Dobrze żarło, ale zdechło.
- arbaql
- Postów w temacie: 3
- Drukarka: Anet A8
- x 41
Re: Dobrze żarło, ale zdechło.
[attachment=0]WSL8p.png[/attachment]
To jest budowa hotend od anycubic i3. O jakim hotend i jakim ekstruderze rozmawiamy? Może pokaż jakieś zdjęcie. Gdzie tu jest że rurka ptfe dochodzi do dyszy? Dysza i blok chłodzący powinny się z oporem zetknąć w gwintowanym otworze bloku grzejnego.
To jest budowa hotend od anycubic i3. O jakim hotend i jakim ekstruderze rozmawiamy? Może pokaż jakieś zdjęcie. Gdzie tu jest że rurka ptfe dochodzi do dyszy? Dysza i blok chłodzący powinny się z oporem zetknąć w gwintowanym otworze bloku grzejnego.
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da i on właśnie to robi." - Albert Einstein
- Andrzej_W
- Drukarz
- Postów w temacie: 5
- Drukarka: 3d Pen
- x 663
Tak ta druga opcja jest lepsza.
Sprawdź w jakim są stanie złączki czy na pewno blokują rurkę.
Przetestował kilka różnych i zawsze się luzy na nich pojawiały. Pomogło w końcu złączki bez luzowe od TDI-cad
Sprawdź czy ci nie będzie taka pasować pomaga wyeliminować problem na stałe trzeba tylko co jakiś czas wkładkę wymienić
https://tdi-cad.pl/czesci/glowice_hoten ... e_anycubic
Sprawdź w jakim są stanie złączki czy na pewno blokują rurkę.
Przetestował kilka różnych i zawsze się luzy na nich pojawiały. Pomogło w końcu złączki bez luzowe od TDI-cad
Sprawdź czy ci nie będzie taka pasować pomaga wyeliminować problem na stałe trzeba tylko co jakiś czas wkładkę wymienić
arbaql, J.A.
- niefachowy
- Postów w temacie: 2
- Drukarka: VzBot
- x 4
Wkręcasz dyszę do oporu a później odkręcasz o pół obrotu i dopiero wpychasz rurkę (starannie przyciętą) a następnie dokręcasz dyszę. Podgrzewasz i dokrecasz ponownie.
Jeśli złączka trzyma i rurka jest równo docięta to musi działać (do czasu aż znów się nie wyrobi rowek w rurce)
Jeśli złączka trzyma i rurka jest równo docięta to musi działać (do czasu aż znów się nie wyrobi rowek w rurce)
J.A.
- Andrzej_W
- Drukarz
- x 663
Też znalazłem zdjęcie
Kółeczkiem zaznaczyłem w którym miejscu spotyka się dysza i rurką.
Nie wiemy jaki konkretnie łącznik ma kolega czy jest odseparowana rurka od dyszy czy jednak przechodzi przez cały.

Nie wiemy jaki konkretnie łącznik ma kolega czy jest odseparowana rurka od dyszy czy jednak przechodzi przez cały.
Dokładnie takiarbaql pisze:To jest budowa hotend od anycubic i3.
Jednak, ok obstawiam na ten moment, że tu jest pies pogrzebany.Andrzej_W pisze:Tak ta druga opcja jest lepsza.
Ale z rysunku tego elementu wynika, że rurka PTFE nie przechodzi przez niego na wylot. U mnie przechodzi przez całość, jeżeli wykręci się dyszę.Przetestował kilka różnych i zawsze się luzy na nich pojawiały. Pomogło w końcu złączki bez luzowe od TDI-cad
Dzięki.niefachowy pisze:Wkręcasz dyszę do oporu a później odkręcasz o pół obrotu i dopiero wpychasz rurkę (starannie przyciętą) a następnie dokręcasz dyszę. Podgrzewasz i dokrecasz ponownie.
Wolę zwykłe rysunki w przekroju (nie pretensja do Ciebie, uwaga ogólna). Zdaje mi się, że zaczynam rozumieć o co tu chodzi.Andrzej_W pisze:Też znalazłem zdjęcieKółeczkiem zaznaczyłem w którym miejscu spotyka się dysza i rurką.
Dzięki wszystkim za cenne uwagi.

Nie drukuję łódek, figurek z gier ...
- Andrzej_W
- Drukarz
- x 663
Właśnie w łączniku od TDI-CAD chodzi o to że jest tak zrobione że nie ma szans na zrobienie się przerwy pomiędzy dyszą a rurką. A w łączniku w którym idzie rurka przez całość wystarczy że na złączce dostanie luzu i juz zaczyna pracować cala rurka, szczególnie widoczne przy retrakcji. Wystarczy sobie zaznaczyć markerem kreskę i zobaczyć jak pracuje.
I nawet w przekroju
Tu masz inny hotend ale zasada jest ta sama.I nawet w przekroju

Czyli w tym łączniku rurka NIE dotyka do dyszy. Bo nie widzę sposobu na taką możliwość.
-
- Postów w temacie: 1
- Drukarka: Ender 3, V-Core2 i 3
- x 167
Dotyka, a jakże. Ale nie ta sama rurka co się ciągnie aż od ekstrudera, a drugi, krótki kawałek, który jest nieruchomy w łączniku. Po prostu geometria łącznika wyklucza jej ruch
Pjoter
- Pjoter
- Drukarz
- Postów w temacie: 1
- Drukarka: HEVO, MK3S
- x 854
Niebieskie - kawałek rurki który dotyka dyszy. Tworzysz go tak że wsadzasz PTFE do heatbreaku od tej strony i przycinasz na równo z otworem w heatbreaku.
Zielone - PTFE między hotendem a ekstruderem, "wychodzi górą karetki"
Zielone - PTFE między hotendem a ekstruderem, "wychodzi górą karetki"
J.A.
Moje wydruki | Thingiverse | PrusaPrinters
Anycubic i3 Mega - sprzedana
HyperCube Evolution #1 - worklog
Ender-2 - sprzedana
Prusa MK3S - odkupiona używana
HyperCube Evolution #2 - szukam na nią miejsca na razie w odstawce
Anycubic i3 Mega - sprzedana
HyperCube Evolution #1 - worklog
Ender-2 - sprzedana
Prusa MK3S - odkupiona używana
HyperCube Evolution #2 - szukam na nią miejsca na razie w odstawce
Aaaj si
To już ostatnie pytanie w tej kwestii. (mam nadzieję).
Czyli po zainstalowaniu tego łącznika, blokada która jest założona fabrycznie i piszą by tego nie ruszać jest zbędna? Ta blokada, która uniemożliwia wysunięcie się rurki w górę.
To już ostatnie pytanie w tej kwestii. (mam nadzieję).
Czyli po zainstalowaniu tego łącznika, blokada która jest założona fabrycznie i piszą by tego nie ruszać jest zbędna? Ta blokada, która uniemożliwia wysunięcie się rurki w górę.