Kasowanie luzu?

Awatar użytkownika
Domell
Zasłużony
Posty: 878
Rejestracja: 19 kwie 2016, 12:28
Lokalizacja: Katowice
Drukarka: Mendel 90 / i3 / X3D
x 87

Kasowanie luzu?

Postautor: Domell » 04 wrz 2018, 12:56

Hejo, mam problem w dużej drukarce z osią Z (układ jak w hypercube evo) W jednym miejscu jest coś jak przeskok wysokości, nie zidentyfikowałem póki co przyczyny (podejrzewam łożyska) ale chcę zacząć od kasowania luzu na trapezówkach i tu pytanie jak? Śruba to tr 16/3, jakiś pomysł?

Fotki pod wieczór wkleję.

T.
Drukarki :
i2 // historia
M90 // spakowany - emerytura
i3 // spakowana - emerytura
X3D xs // poprawki trwają
T.E.S.O.L // poprawki trwają

"Klasyczna technika poszła się bujać" ;)
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 3866
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 418

Re: Kasowanie luzu?

Postautor: dragonn » 04 wrz 2018, 12:58

Domell pisze:Hejo, mam problem w dużej drukarce z osią Z (układ jak w hypercube evo) W jednym miejscu jest coś jak przeskok wysokości, nie zidentyfikowałem póki co przyczyny ale chcę zacząć od kasowania luzu na trapezówkach i tu pytanie jak? Śruba to tr 16/3, jakiś pomysł?

T.

Nakrętki kasujące luz? Ale nie widziałem nigdy takich na 16mm, pewnie powinni być.
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
Domell
Zasłużony
Posty: 878
Rejestracja: 19 kwie 2016, 12:28
Lokalizacja: Katowice
Drukarka: Mendel 90 / i3 / X3D
x 87

Re: Kasowanie luzu?

Postautor: Domell » 04 wrz 2018, 13:02

Właśnie nie znalazłem, da się coś wydrukować nawet tymczasowo żeby sprawdzić czy pomoże? Ma to sens? a i mała poprawka, wałki mam fi 16 a trapezówki 12/3.


Albo inaczej, umiał by ktoś narysować taką nakrętkę? nie za bardzo umie ten gwint zrobić, wydrukował bym ją z nylonu na próbę :)
Drukarki :
i2 // historia
M90 // spakowany - emerytura
i3 // spakowana - emerytura
X3D xs // poprawki trwają
T.E.S.O.L // poprawki trwają

"Klasyczna technika poszła się bujać" ;)
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 3271
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 482

Re: Kasowanie luzu?

Postautor: rafaljot » 04 wrz 2018, 13:17

1. gdzieś widziałem taki projekt kasowacza luzy drukowanego. Nie trzeba robić całego gwintu, wystarczy taki "grzebień" jeden albo dwa po przeciwnych stronach. W napędach stacji dyskietek takie są.

2. Jednak jeśli problemem jest przeskok przy opuszczaniu stołu, to taki pomysł, choć nigdy nie próbowałem. przywiąż dwie gumki od majtek w okolicach nakrętek do czegoś co jest powyżej. Tak by stół na nich wisiał a nakrętka opierała się swoimi górnymi częściami zwojów gwintu o śrubę a nie odwrototnie (grawitacyjnie).

3. Nie bawił bym się w to powyżej, tylko poszukał od razu przyczyny przeskoku. Zdjął bym śrubę i pomacał jak wszystko chodzi, pooglądał.
Lume, Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Awatar użytkownika
kapi
Posty: 580
Rejestracja: 18 sty 2017, 15:37
Lokalizacja: Zabrze
Drukarka: Vertex 8400
x 78

Re: Kasowanie luzu?

Postautor: kapi » 04 wrz 2018, 13:28

TUTAJ masz link do strony, gdzie są nakrętki.
TUTAJ masz osiową nakrętkę 16x4 można zobaczyć jak jest zbudowana.

twojego rozmiaru nie widze ....

może ze względu na 4 pręty prowadzące coś jest za ciasne ? spróbuj z jednej strony "puścić" śruby od łożysk, by były luźne, ale by nadal prowadziły.
"Don't find fault. Find a remedy." Henry Ford
Stalowe K8400 ; CoreA8+Vertex+cośtam-in-one :)
Awatar użytkownika
Domell
Zasłużony
Posty: 878
Rejestracja: 19 kwie 2016, 12:28
Lokalizacja: Katowice
Drukarka: Mendel 90 / i3 / X3D
x 87

Re: Kasowanie luzu?

Postautor: Domell » 04 wrz 2018, 14:40

Postaram się nagrać co się dzieje, efekt zawracania osi, jak by łożyska miały z tym problem ale myślę że kasacja luzu by wystarczyła.

Zobaczcie filmik, dodam że ten efekt występuje nie tylko u góry ale jak zrobię zawracanie niżej to dzieje się to samo :/

https://www.youtube.com/watch?v=zBAycB1ktGg

Co z tymi łożyskami może być? da się to jakoś zniwelować?
Drukarki :
i2 // historia
M90 // spakowany - emerytura
i3 // spakowana - emerytura
X3D xs // poprawki trwają
T.E.S.O.L // poprawki trwają

"Klasyczna technika poszła się bujać" ;)
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 3271
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 482

Re: Kasowanie luzu?

Postautor: rafaljot » 04 wrz 2018, 18:15

1. Domel zdejmij te trapezówki. i połóż drukarkę na boku. tak sprawdź, czy gładko chodzi całość.
2. łożyska można zdjąć, przemyć, przesmarować, wałko lekka polerka pastą.
3. pisałem o tym już klika razy, że umieszczenie wałków pionowych daleko od trapezówek, jak tu jest błędem. Powinny być jaknajbliżej
4. widać, żę śruba jest krzywa albo sprzęgło do bani.
Lume, Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Awatar użytkownika
TDI-CAD
Posty: 399
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:27
Lokalizacja: Wrocław
x 71
Kontaktowanie:

Re: Kasowanie luzu?

Postautor: TDI-CAD » 04 wrz 2018, 20:00

Często ośki silników obciążone osiowo poddają się losowo. Idealnie jak silnik zamiast sprężyny płaskiej kasującej luz osiowy ma łożysko oporowe. Chyba Kopytko to przerabiał przy okazji wymiany ośki na śruby trapezowe.
Filament 3d Wrocław
Sklep WWW.TDI-CAD.PL
Awatar użytkownika
Domell
Zasłużony
Posty: 878
Rejestracja: 19 kwie 2016, 12:28
Lokalizacja: Katowice
Drukarka: Mendel 90 / i3 / X3D
x 87

Re: Kasowanie luzu?

Postautor: Domell » 06 wrz 2018, 06:35

Testowo podwiesiłem skrzynkę z narzędziami pod stołem xD Jakość druku dużo się poprawiła.

Jeszcze regularne prążki ale to wina krzywej trapezówki która dotyka ramy (poprawię to w któryś dzień).
Załączniki
IMG_20180905_053309.jpg
Drukarki :
i2 // historia
M90 // spakowany - emerytura
i3 // spakowana - emerytura
X3D xs // poprawki trwają
T.E.S.O.L // poprawki trwają

"Klasyczna technika poszła się bujać" ;)
Awatar użytkownika
Domell
Zasłużony
Posty: 878
Rejestracja: 19 kwie 2016, 12:28
Lokalizacja: Katowice
Drukarka: Mendel 90 / i3 / X3D
x 87

Re: Kasowanie luzu?

Postautor: Domell » 19 wrz 2018, 09:00

[quote="rafaljot"]

3. pisałem o tym już klika razy, że umieszczenie wałków pionowych daleko od trapezówek, jak tu jest błędem. Powinny być jaknajbliżej

Możesz rozwinąć? Wydawało mi się że lepiej jest dać je jak najdalej :/
Mogę to łatwo zmienić tylko czy to mi coś da?
Drukarki :
i2 // historia
M90 // spakowany - emerytura
i3 // spakowana - emerytura
X3D xs // poprawki trwają
T.E.S.O.L // poprawki trwają

"Klasyczna technika poszła się bujać" ;)

Wróć do „Mechanika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości