydrukiem, bo przypomina to raczej ser z mnóstwem dziur, ale obstawiam, że to kwestia kalibracji ekstrudera i temperatur), co najdziwniejsze wymiary kostki 20x20 są prawie idealne :P. Ale w zasadzie to jedyny wyjątek potwierdzający regułę. Katowałem drukarkę pod kątem osi Z - jazda w górę nie stanowi dla niej żadnego problemu. Natomiast jazda w dół przy poleceniu home - parę obrotów i zwiecha za każdym razem :/. Jeśli chodzi o osie X i Y ten problem nie występuje. Podejrzewam, że cały problem z drukiem jest tym związany, niestety nie mam pomysłu skąd takie zachowanie i coby jeszcze można sprawdzić, prócz wymiany całej elektroniki.
Awatar użytkownika
Domell
Zasłużony
Posty: 904
Rejestracja: 19 kwie 2016, 12:28
Lokalizacja: Katowice
Drukarka: Mendel 90 / i3 / X3D
x 101

Re: Prusa I3 rework - oczywiście problemy :/

Postautor: Domell » 10 lut 2018, 23:15

Chłodzi stepsticki wentylatorem i radiatora?

T.
Drukarki :
i2 // historia
M90 // przeróbka na grawer w toku
i3 // u nowego właściciela
marv 3d // sprzedana
X3D xs // w gotowości
T.E.S.O.L // codzienna eksploatacja
"Klasyczna technika poszła się bujać" ;)
7hebill
Posty: 5
Rejestracja: 01 lut 2018, 14:53

Re: Prusa I3 rework - oczywiście problemy :/

Postautor: 7hebill » 11 lut 2018, 07:20

Sam składałem niedawno od 0 i powiem ci tak, pobrałem najnowszego Marlin-bugfix-2.0.x
Wyświetlacz musisz sobie w kodzie włączyć i jeśli masz chińskie gowno jak ja
https://www.aliexpress.com/item/3D-Printer-Kit-Reprap-Smart-Parts-Controller-Display-Reprap-Ramps-1-4-2004-LCD-LCD/32822928587.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.QUjJwg
to musisz usunąć // - inaczej odkomentować ten:
#define DISPLAY_CHARSET_HD44780 JAPANESE

Co do głupich zachowań drukarki ja miałem coś podobnego i winą był kabel USB, mam kilka w domu więc wybrałem sobie od drukareczki bo ma 3m ale co sie okazuje niestety musiałem wziąć ten niebieski dołączony do klona Arduino Mega bo inaczej drukarka poprostu gubiła dane etc. więc musiałem sie męczyć na tym 10 cm kabelku.

Kartę SD też w configu trzeba sobie odkomentować.
Dorzucam swój config jak byś chciał do wglądu. Sam poki co jeszcze testuje ;)
https://drive.google.com/file/d/12ljrSAejoWybXl4V929u88oQsBsSEoo3/view?usp=sharing
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 383
Rejestracja: 20 lis 2017, 21:48
Lokalizacja: RJA
Drukarka: P3S, Prusa i3 MK3
x 34
Kontaktowanie:

Re: Prusa I3 rework - oczywiście problemy :/

Postautor: artur_n » 11 lut 2018, 09:22

A czy przypadkiem 2.0 nie jest tylko do 32bit?
P3Steel
Prusa i3 MK3
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 3608
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 570

Re: Prusa I3 rework - oczywiście problemy :/

Postautor: rafaljot » 11 lut 2018, 10:11

niby nie jest ale pierwsza próba uruchomienia skończyła się u mnie źle więc dałem sobie spokój bo miałem inne rzeczy do roboty.
Lume, Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Awatar użytkownika
zen
Posty: 233
Rejestracja: 26 lut 2017, 20:53
Lokalizacja: Poznań miasto doznań
Drukarka: Too many
x 23
Kontaktowanie:

Re: Prusa I3 rework - oczywiście problemy :/

Postautor: zen » 11 lut 2018, 18:10

artur_n pisze:A czy przypadkiem 2.0 nie jest tylko do 32bit?


Nie jest. Nawet na RAMPS działa całkiem spoko.
i3 Alu / P3Steel / HEVO^300 / Delta Kossel Linear Plus

Wróć do „Pytania o sprawy podstawowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości