Ale fakt, soft jest świetny.
Jaki Skaner 3D?
- dziobu
- Zasłużony
- Drukarka: ZMorph 2.0(S)
- x 6596
- Kontakt:
Re: Jaki Skaner 3D?
Ten zestaw jedynie ~5-krotnie przekracza wspomniany wcześniej budżet 
bafunio
Pozdrawiam
Paweł
Projekty: ELF | AVAT 01 | HotPlate-1
Drukarki: Flsun i3 Plus | Flsun G | Kossel | FF Dreamer | Monoprice MP Mini | Copymaster3D Pro 500 | AIO Robotics ZEUS | Zmorph 2.0 | Climber 7
Też fajne: Wydruki | Moje twory w 3D | Inne
Paweł
Drukarki: Flsun i3 Plus | Flsun G | Kossel | FF Dreamer | Monoprice MP Mini | Copymaster3D Pro 500 | AIO Robotics ZEUS | Zmorph 2.0 | Climber 7
Też fajne: Wydruki | Moje twory w 3D | Inne
- bafunio
- Drukarka: inventure, UM2+, R19
- x 92
O sofcie szykuje osobny wątek bo jest naprawdę godny uwagi, wcześniej zlecałem skany i przeróbkę skanu na stepa czekałem po tydzień, dwa, teraz mam praktycznie go od ręki w formie która mi w zupełności wystarcza do dalszej pracy. Wiadomo mogłem sam to robić ale jednak niektóre części były poza moimi umiejętnościamidziobu pisze: 06 cze 2025, 21:02 Ten zestaw jedynie ~5-krotnie przekracza wspomniany wcześniej budżet
dziobu, WillingMagic
Mam co potrzebuje i tyle

-
mkl
- Drukarka: X1CC, Photon Mono
- x 13
Cześć. Odgrzeję temat.
Czy ktoś z Was zetknął się ze skanerem Toucan od 3dMakerPro? Albo słyszał coś od kogoś?
Czy ktoś z Was zetknął się ze skanerem Toucan od 3dMakerPro? Albo słyszał coś od kogoś?
-
velkhor
- x 149
Osobiście nie, ale swego czasu też się czaiłem na 3dMakerPro. Skutecznie mnie zniechęciło skanowanie kolorowych elementów kolory miały wpływ na generowany obiekt. O ile przy kubku malowanym farbą może jakaś tam grubość być o tyle wydruk na kartce skutecznie go skreślił. Obecnie bawie się POP2, na standardowym uchwycie z ręki wymaga sporo wprawy. Zrobiłem sobie bardziej ergonomiczny uchwyt i jest dużo lepiej.
Czasami pojawiają się <1000PLN na olx, a nawet POP3 można wyrwać <1500.
A jak byś chciał z łapy dużo skanować to ewidentnie coś z liniami laserowymi jest przepaść.
mkl
-
mkl
- x 13
Patrzę też rzeczywiście na pop3 i nawet się zastanawiam nad rzuceniem się na miraco.
-
velkhor
- x 149
Też się zastanawiałem, ale mi przeszło. Gadżeciarsko wygląda, ale jak się nastawiasz na generowaniu skanu na urządzeniu odechce Ci się demon prędkości to to nie jest. A jak zależy na skanowaniu w terenie, świetnie sprawdza się smartfon i powerbank. Swoją drogą 99% tak skanuje nawet w domu. Nie trzeba z kablami latać.
Jeżeli chodzi o rzucanie się to ja chyba wolałbym metrox.
-
mkl
- x 13
Jak napisałeś o skanowaniu laserowym, to zacząłem oglądać metro, ale w wersji Ypro. Piszą, że ma to samo co metroX plus więcej i lepiej 
-
velkhor
- x 149
Wczoraj mi z głowy wyleciało dzisiaj nadrabiam... Popełniłem takie coś do ułatwienia sobie skanowania z ręki. Przycisk "aktywny" wciska od razu przycisk na skanerze (ja podkleiłem gumowy odbojnik taki jak do szuflady) . Do góry spokonie da się przykręcić orginalny uchwyt do telefonu od revo (potrzebna tylko śrubka taka jak do aparatu foto). No i oczywiście pare śrubek m3 i m5. W rączce miejsce na kabel do powerbanku. W podstawe wchodzi powerbank Baseus Airpow 10000mAh 20W wystarczy spokojnie na kilka/kilkanaście godzin skanowania.
Pliki dostępne na thingi.
https://www.thingiverse.com/thing:7206630[/anchor]
Jak ktoś ma ochotę się bawić można dorobić pod posiadany powerbank.
https://www.thingiverse.com/thing:7206630[/anchor]
Jak ktoś ma ochotę się bawić można dorobić pod posiadany powerbank.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
majek, Andrzej_W
-
jkorzeniak
- Drukarka: Zmorph 2.0, S i SX
- x 2
- Kontakt:
Ja do firmy kupiłem crealoty Raptor. Był w promocji za 2850 netto. Jak na razie zrobiłem pół skanu samochodzika LEGO Duplo i z pomiarów wychodzi że jest bardzo dokładny. Tylko że średnio wygodny bez bridge'a
-
velkhor
- x 149
Generalnie skanery są dokładne. Ja ostatnio sie zrobiłem wygodny jak mam jakieś coś skomplikowane do zwymiarowania to wrzucam sobie skan nawet taki draftowy i napierdzielam 3D na skanie. Elementy <30 cm dokładność 0,1-0,2mm Potrafi zgubić kilka mm jak element duży i trzeba skanować na kilka razy. Naklejki centrujące bardzo pomagają..