Kupiłem Anycubic 4MAX Pro - fotorelacja

Tokarki, frezarki, CNC, wtryskarki, wytłaczarki itp.
Awatar użytkownika
TDI-CAD
Posty: 588
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:27
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Gate 1, Photon
x 132

Kupiłem Anycubic 4MAX Pro - fotorelacja

Postautor: TDI-CAD » 01 cze 2019, 15:28

Już od dłuższego czasu ta drukarka nie dawała mi spokoju duszy ;-)
Jak tylko nazbierałem kilka wolnych funduszy poszło zamówienie.
I jest. Drukareczka zgrabna, bardzo fajne:
1. Pole robocze 270x205x205 (szerokość, głębokość, wysokość)
2. Zamknięta komora druku, max temp 260 ale z uwagi na rurkę ptfe zalecałbym 245 co dla ABS+ jest jak najbardziej ok,
3. Bezpośredni ekstruder z przekładnią 1:3
4. Dotykowy wyświetlacz,
5. Układ konwencjonalny X,Y. Stół w Z góra-dół z redukcją luzu na nakrętce trapezowej,
6. Stół sztywny z giętej blachy,
7. Podświetlana komora,
8. Automatyczne wyłączenie drukarki po ukończeniu druku,
9. Czujnik końca filamentu z możliwością wznowienia druku,
10. Głowica i radiator z wkładką PTFE, nie wygalają poprawiania :-)
11. Zwarta zabudowa głowicy, chłodzenie 2 turbiny 50x15, wydruk i radiator,
12. Bardzo cicha praca, pomimo, że pudło dość mocno rezonansuje.

Z minusów to głównie niedbały montaż:
1. Luźne paski, Napięcie pasków Y do ogarnięcia,
2. Kompletnie zdupiony napinacz paska X, zaprojektowałem i wydrukowałem swój bo na oryginalnym nic nie da się zrobić. Nawet fabrycznie drukarka przyszła z swobodnie zwisającym paskiem.
3. Zepsuty endstop osi Y, w zestawie był dodatkowy więc nie by ło problemu z podmianą.
4. Brak autopoziomowania, ale stół w moim egzemplarzu bardzo płaski, poziomowanie ręczne zajęło 5 min.
I z minusów to chyba było by na tyle. Generalnie oprócz paska X to wszystko Ok.
Fotki, filmiki będą pod potem dodawane sukcesywnie :-)
Abys, bafunio, Pjoter, Artu, carving85, Zepco, emartinelli, WillingMagic
rsk
Posty: 4
Rejestracja: 05 cze 2019, 11:51
Lokalizacja: Bytom
Drukarka: i3 składak, 4Max Pro
x 2

Re: Kupiłem Anycubic 4MAX Pro - fotorelacja

Postautor: rsk » 05 cze 2019, 12:33

Moja przyszła wczoraj. Tylko jeden pasek Y był trochę luźny, reszta OK. Pierwsze wrażenie pozytywne.
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 4692
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 1001

Re: Kupiłem Anycubic 4MAX Pro - fotorelacja

Postautor: rafaljot » 05 cze 2019, 12:50

"fotorelacja" :D
rsk, emartinelli, Abys, bafunio, Bobbik1
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Photon
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus
Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 480
Rejestracja: 02 lip 2018, 21:45
Lokalizacja: Gliwice
Drukarka: Creality CR-10 bez S
x 222
Kontaktowanie:

Re: Kupiłem Anycubic 4MAX Pro - fotorelacja

Postautor: @GUTEK@ » 05 cze 2019, 12:56

A co, nie wyświetlają Ci się zdjęcia?
rafaljot, emartinelli, morf, Jakub, Abys, Bobbik1
Awatar użytkownika
TDI-CAD
Posty: 588
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:27
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Gate 1, Photon
x 132

Re: Kupiłem Anycubic 4MAX Pro - fotorelacja

Postautor: TDI-CAD » 07 cze 2019, 18:21

To teraz kilka zdjęć.
Pudło jak zwykle to bywa z Chin bardzo dobrze zapakowane. Drukarka przychodzi złożona. Przed użyciem należy usunąć zabezpieczenia transportowe. Głównie trytki unieruchamiające wózek. Wszystko opisane w instrukcji.
20190524_223306.jpg

20190525_143341.jpg


Po zdjęciu osłony wózka widać 2 turbinki 50x15. I ekstruder z przełożeniem 1:3
Wszystko dość dobrze spasowane. Aby odkręcić pokrywę wózka trzeba się trochę nagimnastykować. 2 śruby z góry i 2 od dołu wózka.
20190524_223349.jpg


Zdjęcie od spodu. Odkręciłem napinacz luźnego paska. Nie dało się to w żaden sposób naprawić. Trzeba było narysować i wydrukować własne rozwiązanie.
20190530_225933.jpg

[youtube]https://youtu.be/ELDPKfb_DEA[/youtube]
[youtube]https://youtu.be/32L8hM5wG-I[/youtube]

Widok od dołu na głowicę. Dość fajne rozwiązanie ale wymiana wymaga trochę zabawy chociaż mocowanie głowicy jest jedną śrubą. Niestety kabelki trzeba już przeciągnąć przez wąskie kanały i wpiąć się w gniazda na górze ekstrudera.
20190525_150525.jpg


Napęd stołu śruba 2 zwojna o skoku 2x2mm z nakrętką kasującą luz.
20190531_214023.jpg


Jest nawet filterek komory druku ;-)
20190531_214051.jpg


I szczotka do czyszczenia dyszy. Wystarczy wpisać w kod startowy kilka linijek i głowica przejeżdża przez czyścik przed samym wydrukiem.
20190531_214038.jpg


A tu winowajca drugiej wpadki (pierwsza to totalnie luźny pasek X)
Krańcówka Y, kompletnie zablokowana:
20190531_220240.jpg

[youtube]https://youtu.be/lm_-6-HJR1c[/youtube]

W zestawie jest pasująca zapasowa krańcówka. 3 minuty i po usterce
20190531_221137.jpg

20190531_222649.jpg


cdn...
rsk, dragonn, Abys
Awatar użytkownika
TDI-CAD
Posty: 588
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:27
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Gate 1, Photon
x 132

Re: Kupiłem Anycubic 4MAX Pro - fotorelacja

Postautor: TDI-CAD » 07 cze 2019, 18:31

Po włączeniu drukarki głównym włącznikiem nic się nie dzieje. Jest na szczęście przycisk na przednim panelu. Pstryk i animacja z dźwiękiem wita nas. Zaświecają się diody podświetlające pole wydruku. Ładnie to wygląda. Każde naciśnięcie ekranu dotykowego okraszone jest dźwiękiem kliknięcia o sporym natężeniu. Na szczęście można to wyłączyć, gdyby tak nie było najpierw z mieszkania wyleciał bym ja a za mną klikająca drukarka ;-)
20190531_233345.jpg


Rzut oka na wyświetlacz i od razu widać bardzo dobrą opcję "auto power off"
20190601_122356.jpg


Rzut oka na głowicę, chłodzenie i nowy napinacz paska:
20190601_221317.jpg


Tak jak wspominałem przy wymianie głowicy dobrze jest odkręcić ekstruder, łatwiej przepchnąć przewody głowicy:
20190601_223125.jpg


Przy okazji dobrze spasowany ekstruder. Prowadzenie filamentu sięga do samego radełka:
20190607_002156.jpg


Na koniec mała kosmetyka dyszy (nie miałem osłonek silikonowych na ten wymiar bloku)
20190602_185216.jpg


cdn...
Załączniki
20190601_213524.jpg
WillingMagic, rsk, bafunio, Zepco, Abys
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 4692
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 1001

Re: Kupiłem Anycubic 4MAX Pro - fotorelacja

Postautor: rafaljot » 07 cze 2019, 21:30

jaka tam jest elektronika ?

Fajne było by jakieś porównanie wydruku z ABS na 4MAX i czymś innym - czy działa komora choć trochę...
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Photon
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus
Awatar użytkownika
TDI-CAD
Posty: 588
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:27
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Gate 1, Photon
x 132

Re: Kupiłem Anycubic 4MAX Pro - fotorelacja

Postautor: TDI-CAD » 07 cze 2019, 23:33

Jestem w trakcie przeróbki drugiej głowicy na łącznik tytanowy. Da się to zrobić. Trochę toczenia i będzie głowica w wersji PLA z PTFE i ABS z łącznikiem tytanowym. Ciężko się dostać do elektroniki. Nie wystarczy odkręcić 4 śruby z dna drukarki. Poszukam w necie, jak nie znajdę to porozbieram mój egzemplarz. Temperatura komory przy druku PLA to 40C. Trzeba otwierać drzwiczki i zdjąć górną osłonę. Przy druku ABS ze stołem 100C będzie więcej. Sprawdzę i podam prawdziwe dane....
rsk
rsk
Posty: 4
Rejestracja: 05 cze 2019, 11:51
Lokalizacja: Bytom
Drukarka: i3 składak, 4Max Pro
x 2

Re: Kupiłem Anycubic 4MAX Pro - fotorelacja

Postautor: rsk » 08 cze 2019, 11:27

TDI-CAD pisze:JCiężko się dostać do elektroniki. Nie wystarczy odkręcić 4 śruby z dna drukarki.


Tak jest 8 śrub, 4 widać drugie 4 są pod naklejonymi stopkami.
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 4692
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 1001

Re: Kupiłem Anycubic 4MAX Pro - fotorelacja

Postautor: rafaljot » 08 cze 2019, 11:35

TDI-CAD pisze:Napęd stołu śruba 2 zwojna o skoku 2x2mm z nakrętką kasującą luz.


mi to na oko wygląda na tr8-4 no chyba, że właśnie to miałeś na myśli. Średnica 8mm, skok przy pełnym obrocie (lead) 4mm, dwa zwoje.
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Photon
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus

Wróć do „Urządzenia inne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość