Jaki skaner wybrać? Co warto kupić w 2026 roku?

Tokarki, frezarki, CNC, wtryskarki, wytłaczarki itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
JGFTW
Drukarz
Drukarka: DIY Prusa Bear
x 1006

Jaki skaner wybrać? Co warto kupić w 2026 roku?

Post autor: JGFTW »

Ostatni temat z 2019 roku, więc jak dla mnie nieaktualny.
Pojawia się znowu pytanie: Jaki skaner wybrać?

Potrzebuję porady dotyczącej wyboru skanera.
Nie znam się na skanowaniu, a doszedłem do momentu, że potrzebuję zeskanować kilka upierdliwych rzeczy do zamodelowania - jakiś element łodzi, emblemat wojskowy, płaskorzeźbę czy figurkę - rzeczy zdecydowanie poza moim repertuarem typowego modelowania w CAD.
Wielkość skanowania docelowych elementów oceniłbym na średnie - od klawiatury do np połowy motocykla to jest spodziewany przeze mnie zakres kształtów.

Jest fajny benchmark skanerów, ale niestety dla małego detalu:
osbenchy_cad.png
grid_012.jpg
grid_02.jpg
https://github.com/OpenScanEu/OpenScanBenchy

Przykładowe 3 modele, w których kierunku patrzę:
- Revopoint Miraco (fajne, że jest samowystarczalną jednostką, nie trzeba targać komputera do skanowania, widziałem na necie, że ludzie z tego korzystają i raczej bez marudzenia wychodzi): https://www.revopoint3d.com/products/st ... co?msged=1

- Creality Raptor Pro (cieszy się dobrymi opiniami):
https://store.creality.com/products/cre ... 268b78.0.1

Jest też nowy skaner od Creality Pika (samowystarczalna jednostka, tani, nie wiem jak opinie):
https://store.creality.com/products/cre ... 3d-scanner

Nie mam jednak preferencji.
Ma skanować dobrze średnie do małych elementów, najlepiej z możliwie dużą dokładnością (dokładność do 0.1mm byłaby dla mnie ok) a że jest czy nie jest samowystarczalną jednostką albo kosztuje zamiast 700 to 1400 USD jest dla mnie drugorzędne.
Powiedzmy jednak, że co do budżetu to jak będzie kosztował kilka tysięcy typu 2-3 (k) PLN jest dla mnie do atrakcyjną ceną, a w okolicach 6k PLN to byłoby dla mnie całkowicie do zaakceptowania, około 8k PLN dam, ale będę musiał się napić, a więcej to bedzie mi szkoda.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 7009
Kontakt:

Re: Jaki skaner wybrać? Co warto kupić w 2026 roku?

Post autor: dziobu »

Tamten temat jest stary ale posty ma nowsze.

JGFTW pisze: 09 lip 2026, 08:56 - Revopoint Miraco
Jeśli nie musisz mieć przenośnego to nie płać za to.
JGFTW pisze: 09 lip 2026, 08:56 - Creality Raptor Pro (cieszy się dobrymi opiniami):
I ponoć jest dobry.
Poszukaj sobie tylko filmików na YT z porównania Otter va Raptor, bo może ten pierwszy Ci wystarczy. A to połowa ceny.
JGFTW pisze: 09 lip 2026, 08:56 Jest też nowy skaner od Creality Pika (samowystarczalna jednostka, tani, nie wiem jak opinie):
Wg filmików to poziom Ferreta (Ferret < Otter < Raptor < Seamoon).
W skrócie: nie.

Jak będziesz oglądał filmiki, a warto, zwróć uwagę na trzy rzeczy:
- to jak skaner śledzi obiekty; jeśli wiecznie się gubi to skanowanie jest udręką (i czy skaner wymaga naklejania markerów),
- jak radzi sobie z artefaktami na powierzchni; czasem soft je wygładza tak że detale które chciałeś zeskanować znikają,
- co oferuje soft na PC; czy można doskanować fragment, usunąć wybrane obszary, czy sam ogarnia sklejanie skanó do kupy i czy nie wymaga 128GB ramu żeby działać płynnie.

Od siebie dodam całkowicie subiektywnie:
mam Ottera od ~pół roku i jest super. Ichni soft jest prosty, wygodny i użyteczny; jedyne co mi nie działa to mostek wifi (no ale mam z Ferreta jak pisali tu niektórzy że im działa). Skaner w zestawie ma jakiś porąbany niebywale gruby kabel USB; ale na zwykłym przyzwoitym kablu USB-C 5m też działa.
Skanuje z laptopa, do Androida da się go podpiąć (ze starym softem działa; nowszy wymaga mostka wifi co jest drogie).
Drugi raz też bym go kupił.
kapi, JGFTW
velkhor
x 173

Post autor: velkhor »

Generalnie zaczął bym od obszaru który chcesz skanować bo to podstawa.
JGFTW pisze: 09 lip 2026, 08:56 Wielkość skanowania docelowych elementów oceniłbym na średnie - od klawiatury do np połowy motocykla to jest spodziewany przeze mnie zakres kształtów.
Jedną podstawową rzecz już poprawnie określiłeś. Tutaj będzie cieżko bo klawiatura wpasowuje się w średni range, motocykl to raczej będzie półka long range. Oczywiście można sobie składać i sklejać kilka skanów, ale należy mieć świadomość że możesz mieć np wygięty nieznacznie widelec.

Kojejna rzecz na którą zwróciłbym uwagę to w jakim zakresie działa skaner (podczerwień/laser). Laser działa sobie bez żadnych natrysków daje radę z kolorem czarnym, często w tej samej dokładności jest dużo droższy. Najpopularniejsze i najtańsze to podczerwień, a wady tego rozwiązania to nie widzi błyszczących i czarnych powierzchni (musisz czymś pokryć), często ma problem w mocnym słońcu.

Co do skanowania dziobu słusznie zauważył kwestie gubienia obiektu i markerów. Dla mnie bardziej irytujące od gubienia jest to że nagle złapie sobie odniesienie w losowym innym punkcie i wygląda to jak nałożone 2 obiekty na siebie.

Osobiście używam pop2. Popełniłem takie coś, żeby mieć mobilne skanowanie:
https://www.thingiverse.com/thing:7206630
Z power bankiem i telefonem działa ok.
Jedna istotna (albo i nie) uwaga aplikacja do obsługi skanera nie działa pod linux (a przynajmniej mi się jej nie udało do tego zmusić).
Abys, JGFTW
Awatar użytkownika
majek
Drukarz
Drukarka: vn-corexy, EZT-3D T1
x 726

Post autor: majek »

dziobu pisze: 09 lip 2026, 11:51
JGFTW pisze: 09 lip 2026, 08:56 - Revopoint Miraco
Jeśli nie musisz mieć przenośnego to nie płać za to.
Jak zwykle: zależy.
Akurat niedawno sie takim bawiłem i już mam jakieś blade pojęcie o nim.
Dla użytkownika Linuxa to jest zbawienie, bo on wszystko robi sam i dostaje się gotowe obj/stl (lub chmurę punktów jak się chce rzeźbić od zera). Nie trzeba polegać na sofcie producenta, który działa tylko na systemie X i Y.
Co do samego skanera:
- ciemne/czarne powierzchnie są praktycznie dla niego niewidoczne, ale spraye do skanowania to całkiem efektywnie naprawiają
- ma tryby near i far, kask rowerowy udało mi się zeskanować w near, ale kawałek plastiku z samochodu (jakies 60x30cm) już leciałem w trybie far, bo inaczej musiałbym pewnie na ten detal nakleić setki markerów (ten plastik nie ma na tyle fikuśnego kształtu, żeby z bliska skaner się nie zgubił)
- czasem się gubi i potrafi się źle znaleźć, ale do tego jest dedykowany guzik kasujący ostatnie chyba 10s
- jest możliwość zatrzymania na chwilę skanowania (pauza), ale jak tego używałem, to często nie potrafił się znaleźć po pauzie, więc odpuściłem używanie tego - zazwyczaj lepiej po prostu skończyć skanowanie w tym miejscu i po przerwie rozpocząć kolejny skan (i później je posklejać)
- da się skanować bez, jak i z markerami, oraz z zewnętrznym kształtem odniesienia - ja używałem trybu bez markerów, ale i tak dodawałem markery dla urozmaicenia i w tle
- w trybie skanowania z markerami zagęszczenie markerów musi być spore - na raz skaner MUSI widzieć co najmniej 5 markerów, inaczej się gubi
- tak dla odniesienia - na ten plastikowy element nakleiłem 50 markerów i to było i tak mocno za mało na skanowanie w trybie markerowym
- każdy projekt może składać się z kilku lub więcej skanów, ja po jakimś czasie wolałem mieć więcej dobrze zeskanowanych kawałków niż na siłę skanować całość i ryzykować, że coś się przesunie
- skany można składać do kupy nawet na urządzeniu, najlepiej po jednej sztuce, bo jak się da wszystkie na raz i są one niektóre rozłączne, to wychodzi sieczka
- edycja na ekraniku dotykowym nawet nie jest taka zła, całkiem sprawnie można usuwać ze skanów nadmiarowe rzeczy co weszły w kadr
- denerwujące jest to, że po każdym włączeniu domyślnie dla nowego skanu robi nowy projekt, można później skany poprzenosić między projektami, ale to dodatkowa robota, a czasem on jednak zdąży się wyłączyć jak np. detal chcemy ustawić inaczej do kolejnej rundy skanowania. Można oczywiście też po włączeniu wejść w ostatni projekt, ale są to dodatkowe zbędne kroki.

Czy bym sobie taki kupił? Być może, ale na razie nie mam porównania do żadnego innego, więc nie wiem czy wady są cechą technologii użytej czy jednak sprzęt jest taki sobie i inny by sobie radził lepiej. Na razie też nic nie mogę powiedzieć o dokładności skanów i tego co soft wypluwa po obróbce.
JGFTW
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
x 7009
Kontakt:

JGFTW pisze: 09 lip 2026, 08:56 Jest też nowy skaner od Creality Pika (samowystarczalna jednostka, tani, nie wiem jak opinie):
JGFTW
Awatar użytkownika
Andrzej_W
Drukarz
Drukarka: 3d Pen+AMS
x 1138

Post autor: Andrzej_W »

JGFTW
Awatar użytkownika
JGFTW
Drukarz
Drukarka: DIY Prusa Bear
x 1006

Post autor: JGFTW »

Po przeglądaniu głównie benchmarków openscan, skanów dostępnych na printables oraz jakichś wątków na reddicie to na prowadzenie wysuwa się zdecydowanie
- Metro Y Pro (lub Ultra, najnowszy model)
- Raptor Pro

Pojawił się jednak problem z budżetem, bo okazuję się, że mój komputer jest słaby jak na wymagania skanera (spełnia jedynie minimalne wymagania), więc budżetowym rozwiązaniem okazałoby się Miraco (albo coś podobnego), ale nie podoba mi się jakość skanów jakie widziałem na necie z tego skanera. Kolega Majek również nie kreuje optymistycznej wizji korzystania - zachwytów nie widać. Muszę przemysleć kwestie budżetu, skoro dochodzi kolejny wydatek w formie stacji roboczej.

Faktycznie brak obsługi Linuxa to niedogodność (jakby było wsparcie na Linuxa to dla mnie duży plus, ale nie będę się tego kurczowo trzymał), ostatnio jakiś random na reddicie chwali się, że udało mu się odpalić Raptora na linuxie natywnie: https://www.reddit.com/r/3DScanning/com ... sc_orig_r=

https://www.reddit.com/r/CrealityScanni ... _on_linux/

https://logicrenewed.com/raptor-linux-updates/

@dziobu

Na tym filmiku bardzo dobrze wypada ten Creality Pika. Jakbym otrzymał taką jakość skanów to byłbym zadowolony.
Wygląda sensownie jako entry-level i cena jest super.
Niestety to preorder i te prototypowe jednostki mogą sie różnić od tego co idzie do gawiedzi, więc na pewno trzeba jeszcze chwilę poczekać, aż trafi do większego grona ludzi dla pełniejszego obrazu czy warto. Muszę poszukać więcej filmików, wystawionych po zakończeniu przedsprzedaży.

@Andrzej_W
Jakość skanów z tego Foxa mnie by nie zadowalała, rozumiem, że cena tu jest wyznacznikiem, ale jak dla mnie to nie warto iść po najmniejszej linii oporu, bo taki sprzęt to jak dla mnie stracone 1k, zdecydowanie lepiej dołożyć.

Jakbym miał taki mały budżet (okolice 1k) to robiłbym Openscan Classic https://openscan.eu/pages/openscan-classic
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
x 7009
Kontakt:

JGFTW pisze: 29 lip 2026, 14:05 Na tym filmiku bardzo dobrze wypada ten Creality Pika. Jakbym otrzymał taką jakość skanów to byłbym zadowolony.
Wrzuciłem jako ciekawostka; to przedpremierowy test jutubera, więc wiarygodność raczej taka sobie.
Pamiętaj że im dłuzej wybierasz tym mniejsza szansa że coś kupisz. To rozwija się na tyle szybko że nawet jak już wybierzesz sobie model najlepszy z najlepszych, najtańszy z najbogatszych, najcudowniejszy z ejajem i innymi bajerami to zaraz wyjdzie jakiś "Twój-skaner killer" i zaczniesz cykl od nowa.
Ani otter ani einscan które mam nie są idealne, ale lepiej mieć gorszy niż nie mieć lepszego :D
velkhor
x 173

Post autor: velkhor »

JGFTW pisze: 29 lip 2026, 14:05 Po przeglądaniu głównie benchmarków openscan, skanów dostępnych na printables oraz jakichś wątków na reddicie to na prowadzenie wysuwa się zdecydowanie
Co do benchmarków podszedłbym z dustansem. Żeby test był rzetelny musiałby być rygorystycznie przeprowadzony, identyczne warunki oświetlenia, brak urządzeń emitujących "obce" promieniowanie podczerowne, odpowiednia temperatura i w cholere innych rzeczy. Szczerze na YT nie spotkałem. Większość wygląda mi na marketing szeptany (ej patrzcie ten skaner jest zajebisty, nie ważne że dostałem go od firmy XYZ żeby pokazać jaki on jest zajebisty).
Co do porównań reddit itp to w ogóle go pomiń chyba że ktoś powie że nic nie udało mu się zeskanować :) Kolor powierzchni jakość itd mają nawet znaczenie. Przewinął mi się gdzieś test jak kilka osób drukowało udostępniło sobie stl i miał ją każdy wydrukować i zeskanować. Porównanie było conajmniej tragiczne wychodziło że nowe modele zostały pokonane przez stare, topowe wypadły średnio itp. Bo problemem była inna powierzchnia i warunki.

Jako Ciekawostke Ci powiem że skanerem IR nie byłem w stanie zeskanować obiektu w pełnym słońcu. Nawet markery i spray nie pomagały. Wieczorem jak już zachodziło bez najmniejszych problemów.

Kolejną istotną rzeczą we wszystkich testach jest to że ludzie porównują już wygenerowane STL, więc możesz 90% porządnej robowy zjebać przy złej obróbce, albo z chujowego skanu wyciągnąć coś co się całkiem dobrze nadaje.
JGFTW pisze: 29 lip 2026, 14:05 Pojawił się jednak problem z budżetem, bo okazuję się, że mój komputer jest słaby jak na wymagania skanera (spełnia jedynie minimalne wymagania)
Co do budżetu to Cię troche pociesze nie wiem z kąd oni te parametry biorą, ale podstawą jest żeby komputer był w stanie zapisać punkty z czasem w jakim je skaner dostarcza i tutaj minimum spokojnie da radę. Zalecana konfiguracja to raczej do późniejszej obróbki. Jako ciekawostke powiem Ci że POP2 odpalałem na i5 7gen a z tego co pamiętam zalecali i7 10gen.
Ciekawą opcją jest zamiast do kompa skanowanie do telefonu. Ja ostatnio tylko tak skanuje i wysyłam do kompa albo chmurę punktów albo gotowy stl.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia inne (nie drukarki)”