Filament DD - wpadka?

Dla zupełnie zielonych w temacie druku 3D
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 818
Rejestracja: 20 lis 2017, 21:48
Lokalizacja: RJA
Drukarka: P3Steel, Hevo
x 130
Kontaktowanie:

Filament DD - wpadka?

Postautor: artur_n » 15 cze 2022, 15:04

Hej, na takie coś trafiłem przy filamencie DD.
Wpadka? Przypadek?
Załączniki
B8A68199-A774-44C8-87D4-2A320FA7CD75.jpeg
FA7E81AB-2916-4ACD-BEF9-FC50C7CDDAE8.jpeg
P3Steel + dragon + BlTouch + Klipper-Rpi Zero 2 W
Hypercube Evolution [w budowie]
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 7691
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 4889
Kontaktowanie:

Re: Filament DD - wpadka?

Postautor: dziobu » 15 cze 2022, 15:23

Wygląda jak wpadka.
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D | Inne
Awatar użytkownika
Adinfo
Posty: 1021
Rejestracja: 15 lis 2018, 12:54
Lokalizacja: śląsk
Drukarka: 2xDelta, MkxS, MD-16
x 207
Kontaktowanie:

Re: Filament DD - wpadka?

Postautor: Adinfo » 15 cze 2022, 15:25

To metalowe jest?

Filament zbrojony stalowym wkładem? ;p

Ciekawe ile tego będzie na całej szpuli czy tylko to jedno miejsce.
Anycubic Delta Linear Plus
Prusa i3 Beer 0% Upgrade https://reprapy.pl/viewtopic.php?f=34&t=6395&p=106894#p106887
Awatar użytkownika
Abys
Posty: 630
Rejestracja: 09 lut 2019, 19:19
Lokalizacja: Szczecin
Drukarka: Ender 3 SKR 1.4T
x 301

Re: Filament DD - wpadka?

Postautor: Abys » 15 cze 2022, 15:36

Też trafiłem na coś podobnego, bardziej zmielone:
viewtopic.php?f=47&t=9035&p=143190#p143190


Tutaj pewnie jest zatopiony kawałek, albo to jakiś kurz.
xxx.jpeg
Ender 3 SKR 1.4 Turbo, MKS Gen L V1
Awatar użytkownika
Pjoter
Posty: 1668
Rejestracja: 16 lis 2017, 18:53
Lokalizacja: Gdańsk
Drukarka: HEVO, MK3S
x 765

Re: Filament DD - wpadka?

Postautor: Pjoter » 15 cze 2022, 15:40

Może warto napisać do Marka czy mu nie odesłać do zbadania? Tzn niech sam sprawdzi co mu wpadło i jak tego unikać na przyszłość.
Moje wydruki | Thingiverse | PrusaPrinters
Anycubic i3 Mega - sprzedana
HyperCube Evolution #1 - worklog
Ender-2 - sprzedana
Prusa MK3S - odkupiona używana
HyperCube Evolution #2 - szukam na nią miejsca na razie w odstawce
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 818
Rejestracja: 20 lis 2017, 21:48
Lokalizacja: RJA
Drukarka: P3Steel, Hevo
x 130
Kontaktowanie:

Re: Filament DD - wpadka?

Postautor: artur_n » 15 cze 2022, 15:48

Było kilka takich punktów które zauważyłem na szpuli, 3-4. Niestety odciąłem 5-10 metrów i wyrzuciłem nie mam już tych odcinków.
P3Steel + dragon + BlTouch + Klipper-Rpi Zero 2 W
Hypercube Evolution [w budowie]
Awatar użytkownika
PrzemoS
Zasłużony
Posty: 634
Rejestracja: 01 sie 2016, 12:11
Lokalizacja: Oleśnica
Drukarka: Ultimaker 2 ,Delta
x 457

Re: Filament DD - wpadka?

Postautor: PrzemoS » 15 cze 2022, 15:51

artur_n pisze:Hej, na takie coś trafiłem przy filamencie DD.
Wpadka? Przypadek?


Marek na urlopie wiec pewnie nie odpisze, chyba ze zagląda tutaj. Poprosiłem Adama, wiec za pare godz odezwie sie pod tym postem.
"Z pozdrowieniami Przemek" :git: :git:

Drukarki:
Delta :yahoo: :yahoo:
Ultimaker 2 Extended- Lepiej być nie Moze
:devil: :devil: :devil:
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 818
Rejestracja: 20 lis 2017, 21:48
Lokalizacja: RJA
Drukarka: P3Steel, Hevo
x 130
Kontaktowanie:

Re: Filament DD - wpadka?

Postautor: artur_n » 15 cze 2022, 16:14

PrzemoS pisze:
artur_n pisze:Hej, na takie coś trafiłem przy filamencie DD.
Wpadka? Przypadek?


Marek na urlopie wiec pewnie nie odpisze, chyba ze zagląda tutaj. Poprosiłem Adama, wiec za pare godz odezwie sie pod tym postem.


W żadnym wypadku nie mam pretensji ewentualne zwrócenie uwagi na temat :cool2:
P3Steel + dragon + BlTouch + Klipper-Rpi Zero 2 W
Hypercube Evolution [w budowie]
Awatar użytkownika
Astro
Posty: 8
Rejestracja: 12 lis 2021, 19:49
Lokalizacja: Zielona Dziura
Drukarka: Tak
x 2

Re: Filament DD - wpadka?

Postautor: Astro » 15 cze 2022, 20:07

Wytwarzanie filamentu to nie jest wcale taki prosty proces. Zdarzają się czasem dziwne akcje, kiedyś miałem filament który nie chciał się kleić przy żadnych parametrach, ani do podłoża ani sam do siebie. Po zgłoszeniu do sprzedawcy dostałem nowy :)
Awatar użytkownika
emartinelli
Zasłużony
Posty: 1164
Rejestracja: 19 kwie 2016, 16:54
Lokalizacja: Łódź/Warszawa
x 404

Re: Filament DD - wpadka?

Postautor: emartinelli » 15 cze 2022, 21:33

Moim zdaniem takie wpadki trzeba zgłaszać producentowi i odsyłać filament. Producent zbada sobie co się stało i miejmy nadzieję zrobi poprawki w linii aby tego unikać a dodatkowo dostanie się nowy filament wolny od wad :)
TDI-CAD, Pjoter, Adinfo

Wróć do „Pytania o sprawy podstawowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości