Jaki Skaner 3D?

Tokarki, frezarki, CNC, wtryskarki, wytłaczarki itp.
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 6596
Kontakt:

Re: Jaki Skaner 3D?

Post autor: dziobu »

Ten zestaw jedynie ~5-krotnie przekracza wspomniany wcześniej budżet ;)

Ale fakt, soft jest świetny.
bafunio
Awatar użytkownika
bafunio
Drukarka: inventure, UM2+, R19
x 92

Post autor: bafunio »

dziobu pisze: 06 cze 2025, 21:02 Ten zestaw jedynie ~5-krotnie przekracza wspomniany wcześniej budżet ;)

Ale fakt, soft jest świetny.
O sofcie szykuje osobny wątek bo jest naprawdę godny uwagi, wcześniej zlecałem skany i przeróbkę skanu na stepa czekałem po tydzień, dwa, teraz mam praktycznie go od ręki w formie która mi w zupełności wystarcza do dalszej pracy. Wiadomo mogłem sam to robić ale jednak niektóre części były poza moimi umiejętnościami
dziobu, WillingMagic
Mam co potrzebuje i tyle :D :D :D
mkl
Drukarka: X1CC, Photon Mono
x 13

Post autor: mkl »

Cześć. Odgrzeję temat.
Czy ktoś z Was zetknął się ze skanerem Toucan od 3dMakerPro? Albo słyszał coś od kogoś?
velkhor
x 149

Post autor: velkhor »

mkl pisze: 19 lis 2025, 14:20 Toucan od 3dMakerPro
Osobiście nie, ale swego czasu też się czaiłem na 3dMakerPro. Skutecznie mnie zniechęciło skanowanie kolorowych elementów kolory miały wpływ na generowany obiekt. O ile przy kubku malowanym farbą może jakaś tam grubość być o tyle wydruk na kartce skutecznie go skreślił. Obecnie bawie się POP2, na standardowym uchwycie z ręki wymaga sporo wprawy. Zrobiłem sobie bardziej ergonomiczny uchwyt i jest dużo lepiej.
Czasami pojawiają się <1000PLN na olx, a nawet POP3 można wyrwać <1500.

A jak byś chciał z łapy dużo skanować to ewidentnie coś z liniami laserowymi jest przepaść.
mkl
mkl
x 13

Patrzę też rzeczywiście na pop3 i nawet się zastanawiam nad rzuceniem się na miraco.
velkhor
x 149

mkl pisze: 20 lis 2025, 06:38 ...nawet się zastanawiam nad rzuceniem się na miraco.
Też się zastanawiałem, ale mi przeszło. Gadżeciarsko wygląda, ale jak się nastawiasz na generowaniu skanu na urządzeniu odechce Ci się demon prędkości to to nie jest. A jak zależy na skanowaniu w terenie, świetnie sprawdza się smartfon i powerbank. Swoją drogą 99% tak skanuje nawet w domu. Nie trzeba z kablami latać.

Jeżeli chodzi o rzucanie się to ja chyba wolałbym metrox.
mkl
x 13

Jak napisałeś o skanowaniu laserowym, to zacząłem oglądać metro, ale w wersji Ypro. Piszą, że ma to samo co metroX plus więcej i lepiej ;)
velkhor
x 149

Wczoraj mi z głowy wyleciało dzisiaj nadrabiam... Popełniłem takie coś do ułatwienia sobie skanowania z ręki. Przycisk "aktywny" wciska od razu przycisk na skanerze (ja podkleiłem gumowy odbojnik taki jak do szuflady) . Do góry spokonie da się przykręcić orginalny uchwyt do telefonu od revo (potrzebna tylko śrubka taka jak do aparatu foto). No i oczywiście pare śrubek m3 i m5. W rączce miejsce na kabel do powerbanku. W podstawe wchodzi powerbank Baseus Airpow 10000mAh 20W wystarczy spokojnie na kilka/kilkanaście godzin skanowania.
photo1.jpg
photo2.jpg
screen1.png
screen2.png
screen3.png
Pliki dostępne na thingi.
https://www.thingiverse.com/thing:7206630[/anchor]
Jak ktoś ma ochotę się bawić można dorobić pod posiadany powerbank.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
majek, Andrzej_W
jkorzeniak
Drukarka: Zmorph 2.0, S i SX
x 2
Kontakt:

Post autor: jkorzeniak »

Ja do firmy kupiłem crealoty Raptor. Był w promocji za 2850 netto. Jak na razie zrobiłem pół skanu samochodzika LEGO Duplo i z pomiarów wychodzi że jest bardzo dokładny. Tylko że średnio wygodny bez bridge'a
velkhor
x 149

jkorzeniak pisze: 21 lis 2025, 18:41 ...pomiarów wychodzi że jest bardzo dokładny...
Generalnie skanery są dokładne. Ja ostatnio sie zrobiłem wygodny jak mam jakieś coś skomplikowane do zwymiarowania to wrzucam sobie skan nawet taki draftowy i napierdzielam 3D na skanie. Elementy <30 cm dokładność 0,1-0,2mm Potrafi zgubić kilka mm jak element duży i trzeba skanować na kilka razy. Naklejki centrujące bardzo pomagają..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia inne (nie drukarki)”