Filament DD - wpadka?

Dla zupełnie zielonych w temacie druku 3D
Awatar użytkownika
Ciaho
Posty: 201
Rejestracja: 19 kwie 2016, 16:48
Lokalizacja: Katowice
x 127

Re: Filament DD - wpadka?

Postautor: Ciaho » 16 cze 2022, 00:22

Cześć,

Tu Adam z Devil Design. Pierwsze - sorry za wpadkę, widzę tylko fotki ale mniej/więcej mogę to siebie zobrazować i mam też podejrzenia dlaczego tak to wygląda. NIemniej jednak bez filamentu a przed wszystkim kartonów z etykietą - nic więcej nie mogę stwierdzić.

Same zdjęcia mi nie wystarczą do znalezienia przyczyny, muszę poznać więcej szczegółów. Proszę osoby, które otrzymasły taki filament o kontakt. Z pewnością wymienimy na dobry ale ważniejsze dla nas jest znaleźć przyczynę takiego zjawiska. Wiele takich i podobnych problemów pojawia się podczas produkcji, jest to "normalne" w firmach produkcyjnych. Mimo, iż nikt tego nie chce widzieć i przyznać - błędy się zdarzają.
Wiele z tych problemów rozwiązaliśmy skutecznie w przeszłości i nie mamy podobnych defektów. Niemniej jednak zawsze pojawia się coś nowego w naszej produkcji. Jak tylko znajdziemy źródło - z pewnością zmienimy proces lub procedury, które do tego doprowadziły.

Proszę bardzo o zwrot tych szpulek - najlepiej w oryginalnych opakowaniach. To istotne dla nas.
Wszystkie produkty wymienimy oczywiście na nowe.

Przepraszam za błędy - niestety obecnie Marek jest na urlopie a cała ekipa Devil Design ma przerwę do poniedziałku 20.6.
Ja osobiście będę w pracy dopiero 21.6 i wtedy się tym zajmę. Z góry dziękuje za zrozumienie i cierpliwość.
Taki okres:)
Pjoter, Andrzej_W, Mati, emartinelli, Adinfo
Ciaho
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 818
Rejestracja: 20 lis 2017, 21:48
Lokalizacja: RJA
Drukarka: P3Steel, Hevo
x 130
Kontaktowanie:

Re: Filament DD - wpadka?

Postautor: artur_n » 16 cze 2022, 12:53

Nie mam ani pudełka ani tego felernego odcinka. Pudełka wyrzucam praktycznie odrazu po otworzeniu filamentu.
P3Steel + dragon + BlTouch + Klipper-Rpi Zero 2 W
Hypercube Evolution [w budowie]
Awatar użytkownika
Berg
Zasłużony
Posty: 7361
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 2625

Re: Filament DD - wpadka?

Postautor: Berg » 16 cze 2022, 21:20

oj tam. Wiem co się stało. Komuś z peta spadło i tyle. Zdarza się przy każdej robocie. :D
Adinfo, alucard321pl, Andrzej_W
Awatar użytkownika
marek91
Administrator
Posty: 2547
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:22
Lokalizacja: Łaziska
x 1187
Kontaktowanie:

Re: Filament DD - wpadka?

Postautor: marek91 » 21 cze 2022, 10:41

artur_n pisze:Nie mam ani pudełka ani tego felernego odcinka. Pudełka wyrzucam praktycznie odrazu po otworzeniu filamentu.


Zgłoś się do mnie na PW, wyślemy ci nowy.
Niestety jeśli wywaliłeś pudełko to zamyka drogę do szukania czegoś głębiej bo bez numeru partii niewiele zdziałamy.
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 7691
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 4889
Kontaktowanie:

Re: Filament DD - wpadka?

Postautor: dziobu » 21 cze 2022, 11:40

A nie ma opcji żebyście informacje techniczne kleili na szpuli, razem z typem materiału a nie kartoniku?
Pjoter, emartinelli
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D | Inne
Awatar użytkownika
marek91
Administrator
Posty: 2547
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:22
Lokalizacja: Łaziska
x 1187
Kontaktowanie:

Re: Filament DD - wpadka?

Postautor: marek91 » 21 cze 2022, 12:01

dziobu pisze:A nie ma opcji żebyście informacje techniczne kleili na szpuli, razem z typem materiału a nie kartoniku?


Nie ma :)
Marcin Gutek
Posty: 110
Rejestracja: 03 sty 2022, 10:05
x 23

Re: Filament DD - wpadka?

Postautor: Marcin Gutek » 21 cze 2022, 12:06

Prusa ma tę kwestię ekstra rozwiązaną

na każdej rolce kod QR wszelkie informacje, itp

dla Mnie bajka, wiem, to dodatkowy koszt.... ale ;)

Nie wiem jeszcze jak w innych slicerach, ale ich slicer świetnie podaje ilość filamentu na dany wydruk - wagowo łącznie z rolką

Czasami mam jakieś resztki, które wykorzystuje po zważeniu, na oko mało się wydaje... a po zważeniu okazuje się że styknie :good:
Załączniki
Prusa.jpg
Original Prusa i3 MK3S+ :yahoo:
Awatar użytkownika
Jarewa
Posty: 670
Rejestracja: 26 sty 2021, 22:16
Lokalizacja: Głogów
x 116

Re: Filament DD - wpadka?

Postautor: Jarewa » 21 cze 2022, 12:24

Nie no najlepiej ma da XYZ printing bo ma w filenamencie chip i drukarka sama wie jaki materiał i ile na szpuli zostało ile potrzebne..

Ale panie za takie rarytasy się płaci w przypadku szpuli rolka 0,6kg to wydatek 180zl. I w dodatku drukarki mają blokadę na inny filenament..

Więc to chory pomysł z punktu ekonomicznego (wiem są już chipy na zdjęcie blokad) na co i komu to potrzebne.
Marcin Gutek
Posty: 110
Rejestracja: 03 sty 2022, 10:05
x 23

Re: Filament DD - wpadka?

Postautor: Marcin Gutek » 21 cze 2022, 12:43

ok, bez przesady... rolka prusy to koszt aktualnie u nich 129 zł, na popularnym portalu aukcyjnym 145 zł - za rolkę 1 kg, więc do poziomu cenowego XYZ printing jeszcze daleko

rolka filnamentu Devil 1 kg - w sklepie botland - 100 zł

Więc każdy ma wybór....
Original Prusa i3 MK3S+ :yahoo:
norbud
Posty: 1
Rejestracja: 22 cze 2022, 16:00
Kontaktowanie:

Re: Filament DD - wpadka?

Postautor: norbud » 22 cze 2022, 16:18

ja zgłaszałem. producent rzeczywiście dosyć szybko się odniósł, aż się sam zdziwiłem ale ostatecznie wszystko udało się pozytywnie rozwiązać

Wróć do „Pytania o sprawy podstawowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość