Rozmowa o dyszach do Prusa i3 MK3

Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 3883
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 421

Re: [K] Dysze 0.25 i 0.4 do Prusy

Postautor: dragonn » 06 lip 2018, 19:09

No cóż, nikt tutaj nie wspomniał o kalibracji na takich wartościach :P, ja pisałem tylko o używaniu ich.
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
rocendroll
Posty: 156
Rejestracja: 04 maja 2018, 08:24
Lokalizacja: Katowice
Drukarka: Prusa i3 MK3
x 5

Re: [K] Dysze 0.25 i 0.4 do Prusy

Postautor: rocendroll » 16 lip 2018, 13:49

dragonn pisze:Tylko pamiętaj że drukowanie na tak mały dyszach jest trudniejsze, nie każdy filament na niej pójdzie. Filamenty z jakimś domieszkami mogą ją zatykać.


Rozumiem. Czy do tego zalicza się PLA od Prusy które domyślnie przychodzi z drukarką? Ten filament ma jakiś jakby brokat w sobie, ale - nie jest to żadne filamenty z domieszką aluminium czy drewna.

To na czym w takim razie najlepiej drukować na takiej wąskiej dyszy 0.15 ?
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 3883
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 421

Re: [K] Dysze 0.25 i 0.4 do Prusy

Postautor: dragonn » 16 lip 2018, 13:52

Tego Ci już nie powiem, musisz sam się przekonać eksperymentalnie. I spokojnie, jak zatkasz duszę to da się odetkac. Są różne sposoby na to.

Wysłane z mojego K10000 przy użyciu Tapatalka
rocendroll
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
rocendroll
Posty: 156
Rejestracja: 04 maja 2018, 08:24
Lokalizacja: Katowice
Drukarka: Prusa i3 MK3
x 5

Re: [K] Dysze 0.25 i 0.4 do Prusy

Postautor: rocendroll » 17 lip 2018, 10:57

No i ogólnie teraz jest taka sprawa:
2 dysze (0.15 i 0.80) kosztują 115zł z wysyłką
https://blackfrog.pl/dysza-e3d-lite6-i- ... p-907.html
Komplet dyszy (0.25, 0.30, 0.35, 0.50, 0.60, 0.80) z kluczem kosztuje 180 z wysyłką
https://blackfrog.pl/zestaw-dysz-e3d-no ... p-760.html

W związku z tym trzeba zadać 3 pytania ;D
1) Chciałem wartości brzegowe - dyszę najmniejszą i największą. W zestawie nie ma 0.15. Jest natomiast pełno dysz po co 5mm. Czy uda mi się to zastąpić 3 rozmiarami 0.15, 0.4 i 0.8? Wydaje mi się na pierwszy rzut oka, że z połowy z nich nie będę korzystał.
Innymi słowy - bralibyście to czy nie? Czy mi to naprawdę potrzebne? Bo jedyne co mnie kusi to cena - za 2 dysze pojedyncze płacę tyle co za 4 w tym zestawie 6-ciu dysz.
2) Czy ta dysza 0.15 nie jest jakaś hardcorowa i unikalibyście jej, czy wszystko spoko i - mniej więcej - drukuje się na niej tak samo jak na każdej innej?
3) Czy one rzeczywiście te pojedyncze tyle muszą kosztować? Nie wiem jakiej jakości - ale można takie dysze po 5zł kupywać ;((
https://allegro.pl/dysza-0-2mm-m6-filam ... 22458.html
https://allegro.pl/dysza-e3d-filament-1 ... 18180.html
Awatar użytkownika
virgin71
Zasłużony
Posty: 1331
Rejestracja: 19 kwie 2016, 23:07
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Ultimaker | Lume+
x 199
Kontaktowanie:

Re: [K] Dysze 0.25 i 0.4 do Prusy

Postautor: virgin71 » 18 lip 2018, 22:23

Dysza po 5zł to podróbka od majfrendów i zwykle nie jest warta nic. Dysze po 35zł to zwykle europejski miot, wykonany bardzo precyzyjnie. Jesteś na początku drogi, więc unikałbym szitu od skośnookich. 6 dysz, to jednak 6 dysz. Z 0.15 będziesz rzadko korzystał - 0.25 to i tak duża precyzja. A jak zapcha się 0.25, to będziesz miał 0.3 :)
Moim zdaniem dysza 0.6 jest bardzo użyteczna.
rocendroll
Awatar użytkownika
TDI-CAD
Posty: 403
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:27
Lokalizacja: Wrocław
x 71
Kontaktowanie:

Re: [K] Dysze 0.25 i 0.4 do Prusy

Postautor: TDI-CAD » 19 lip 2018, 09:34

Wprowadziłem do sklepu dysze premium. Toczone osobiście z mosiądzu o wysokich parametrach wytrzymałościowych. Zakres średnic 0,3 do 1mm.

http://tdi-cad.pl/czesci/dysze/dysza_premium_tdi
WillingMagic, Pajacyk0v
Filament 3d Wrocław
Sklep WWW.TDI-CAD.PL
Awatar użytkownika
Zepco
Posty: 539
Rejestracja: 25 kwie 2017, 22:23
Lokalizacja: Kielce
Drukarka: PRUSA i3 MK2S
x 75

Re: Rozmowa o dyszach do Prusa i3 MK3

Postautor: Zepco » 19 lip 2018, 22:47

Kupiłem kiedyś do Anet A8 dysze na zapas od majfrendów. Tak się jakoś trafiło że chwilę po otrzymaniu przesyłki zatkało mi tą którą dawali w zestawie, więc nie chcąc się bawić w czyszczenie wymieniłem na nową. Tak szybko jak ją zmieniłem, tak szybko wróciłem do starej którą i tak musiałem przetkać. W nowej filament nie dość że szedł z oporem to jeszcze uciekał gdzieś na boki. Lepiej dołożyć i mieć spokój. Tym bardziej, że nie zmienia się ich co miesiąc przy domowych wydrukach (bo nie wiem jak to wygląda na większą skalę). Tym bardziej, że TDI-CAD odwala kawał dobrej roboty i nie są to kosmiczne ceny. Powiedziałbym, że nawet okazyjne za tak dopieszczony towar.
Prusa i3 MK2S
Anet A8 - po wydrukach usztywniających
Awatar użytkownika
virgin71
Zasłużony
Posty: 1331
Rejestracja: 19 kwie 2016, 23:07
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Ultimaker | Lume+
x 199
Kontaktowanie:

Re: Rozmowa o dyszach do Prusa i3 MK3

Postautor: virgin71 » 20 lip 2018, 09:08

To prawda, te dysze są po prostu tanie. Dysze tej jakości kosztują zwykle 35-50zł.
Awatar użytkownika
Pajacyk0v
Posty: 503
Rejestracja: 02 kwie 2018, 15:18
Drukarka: Tatara A6
x 63

Re: Rozmowa o dyszach do Prusa i3 MK3

Postautor: Pajacyk0v » 20 lip 2018, 10:06

Zepco pisze:Kupiłem kiedyś do Anet A8 dysze na zapas od majfrendów. Tak się jakoś trafiło że chwilę po otrzymaniu przesyłki zatkało mi tą którą dawali w zestawie, więc nie chcąc się bawić w czyszczenie wymieniłem na nową. Tak szybko jak ją zmieniłem, tak szybko wróciłem do starej którą i tak musiałem przetkać. W nowej filament nie dość że szedł z oporem to jeszcze uciekał gdzieś na boki. Lepiej dołożyć i mieć spokój. Tym bardziej, że nie zmienia się ich co miesiąc przy domowych wydrukach (bo nie wiem jak to wygląda na większą skalę). Tym bardziej, że TDI-CAD odwala kawał dobrej roboty i nie są to kosmiczne ceny. Powiedziałbym, że nawet okazyjne za tak dopieszczony towar.


Też kupiłem paczkę w różnych rozmiarach. Oglądając otwory pod lupą stwierdziłem że ponad połowa nie wygląda nawet jak okrąg lub nie jest centryczna względem korpusu dyszy.

@TDI biere te premium :git:

Wróć do „Mechanika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość