Lume - reanimacja z wymianą reprap 1.4 na 1.6

Dla zupełnie zielonych w temacie druku 3D
Awatar użytkownika
Rozarh
Posty: 87
Rejestracja: 12 kwie 2021, 10:45
Lokalizacja: opolskie
Drukarka: DIY
x 8

Re: Lume - reanimacja z wymianą reprap 1.4 na 1.6

Postautor: Rozarh » 21 lip 2021, 11:13

Poziomica do stołu? Średni pomysł. Najpierw musisz mieć wypoziomowany blat roboczy na którym budujesz drukarkę, potem poziomujesz podstawę drukarki a na końcu możesz poziomować sam stół :)
No i po tym nie masz gwarancji równoległości osi X ze stołem - musisz jeszcze belkę osi X poziomować...
Lepiej to zmontować i mierzyć od razu odległość głowicy od stołu :)
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 6075
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 1310

Re: Lume - reanimacja z wymianą reprap 1.4 na 1.6

Postautor: dragonn » 21 lip 2021, 11:14

Dokładnie, tam nie ma co "poziomować" stołu poziomicą...
stół się ustawia przed drukowaniem żeby był równo pod kątem 90 stopni w każdym kierunku do głowicy, nic więcej się nie robi.
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
gohu
Posty: 23
Rejestracja: 18 lip 2021, 12:08
Lokalizacja: Jawor/Lubin
Drukarka: Lume
x 3

Re: Lume - reanimacja z wymianą reprap 1.4 na 1.6

Postautor: gohu » 21 lip 2021, 12:06

Tam poziomka nie była do poziomowania tylko do sprawdzenia mniej więcej jak chodzi os X, czy jest to wszystko w granicach możliwości regulowania. Blat na którym ją skręcam jest oczywiście wypoziomowany i miejsce docelowe w którym ma stać również.Odchyl w osi x pomiędzy lewa strona a prawa stroną to niecały 1 mm co wynika z tego że prawa strona gdzie nie ma śruby lekko opada wiec nie jest chyba źle i myślę ze stołem będę to mógł wypoziomować i wyrównać.
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 6075
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 1310

Re: Lume - reanimacja z wymianą reprap 1.4 na 1.6

Postautor: dragonn » 21 lip 2021, 12:58

gohu pisze:Blat na którym ją skręcam jest oczywiście wypoziomowany i miejsce docelowe w którym ma stać również.

No właśnie to nie ma w ogóle znaczenia.... w sensie zero.
zobacz se https://www.youtube.com/watch?v=bTH1oYxZad4
gohu
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
gohu
Posty: 23
Rejestracja: 18 lip 2021, 12:08
Lokalizacja: Jawor/Lubin
Drukarka: Lume
x 3

Re: Lume - reanimacja z wymianą reprap 1.4 na 1.6

Postautor: gohu » 21 lip 2021, 21:29

Dzięki za info z poziomowaniem. Po wielu przemyśleniach wypadłem na takie oto zamontowanie płytki a w późniejszym czasie zrobienie do tego obudowy. Zasilacz wszedl idealnie
IMG_20210721_212331.jpg
Pjoter
Awatar użytkownika
gohu
Posty: 23
Rejestracja: 18 lip 2021, 12:08
Lokalizacja: Jawor/Lubin
Drukarka: Lume
x 3

Re: Lume - reanimacja z wymianą reprap 1.4 na 1.6

Postautor: gohu » 22 lip 2021, 23:50

Pierwsze okablowania. Dodany bajer full w postaci wyłącznika (dziwiło czemu nie było go "fabrycznie"), dodatkowo musiałem przedłużyć taśmę do LCD.
ele1.jpg
ele3.jpg
ele2.jpg
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 6075
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 1310

Re: Lume - reanimacja z wymianą reprap 1.4 na 1.6

Postautor: dragonn » 23 lip 2021, 08:24

Ten wyłącznik odcina 230V?
Na ile amper on jest podany?
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
gohu
Posty: 23
Rejestracja: 18 lip 2021, 12:08
Lokalizacja: Jawor/Lubin
Drukarka: Lume
x 3

Re: Lume - reanimacja z wymianą reprap 1.4 na 1.6

Postautor: gohu » 23 lip 2021, 08:40

tak odcina 230v i jest bodajże na 5 a
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 6075
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 1310

Re: Lume - reanimacja z wymianą reprap 1.4 na 1.6

Postautor: dragonn » 23 lip 2021, 08:49

Okej, to jest okej.
Trochę nie miałem zaufania po tym jak tym przełącznik wygląda :D.
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
gohu
Posty: 23
Rejestracja: 18 lip 2021, 12:08
Lokalizacja: Jawor/Lubin
Drukarka: Lume
x 3

Re: Lume - reanimacja z wymianą reprap 1.4 na 1.6

Postautor: gohu » 23 lip 2021, 09:00

A jeszcze pytanie bo prawdopodobnie za jakiś czas będę chciał zrobić moda z drugą śruba na Z. można gdzieś tutaj na forum go znaleźć aby zobaczyć jak to wygląda? w sensie czy jest dokładany drugi silnik czy zrobione to na pasku?

Wróć do „Pytania o sprawy podstawowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości