Trianglelab TMC 2208 problem z potencjometrem

Dla zupełnie zielonych w temacie druku 3D
Awatar użytkownika
Wawok
Posty: 171
Rejestracja: 22 lut 2019, 08:44
Lokalizacja: Siemianowice Śląskie
Drukarka: Klon Prusa i3
x 24

Trianglelab TMC 2208 problem z potencjometrem

Postautor: Wawok » 20 mar 2019, 20:56

Witam, Panowie chciałem sobie wyciszyć drukarkę i podmienić AR4988 naTMC2208
Piny sprawdziłem wpięte poprawnie . Ustawiam miernik i zaczynam pomiar i tu niespodzianka max jaki mogę uzyskać po kręceniu potencjometrem to 0,6 V ...
Jak kręcę bardziej to pomiar maleje i za nic nie przekracza 0,6 V
O co biega ? Uwalone wszystkie stepsticki ? Wrzuciłem z powrotem AR4988 mierze w ten sam sposób i pomiar wskazuje wynik jak należy .
Niżej foty , pomóżcie proszę.

IMG_20190320_163207.jpg
IMG_20190320_171915.jpg
IMG_20190320_201545.jpg

ae_1553110998663.jpg
ae_1553110823360.jpg
IMG_20190320_204745.jpg

Klon Prusy i3:
:devil:
- RAMPS 1.4 + Arduino MEGA 2560
- Pole robocze 250x250x150 ,
- Titan aero + V6 hotend - dysza 0,4 mm - direct, heatbreak + PTFE
- Filament 1,75 mm
- Stół 230V 500W
- Zabudowa z LACKów
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 4599
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Lokalizacja: Olsztyn
x 1061
Kontaktowanie:

Re: Trianglelab TMC 2208 problem z potencjometrem

Postautor: FlameRunner » 20 mar 2019, 21:01

https://wiki.fysetc.com/TMC2208/
Sekcja "motor current setting".
Vref nie jest na potencjometrze.

edit
Albo raczej: producent podaje, że Vref jest gdzieś indziej - ale może i jest też na potencjometrze?
Filip Misztal
filasklep.pl - sklep z filamentem
drukarnia 3D „Ocelot” - druk 3D Olsztyn

I love the smell of ABS in the morning...
Awatar użytkownika
Wawok
Posty: 171
Rejestracja: 22 lut 2019, 08:44
Lokalizacja: Siemianowice Śląskie
Drukarka: Klon Prusa i3
x 24

Re: Trianglelab TMC 2208 problem z potencjometrem

Postautor: Wawok » 20 mar 2019, 21:05

Nic to nie zmienia

Klon Prusy i3:
:devil:
- RAMPS 1.4 + Arduino MEGA 2560
- Pole robocze 250x250x150 ,
- Titan aero + V6 hotend - dysza 0,4 mm - direct, heatbreak + PTFE
- Filament 1,75 mm
- Stół 230V 500W
- Zabudowa z LACKów
Awatar użytkownika
Wawok
Posty: 171
Rejestracja: 22 lut 2019, 08:44
Lokalizacja: Siemianowice Śląskie
Drukarka: Klon Prusa i3
x 24

Re: Trianglelab TMC 2208 problem z potencjometrem

Postautor: Wawok » 20 mar 2019, 21:35

Nie chce mi się wierzyć że wszystkie stepsticki przyszły do mnie uwalone ale z każdym jednym sytuacja jest podobna kręcę na potencjometrze i nie jestem w stanie uzyskać większego pomiaru jak około 0,6 V . Zmieniam na AR4988 i wszystko gra ... Jestem zmieszany :/

Klon Prusy i3:
:devil:
- RAMPS 1.4 + Arduino MEGA 2560
- Pole robocze 250x250x150 ,
- Titan aero + V6 hotend - dysza 0,4 mm - direct, heatbreak + PTFE
- Filament 1,75 mm
- Stół 230V 500W
- Zabudowa z LACKów
Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 407
Rejestracja: 02 lip 2018, 21:45
Lokalizacja: Gliwice
Drukarka: Creality CR-10 bez S
x 150
Kontaktowanie:

Re: Trianglelab TMC 2208 problem z potencjometrem

Postautor: @GUTEK@ » 20 mar 2019, 21:46

A silniki na nich działają, jak tak to raczej nie uszkodzone?
Dwa, jakim cudem masz (MINUS) -0.58 na mierniku? Gdzie do tego GND przykładasz?
Trzy, napięcie mierzysz na tym punkcie najbliżej golpinu EN.
Awatar użytkownika
Wawok
Posty: 171
Rejestracja: 22 lut 2019, 08:44
Lokalizacja: Siemianowice Śląskie
Drukarka: Klon Prusa i3
x 24

Re: Trianglelab TMC 2208 problem z potencjometrem

Postautor: Wawok » 20 mar 2019, 22:06

Znak nie ma tutaj nic do rzeczy , zmieniłem przewody miejscami i jest na plusie wynik z taką samą wartością
Tak mierzyłem jak wcześniej już zostało zauważone Vref w otworze najbliżej tego PINa .
Przykładam do GND w lewym dolnym narożniku .

Dodam że pomiaru wykonuje przez wpięte USB do laptopa na AR4899 działa bez zarzutu

Nie podłączam tego na zasilaczu bo jeszcze upierdziele sobie cały mainboard, widzę że ewidentnie jest coś nie tak kręcę potencjometrem i nic

Klon Prusy i3:
:devil:
- RAMPS 1.4 + Arduino MEGA 2560
- Pole robocze 250x250x150 ,
- Titan aero + V6 hotend - dysza 0,4 mm - direct, heatbreak + PTFE
- Filament 1,75 mm
- Stół 230V 500W
- Zabudowa z LACKów
Awatar użytkownika
Wawok
Posty: 171
Rejestracja: 22 lut 2019, 08:44
Lokalizacja: Siemianowice Śląskie
Drukarka: Klon Prusa i3
x 24

Re: Trianglelab TMC 2208 problem z potencjometrem

Postautor: Wawok » 20 mar 2019, 22:26

W taki sposób mierze Vref

TMC2208-current-setting.png


Pomiar taki jak na zdjęciu wcześniej ... nic to nie zmienia
Dla każdego stepsticki jest tak samo ... Poszła wiadomość do Trianglelab - ciekawe co odpowiedzą

Klon Prusy i3:
:devil:
- RAMPS 1.4 + Arduino MEGA 2560
- Pole robocze 250x250x150 ,
- Titan aero + V6 hotend - dysza 0,4 mm - direct, heatbreak + PTFE
- Filament 1,75 mm
- Stół 230V 500W
- Zabudowa z LACKów
Awatar użytkownika
virgin71
Zasłużony
Posty: 2238
Rejestracja: 19 kwie 2016, 23:07
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Ultimaker | U30
x 371
Kontaktowanie:

Re: Trianglelab TMC 2208 problem z potencjometrem

Postautor: virgin71 » 20 mar 2019, 22:33

Nie żebym pyszczył, ale jak wół jest wszędzie do TMC podawane:
Note

​ 1. Vref measures Gnd and the voltage at the middle of the potentiometer.
​ 2. Do not connect the motor when measuring the voltage, otherwise it is easy to burn the driver.
​ 3. Power should be connected when measuring voltage, do not just connect USB power supply.
​ 4. Please pay special attention to directions!

Także podobnej odpowiedzi od Tri możesz się spodziewać.
Awatar użytkownika
Wawok
Posty: 171
Rejestracja: 22 lut 2019, 08:44
Lokalizacja: Siemianowice Śląskie
Drukarka: Klon Prusa i3
x 24

Re: Trianglelab TMC 2208 problem z potencjometrem

Postautor: Wawok » 20 mar 2019, 22:37

OMG .... No przepraszam nie zwróciłem na to uwagi , czyli stepy AR4988 można ustawiać na USB a TMC2208 na włączonym zasilaniu ?
Sprawdzę jutro ? Na pewno nie uwale nic jak będę kręcił na na potencjometrze na pełnym zasilaniu ? :P

Klon Prusy i3:
:devil:
- RAMPS 1.4 + Arduino MEGA 2560
- Pole robocze 250x250x150 ,
- Titan aero + V6 hotend - dysza 0,4 mm - direct, heatbreak + PTFE
- Filament 1,75 mm
- Stół 230V 500W
- Zabudowa z LACKów
Awatar użytkownika
virgin71
Zasłużony
Posty: 2238
Rejestracja: 19 kwie 2016, 23:07
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Ultimaker | U30
x 371
Kontaktowanie:

Re: Trianglelab TMC 2208 problem z potencjometrem

Postautor: virgin71 » 20 mar 2019, 22:38

Jak będziesz kręcił nylonowym śrubokrętem, to nic nie uwalisz;)
No i nie podłączaj silnika...

Tak, TMC wymagają zasilania, w odróżnieniu od allegro.

Wróć do „Pytania o sprawy podstawowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości