Lume - reanimacja z wymianą reprap 1.4 na 1.6

Dla zupełnie zielonych w temacie druku 3D
Awatar użytkownika
gohu
Posty: 23
Rejestracja: 18 lip 2021, 12:08
Lokalizacja: Jawor/Lubin
Drukarka: Lume
x 3

Lume - reanimacja z wymianą reprap 1.4 na 1.6

Postautor: gohu » 18 lip 2021, 14:33

Witam. Dostałem okazyjnie drukarkę Lume i próbuje ją zreanimować. Wymieniam ramps z 1.4 na 1.6 i pojawił się delikatny problem. Na wersji 1.4 miałem podłączone dwa wentylatory na osobnych wyjściach ( jeden na extruder a drugi na druk ) w 1.6 mogę podłączyć tylko jeden wentylator i pytanie brzmi w jakie piny mogę podłączyć pozostały wentylator ?

Drugi pytanie brzmi następująco. W 1.4 są dwa wejścia na zasilanie a w 1.6 tylko jedno , jak rozumiem mogę podłączyć porostu pod te wejście podłączyć zasilacz bez żadnego kombinowania w łączenie równoległe z oby wyjść na zasilaczu ?

Trzecie pytanie dotyczy stołu grzejnego, na 12 volt mam opór około 1 ohm, a na 24 jest to 0.01 a z tego co doczytałem ma mieć ponad 3 ohmy. Może być płyta walnięta ? Kolega co używał jej wcześniej Twierdzi, że płyta jest sprawna ale jak podłączyl ją pierwszy raz to upaliło mosfeta.
Awatar użytkownika
Pjoter
Posty: 1407
Rejestracja: 16 lis 2017, 18:53
Lokalizacja: Gdańsk
Drukarka: HEVO, MK3S
x 618

Re: Lume - reanimacja z wymianą reprap 1.4 na 1.6

Postautor: Pjoter » 18 lip 2021, 16:02

1) istnieją nakładki na grupy pinów do rampsa. Wpinasz w rampsa, podpinasz zasifoilanie i możesz sterować dodatkowo wentylatorami. O ile mnie pamięć nie myli to poszukaj "RAMPS fan extender"
2) tak, wystarczy z zasilacza poprowadzić po jednym przewodzie + i -, nie trzeba nic rownolegle
3) pokaż zdjęcia padów zasilających tego stołu. Coś czuję że źle mierzyłeś opór i między innymi padami musisz go badac

BTW - a nie lepiej tam wrzucić skr lub dueta? Ja wiem ze trochę drożej ale o wiele bardziej przyszłościowo.
gohu
Moje wydruki | Thingiverse | PrusaPrinters
Anycubic i3 Mega - sprzedana
HyperCube Evolution #1 - worklog
Ender-2 - sprzedana
Prusa MK3S - odkupiona używana
HyperCube Evolution #2 - szukam na nią miejsca na razie w odstawce
Awatar użytkownika
gohu
Posty: 23
Rejestracja: 18 lip 2021, 12:08
Lokalizacja: Jawor/Lubin
Drukarka: Lume
x 3

Re: Lume - reanimacja z wymianą reprap 1.4 na 1.6

Postautor: gohu » 18 lip 2021, 16:08

Dziękuje za odpowiedź. Co do blatu to mierze pomiedzy 1 a 2 mam 1 ohm a pomiedzy 2 a 3 mam 0.01 ale fotki wykonam jeszcze dzisaj i podeśle. A co do dodatkowego wentylatora głowicy to wyczytałem, że mogę go podpiąć pod zasilacz bezpośrednio gdyż ramps 1.6 nie ma dodatkowego wyjscia 12v.

"BTW - a nie lepiej tam wrzucić skr lub dueta? Ja wiem ze trochę drożej ale o wiele bardziej przyszłościowo." - możesz rozwinąć ?:)
Awatar użytkownika
Pjoter
Posty: 1407
Rejestracja: 16 lis 2017, 18:53
Lokalizacja: Gdańsk
Drukarka: HEVO, MK3S
x 618

Re: Lume - reanimacja z wymianą reprap 1.4 na 1.6

Postautor: Pjoter » 18 lip 2021, 17:01

1) a pomiędzy 1 a 3? I podeślij foty bo ja nie znam tego stołu.
2) no ale wtedy nie masz kontroli nad wentylatorem i kręci cały czas. Ja wolę mimo wszystko je uruchamiac dopiero jak zaczynam wydruk (wentylator hotendu jak i elektroniki)
Btw) RAMPS był stary już w 2017 roku :P teraz są już płytki lepsze, wspierające 24V natywne, mnogie wyjścia wentylatorów, lepszy procesor itp. Ja np uwielbiam duety bo "wgrywanie firmware" na nie (w cudzysłowu bo tam się tak na prawdę nie wgrywa firmware a ustawia komendy gcode aby określić wszystkie ustawienia) jest o wiele łatwiejsze.

Zobacz skr 1.3, skr 1.4, duet WiFi 2, duet 3 mini WiFi.

Weź porównaj smartphone z 2011 roku i z 2021. Z obu będziesz mógł dzwonić i wysyłać smsy i przeglądać internet i nawet zdjęcie zrobisz. Ale ten nowszy jest ogólnie lepszy.
Moje wydruki | Thingiverse | PrusaPrinters
Anycubic i3 Mega - sprzedana
HyperCube Evolution #1 - worklog
Ender-2 - sprzedana
Prusa MK3S - odkupiona używana
HyperCube Evolution #2 - szukam na nią miejsca na razie w odstawce
Awatar użytkownika
gohu
Posty: 23
Rejestracja: 18 lip 2021, 12:08
Lokalizacja: Jawor/Lubin
Drukarka: Lume
x 3

Re: Lume - reanimacja z wymianą reprap 1.4 na 1.6

Postautor: gohu » 18 lip 2021, 20:34

Coś chyba wykrakałeś z nowym sterowaniem :) Ogólnie jest tak, że płyta z góry nie wiem czemu była zmostkowana czego nie widziałem wcześniej i dlatego miała pewnie inna oporność ale tego nie sprawdzałem jeszcze :

grzejna.jpg


Ale pojawił się dużo większy problem. Podłączyłem wszystko oprócz płyty grzejnej. Odpalam. Jest tylko podświetlenie wyświetlacza, nic innego, Odłanczam , sprawdzam czy wsio podłączone, jest ok , podłanczam jeszcze raz i . psyyyk , poszedł dymek z Mega

Plyta.jpg


Ogólnie kiedyś w tej drukarce nastąpiło coś takiego samego podczas pierwszych uruchomień. Drukarka została złożona, odpaliła się , wszystko ok i po kolejnym odpaleniu nastąpiło to samo. Poszła reklamacja i na 99% została własnie wymieniona mega, następnie z tego co się orientuje to kolega uruchomił, włączył płytę, strzelił mosfet i drukował cały czas bez podgrzewania stołu ale jak było na prawdę to nie wiem.

Co robić i gdzie szukasz przyczyny? Zasilacz ? a jak mam kupić nowa mega to chyba już wole inne sterowanie , tylko zostanie mi ten ramps, który zakupiłem w sobotę, który mam nadzieję, że jest sprawny więc długo się nie nacieszyłem przyjemnością reanimacji.
Awatar użytkownika
Pjoter
Posty: 1407
Rejestracja: 16 lis 2017, 18:53
Lokalizacja: Gdańsk
Drukarka: HEVO, MK3S
x 618

Re: Lume - reanimacja z wymianą reprap 1.4 na 1.6

Postautor: Pjoter » 18 lip 2021, 20:48

1) a czy przerabiałeś rampsa po 24V? Bo myślałem że to zrobiłeś i wiesz co robisz. Natywne RAMPS obsługuje tylko 12v.
2) no chyba masz rację, stół jest zwarty na padach 2 i 3. I ogólnie te luty okropnie wyglądają. Wyczyść to porządnie i wtedy mierz oporność.
Moje wydruki | Thingiverse | PrusaPrinters
Anycubic i3 Mega - sprzedana
HyperCube Evolution #1 - worklog
Ender-2 - sprzedana
Prusa MK3S - odkupiona używana
HyperCube Evolution #2 - szukam na nią miejsca na razie w odstawce
Awatar użytkownika
gohu
Posty: 23
Rejestracja: 18 lip 2021, 12:08
Lokalizacja: Jawor/Lubin
Drukarka: Lume
x 3

Re: Lume - reanimacja z wymianą reprap 1.4 na 1.6

Postautor: gohu » 18 lip 2021, 20:58

Pjoter pisze:1) a czy przerabiałeś rampsa po 24V? Bo myślałem że to zrobiłeś i wiesz co robisz. Natywne RAMPS obsługuje tylko 12v.


Możesz rozwinąć przerobienie ? Ogólnie wypiełem starego 1.4 z uwalonym mosfetem a podłączyłem 1.6
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 6075
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 1310

Re: Lume - reanimacja z wymianą reprap 1.4 na 1.6

Postautor: dragonn » 18 lip 2021, 21:15

gohu pisze:
Pjoter pisze:1) a czy przerabiałeś rampsa po 24V? Bo myślałem że to zrobiłeś i wiesz co robisz. Natywne RAMPS obsługuje tylko 12v.


Możesz rozwinąć przerobienie ? Ogólnie wypiełem starego 1.4 z uwalonym mosfetem a podłączyłem 1.6

viewtopic.php?t=2090 zerknij tu :)
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
TDI-CAD
Posty: 1350
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:27
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Gate 1, Photon
x 498

Re: Lume - reanimacja z wymianą reprap 1.4 na 1.6

Postautor: TDI-CAD » 18 lip 2021, 21:18

Pomiar stołu pokazuje zasilanie 12V. Przy rezystancji 1Ochm wychodzi 12A i 144W.
Trzeba sprawdzić napiecie zasilania.
Awatar użytkownika
gohu
Posty: 23
Rejestracja: 18 lip 2021, 12:08
Lokalizacja: Jawor/Lubin
Drukarka: Lume
x 3

Re: Lume - reanimacja z wymianą reprap 1.4 na 1.6

Postautor: gohu » 18 lip 2021, 21:29

dragonn pisze:
gohu pisze:
Pjoter pisze:1) a czy przerabiałeś rampsa po 24V? Bo myślałem że to zrobiłeś i wiesz co robisz. Natywne RAMPS obsługuje tylko 12v.


Możesz rozwinąć przerobienie ? Ogólnie wypiełem starego 1.4 z uwalonym mosfetem a podłączyłem 1.6

viewtopic.php?t=2090 zerknij tu :)


Nie robiłem tego a musiałem to uczynic podczas wymiany płytki z 1.4 na 1.6

TDI-CAD pisze:Pomiar stołu pokazuje zasilanie 12V. Przy rezystancji 1Ochm wychodzi 12A i 144W.
Trzeba sprawdzić napiecie zasilania.


Na 12 v tak właśnie pokazuje. Jak ogarnę nową płytkę i ew. zasilacz to się tym zajmę i w tej sprawie dodatkowo pozwoliłem sobie napisać do Pana na stronie sklepu wiadomość gdyż to ja byłem tam u Pana w sobotę po tego Rampsa 1.6 oraz filament i czuje, że niedługo się znowu pojawię tylko jeszcze nie wiem po co :)

Wróć do „Pytania o sprawy podstawowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości