Frezarka z przydasi.
- majek
- Drukarz
- Drukarka: vn-corexy, EZT-3D T1
- x 702
Re: Frezarka z przydasi.
Nie myślałeś, żeby schować prowadnice te po bokach pod stół? Bo tak się będą syfić. Na dodatek masz rowkiem do góry, więc syf będzie się tam zbierał i sam nie będzie wypadał.
Fest
- Fest
- Drukarka: To trudna sprawa...
- x 268
Myślałem by dać pod prowadnicę kątownik aluminiowy do przykrycia, dało by mi to jakieś dodatkowe kilka mm w. Z, których trochę mi brakuje.. Tylko nigdzie nie widziałem takiego rozwiązania i to mnie odrzuciło. Przesuwanie pod spód moim zdaniem ma sens przy jednej śrubie Y, jest wtedy stabilne zamknięcie ramy, przy 2 śrubach będzie kilka dodatkowych elementów skręcanych, chyba niezbyt łatwych do ustawienia i pogarszających sztywność.
- Jarewa
- Drukarz
- x 558
Rób większe Z 80mm dup.. nie urywa. Bo w tej chwili liczysz stół -uchwyt ER a jak przyjdzie założyć frez wystający 40mm do tego imadło maszynowe to zrobi się ciasno.
Fest, obrms
- Fest
- x 268
Masz rację. Niestety nie mam dłuzszej blachy na boki. Przelot pod bramą jest 112. Mam zakres ruchu w Z 120, do zrobienia nawet 130 teraz. Dlatego liczę 80. Z imadłem 40. Może wystarczy na początek, a jeśli nie, to kiedyś kupię dłuższe blachy.
Z tymi kątownikami to oczywiście literówka. Chodzi o poszerzenie bramy w osi X. Przy 3mm kątowniku dało by to dodatkowo 6mm szerokości bramy. Ze względu na wysokość wózków kątownik wystawał by jakieś 5mm ponad stół górą. Co o tym myślicie? Będą z tego wibracje i brzęki?
Z tymi kątownikami to oczywiście literówka. Chodzi o poszerzenie bramy w osi X. Przy 3mm kątowniku dało by to dodatkowo 6mm szerokości bramy. Ze względu na wysokość wózków kątownik wystawał by jakieś 5mm ponad stół górą. Co o tym myślicie? Będą z tego wibracje i brzęki?
- obrms
- Drukarka: Crapality K1C, KP3S
- x 160
Na kątowniku będą wibracje. Daj po bokach po jednym profilu, na nie połóz prowadnice i na tym postaw bramę. Zyskasz w Z, łatwiej osłonisz prowadnice, a i na sztywnośc to wpłynie. Sruby Y dasz po bokach bramy.
- Fest
- x 268
Zabiliście mi ćwieka, bo do profili 8040 już jest jeden 4040 przykręcony, drugi to za dużo. Ponadto walnąłem się w obliczeniach X i w sumie to mogę dać wózek X o szerokości 140 mm a i tak zostanie mi 320 zakresu ruchu. Pod profil 40 wózki HGH20, a takie mam, nie wejdą. Skończy się zapewne przymocowaniem do blatu stołu jakiejś gumki, ewentualnie wydrukuje fartuch wciskany w ostatnie po bokach rowki.
Jeśli chodzi o Z, to po przeprojektowaniu mogę podnieść wrzeciono z frezem wystającym na 15mm z futerka do poziomu przelotu pod bramą, czyli 112 mm.
Jeśli chodzi o Z, to po przeprojektowaniu mogę podnieść wrzeciono z frezem wystającym na 15mm z futerka do poziomu przelotu pod bramą, czyli 112 mm.
- Jarewa
- Drukarz
- x 558
Ale czy standardowe frezy 50-55mm długości pozwoli głęboko osadzić w futerku? By wystawało tylko 15mm. Zobacz sobie jakie mają wysokości czujniki zmiana narzędzia jak I czujniki sondy to zrozumiesz ze jak masz nisko to z tych ulatwien nie skorzystasz.
- Fest
- x 268
To w sumie można załatwić samym podniesieniem montażu wrzeciona. Zawsze wydawało mi się jednak, że to wpłynie na sztywność Z tki. Przy zakresie ruchu 130 i w sumie to mogło by być na posiadanej przeze mnie śrubie, prowadnicach i blachach bez większych ceregieli 150 mm. Jedynie spod er11 byłby nieco powyżej blachy Z. Tylko jaki to ma sens, przy frezowaniu wyższych detali, jeśli ta blacha wejdzie w kolizję z obrabianym materiałem?
Przerysuję na dniach Z z logicznym wg mnie montażem wrzeciona i mam serdeczna prośbę, by ktoś, kto frezował wyższe niż 50mm detale by rzucił okiem czy koncepcja ma ręce i nogi. Osobiście nie planowałem nic wyższego niż 50-60 mm wkładać do takiej maszyny.
Przerysuję na dniach Z z logicznym wg mnie montażem wrzeciona i mam serdeczna prośbę, by ktoś, kto frezował wyższe niż 50mm detale by rzucił okiem czy koncepcja ma ręce i nogi. Osobiście nie planowałem nic wyższego niż 50-60 mm wkładać do takiej maszyny.
- Fest
- x 268
No to wersja 3. Zostawiam te kątowniki, jeśli się nie sprawdzą to je usunę.
Prowadnice XY 20mm po dwa wózki. Śruby 1605 W XY. W Z 1204 i prowadnice 15mm.
Zakres ruchu 310x410. Prześwit bramy 112. Zakres ruchu Z 150. Powinno się to udać w domowym warsztacie. Tak jak pisałem zrobię tylko kilka płaszczyzn na zlecenie, reszta swoimi narzędziami.
Prowadnice XY 20mm po dwa wózki. Śruby 1605 W XY. W Z 1204 i prowadnice 15mm.
Zakres ruchu 310x410. Prześwit bramy 112. Zakres ruchu Z 150. Powinno się to udać w domowym warsztacie. Tak jak pisałem zrobię tylko kilka płaszczyzn na zlecenie, reszta swoimi narzędziami.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Andrzej_W, majek, Zgarny
- Zgarny
- Drukarka: 101 HERO
- x 30
Fajna bździągwa :]
Bardzo bliska układu jaki uważam za optymalny dla stosunkowo niedużych domowych maszynek, tj. jak np. w originalmind cobra ew. sable cnc(z tą różnicą że tam centralne śruby są i brama za podstawę robi).
Ale w twoim rozwiązaniu zdecydowanie bardziej położenie prowadnic „osi wzdłużnej” mi pasuje(pewnie kwestia przyzwyczajenia - za gówniarza parę lat na homagu przepracowałem
).
https://www.originalmind.co.jp/products/cobra
https://3dobjectifying.blogspot.com/201 ... rived.html
http://www.analogfeeder.com/?p=3205
Bardzo bliska układu jaki uważam za optymalny dla stosunkowo niedużych domowych maszynek, tj. jak np. w originalmind cobra ew. sable cnc(z tą różnicą że tam centralne śruby są i brama za podstawę robi).
Ale w twoim rozwiązaniu zdecydowanie bardziej położenie prowadnic „osi wzdłużnej” mi pasuje(pewnie kwestia przyzwyczajenia - za gówniarza parę lat na homagu przepracowałem
https://www.originalmind.co.jp/products/cobra
https://3dobjectifying.blogspot.com/201 ... rived.html
http://www.analogfeeder.com/?p=3205
Major na prezydęta - krasnolótki fszytkih krajuf łonczcie się!!!