Lume - reanimacja z wymianą reprap 1.4 na 1.6

Dla zupełnie zielonych w temacie druku 3D
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 6075
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 1310

Re: Lume - reanimacja z wymianą reprap 1.4 na 1.6

Postautor: dragonn » 18 lip 2021, 21:36

A teraz doczytałem...
generalnie to się dzieje jeszcze w dwóch przypadkach:
- złe podpięcie krańcówkę, łatwo się pomylić na RAMPS i zrobić że będą zwierać +5V z masą co spala ten regulator,
- złe wpięcie stepsticków, przesunięte piny lub na odwrót.

I tak całkiem szczerze, polecam wyj***** RAMPS na do kosza, czy to 1.4 czy 1.6 i kupić coś normalnego, RAMPS w 2021 to rak.
Szczególnie dla kogoś kto się mało zna na elektronice to zdecydowanie najlepszym wyborem będzie coś z wbudowanym stepstickami.
Tak jest więcej roboty po trzeba wtyczki na kablach ogarnąć ale jest porządnie!

EDIT

Za dużo nie widać bo zawalone kablami:
IMG_20210718_214532.jpg

Moja przeróbka LUME na SKR 1.4 Turbo, jedynie było kombinowanie żeby slot na kartę SD był dostępny z zewnątrz.
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
gohu
Posty: 23
Rejestracja: 18 lip 2021, 12:08
Lokalizacja: Jawor/Lubin
Drukarka: Lume
x 3

Re: Lume - reanimacja z wymianą reprap 1.4 na 1.6

Postautor: gohu » 18 lip 2021, 21:59

Nie wiem czy tak chyba nie zrobię ale dodatkowo i tak bym chciał kupić lepszy zasilacz bo on coś za bardzo i tak podejrzany jest. Mógłbyś coś polecić co nie będzie miało problemu z dopasowaniem do obudowy Lume ? Irytuje mnie trochę brak włączania zasilania i trzeba to tez będzie ogarnąć. Z tego co doczytałem to nie będzie problemu z obsługa panelu led przez SKR ? a co do stepsticków to mogę jakoś dokładniej sprawdzić jakie występują u mnie co by nie było potem problemu z ich podłączeniem pod nową płytę ?
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 6075
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 1310

Re: Lume - reanimacja z wymianą reprap 1.4 na 1.6

Postautor: dragonn » 19 lip 2021, 08:21

Panelu LED?
Chyba chodzi LCD... tak działa bez problemu.
Co do stepsticków, to jeśli upalałaleś rzeczy na RAMPS to ja polecam się zapatrzeć w nowe bo możesz wsadzić do nowej elektronik i znowu pójdzie dym...
Co do zasilacza to u mnie mam SP-240-24
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
gohu
Posty: 23
Rejestracja: 18 lip 2021, 12:08
Lokalizacja: Jawor/Lubin
Drukarka: Lume
x 3

Re: Lume - reanimacja z wymianą reprap 1.4 na 1.6

Postautor: gohu » 19 lip 2021, 09:00

sorki, chodziło mi o LCD a nie LED i prawdopodobnie zdecyduje się na skr E3 dip z nowym zasilaczem 24 v
dragonn
Awatar użytkownika
gohu
Posty: 23
Rejestracja: 18 lip 2021, 12:08
Lokalizacja: Jawor/Lubin
Drukarka: Lume
x 3

Re: Lume - reanimacja z wymianą reprap 1.4 na 1.6

Postautor: gohu » 19 lip 2021, 17:40

Dzięki fachowej wiedzy oraz dostępności części u Pana TDI-CAD zakupione zostało:

- BBT SKR MINI e3 2.0
- zasilacz 24v - 300 wat
- grzałka na 24 v
- nowa dysza
- nowy termistor
- nowy bloczek grzejny
- regulator napięcia
- wentylatorki 24 v

Więc trzeba zabierać się do pracy i pewnie trochę pytań będę miał :)
dragonn
Awatar użytkownika
gohu
Posty: 23
Rejestracja: 18 lip 2021, 12:08
Lokalizacja: Jawor/Lubin
Drukarka: Lume
x 3

Re: Lume - reanimacja z wymianą reprap 1.4 na 1.6

Postautor: gohu » 20 lip 2021, 12:31

czy przy BBT SKR MINI e3 2.0 musi być dostęp do karty sd aby załadować soft? kombinuje jak koń pod górę żeby to jakoś sensownie upchać w obudowę ale kiepsko jest, i tak ledwo co zasilacz udało mi się tam zmieścić i dodatkowo pewnie będę musiał przedłużać kabel do panelu lcd. Aktualnie drukarka rozkręcona na czynniki pierwsze, poprawiam geometrię , dokrecam . Os X ma delikatny problem gdyż prawa strona strona w dół ucieka ale wynika to chyba z krzywizny ramy którą poprawię.
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 6075
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 1310

Re: Lume - reanimacja z wymianą reprap 1.4 na 1.6

Postautor: dragonn » 20 lip 2021, 12:53

Żeby załadować soft oraz polecam używać jej do drukowania. Drukowanie z karty w LCD w LUME mi często powodowało problemy (ale to jeszcze na RAMPS-ie).
Zrobię CI zdjęcie po 15 jak rozwiązałem u siebie dostęp do karty SD.
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
gohu
Posty: 23
Rejestracja: 18 lip 2021, 12:08
Lokalizacja: Jawor/Lubin
Drukarka: Lume
x 3

Re: Lume - reanimacja z wymianą reprap 1.4 na 1.6

Postautor: gohu » 20 lip 2021, 12:57

super, dzięki, mógłbyś jescze we. porobić fotki jakis modyfikacji konstrukcji o ile takie wykonywałeś? bo jak mam już ja rozkręcona to poszedł bym za ciosem i może dodatkowo usztywnił podczas poprawiania geometrii. mocowanie exrudera masz te orginalne? bo tam też jest dziwna sprawa i łożyska są luźne w stosunku do mocowania, wszystko mi tam lata.
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 6075
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 1310

Re: Lume - reanimacja z wymianą reprap 1.4 na 1.6

Postautor: dragonn » 20 lip 2021, 20:11

Głowicę zmieniłem całkiem na BMG + Lite 6 (coś jak V6 ale tańsze, miałem to już dużo wcześniej ale na bowden)
IMG_20210720_200847.jpg

Slot na kartę SD nie jest całkiem wygodny, ale używalne :D
IMG_20210720_200856.jpg
gohu
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
gohu
Posty: 23
Rejestracja: 18 lip 2021, 12:08
Lokalizacja: Jawor/Lubin
Drukarka: Lume
x 3

Re: Lume - reanimacja z wymianą reprap 1.4 na 1.6

Postautor: gohu » 21 lip 2021, 09:09

Geometria ustawiona. Dorobiłem dodatkowe dwie śruby usztywniające na górnej belce. Os X poprawiona i usztywniona. Dzisaj montaż okablowania i rozkmina gdzie płytkę dać i prawdopodobnie będzie w pudełku nad obudową a nie pod spodem.
IMG_20210720_230812.jpg

Wróć do „Pytania o sprawy podstawowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości