Frezarka z przydasi.

Tokarki, frezarki, CNC, wtryskarki, wytłaczarki itp.
Awatar użytkownika
BB84
x 75

Re: Frezarka z przydasi.

Post autor: BB84 »

Zgarny pisze: 20 lis 2024, 15:54 W bardzo dużym skrócie ploter rolkowy, w którym rolkę rozwinięto do płaszczyzny ;)

Przykłady „komercyjnych” rozwiązań originalmind Cobra czy Sable cnc.

Pierwszą można rozwiązać nawet na mgn9(pod stolikiem - pozostałe osie nawet na wałkach, ale pomijając pionową dobrze by była wałki - kosztem pola roboczego - podeprzeć dodatkowo w połowie długości), drugą przy niedużym polu roboczym(na pewno nie A4) od biedy można całą na tych dziesiątkach zrobić(znowu, podpierając nie tylko na koncach, ale też w połowie - znów kosztem pola roboczego).

Później trochę więcej napiszę.
Zwykła bramowa z ruchomym stołem, ALE wałki podparte.
Zgarny
Awatar użytkownika
Fest
Drukarka: To trudna sprawa...
x 268

Post autor: Fest »

BB84 pisze: 20 lis 2024, 16:04
Zgarny pisze: 20 lis 2024, 15:54 W bardzo dużym skrócie ploter rolkowy, w którym rolkę rozwinięto do płaszczyzny ;)

Przykłady „komercyjnych” rozwiązań originalmind Cobra czy Sable cnc.

Pierwszą można rozwiązać nawet na mgn9(pod stolikiem - pozostałe osie nawet na wałkach, ale pomijając pionową dobrze by była wałki - kosztem pola roboczego - podeprzeć dodatkowo w połowie długości), drugą przy niedużym polu roboczym(na pewno nie A4) od biedy można całą na tych dziesiątkach zrobić(znowu, podpierając nie tylko na koncach, ale też w połowie - znów kosztem pola roboczego).

Później trochę więcej napiszę.
Zwykła bramowa z ruchomym stołem, ALE wałki podparte.
Szaleństwo polega na tym, że wałki są zamontowane do stołu nieco go usztywniając. Jak dla mnie - nie widzę wiekszego sensu, chyba, że miałbym jakiś wiotki stół użyć.

Może kolega przybliżyć zalety?
Awatar użytkownika
Zgarny
Drukarka: 101 HERO
x 30

Post autor: Zgarny »

W prawidłowo zaprojektowanej konstrukcji, nigdy nie zakłada się że prowadnice cokolwiek usztywnią.
Powód jest banalnie prosty - rzadko kiedy są wystarczająco proste(„doprostowuje” się je do odpowiednio sztywnej i równej bazy) ;).

Tu min. zaletą jest stosunkowa prostota konstrukcji(i ew. ustawiania geometrii), ale głównie sztywność - zastanów się nad tym gdzie zawsze „celuje” wrzeciono(w domyśle względem wózków).

Sympatyczną maszynkę do laminatów(właśnie w takim układzie) przedstawił swego czasu na cnc info oprawcafotografii, takie skręcane z profili aluminiowych też chyba widziałem.

Ale to tylko taka moja luźna propozycja(sam akurat jestem miłośnikiem innego układu kinematycznego - ale do stosunkowo dużych powierzchni raczej nieprzydatnego).

ps. tut poniżej kilka przykładów, min. „skrzyniowaoprawcy:

https://www.cnc.info.pl/frezarka-open-s ... 8-280.html
Ostatnio zmieniony 20 lis 2024, 16:48 przez Zgarny, łącznie zmieniany 1 raz.
Major na prezydęta - krasnolótki fszytkih krajuf łonczcie się!!!
Awatar użytkownika
BB84
x 75

Wpadła mi kiedyś w oko taka konstrukcja: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1174982.html
Awatar użytkownika
majek
Drukarz
Drukarka: vn-corexy, EZT-3D T1
x 702

Post autor: majek »

To może CNC od Ivana Mirandy?
https://ivanmiranda.com/products/3d-printed-desktop-cnc

Jak ma być z 'przydasi', to najlepiej po prostu samemu coś takiego zaprojektować inspirując się konstrukcjami, które najbardziej odpowiadają oczekiwaniom od maszyny i zdolnościom wykonawczym konstruktora ;)

Chociaż też nie należy zafiksowywać się na zasobach w szufladzie. Jak robiłem sam rozeznanie właśnie pod takie 'przydasiowe' cnc, to np. wyszło że żeby użyć nema17, to warto je dać przez przekładnie. A jak się policzy koszta przekładni, to wychodzi, że lepiej za tą kasę po prostu kupić nema23 :DD
Awatar użytkownika
Fest
x 268

Paaanie NEMA 23 to ja mam na kila.
Awatar użytkownika
BB84
x 75

Fest pisze: 20 lis 2024, 18:47 Paaanie NEMA 23 to ja mam na kila.
To takie 3Nm będą dobre ;)
Awatar użytkownika
Fest
x 268

Takie też są mam jeszcze ze 12 szt, jak ktoś potrzebuje to pisać priv - ale darmo nie oddam.
Awatar użytkownika
Berg
Zasłużony
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 2700

Post autor: Berg »

A jaki kontroler, soft?
Właśnie rozważam, czy nie spróbować RPi+LinuxCNC+Ramora właśnie z racji tego, że mam w szufladzie wszystko co trzeba.
https://remora-docs.readthedocs.io

ew CNCjs + Marlin/Smoothie
Awatar użytkownika
Zgarny
Drukarka: 101 HERO
x 30

Post autor: Zgarny »

Jeżeli chodzi o samodziełki na profilach, to ostatnimi czasami taka bździągwa pozytywne wrażenie na mnie zrobiła:

https://www.homemadetools.net/forum/att ... 1729888306

Na większych siostrzyczkach(w tym ze sterowaniem numerycznym) w paru narzędziowniach już robiłem - prawie zawsze czysta przyjemność(pod warunkiem że zaniedbane nie były...).

Ale tak jak już wcześniej pisałem, taki są raczej w tym wypadku(stosunkowo duże pole robocze) bezużyteczne.
Berg
Major na prezydęta - krasnolótki fszytkih krajuf łonczcie się!!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia inne (nie drukarki)”