Jaki Skaner 3D?
-
jkorzeniak
- Drukarka: Zmorph 2.0, S i SX
- x 2
- Kontakt:
Re: Jaki Skaner 3D?
mi się bez naklejek nic nie udało zeskanować. w trybie podczerwieni skaner sobie driftuje zamiast skanować. z naklejkami jestem zadowolony. musze tylko zrobić jakiś sensowny stół obrotowy już ponaklejkowany bo irytujące są te małe g*wna potem przy odklejaniu... no i ten klej co na nich jest to taki raczej jednorazowy...
- dziobu
- Zasłużony
- Drukarka: ZMorph 2.0(S)
- x 6596
- Kontakt:
Podklej tym:
https://allegro.pl/oferta/klej-do-repoz ... 7063444246
https://www.agawa.pl/klej-do-regeneracj ... 90195.html
Pozdrawiam
Paweł
Projekty: ELF | AVAT 01 | HotPlate-1
Drukarki: Flsun i3 Plus | Flsun G | Kossel | FF Dreamer | Monoprice MP Mini | Copymaster3D Pro 500 | AIO Robotics ZEUS | Zmorph 2.0 | Climber 7
Też fajne: Wydruki | Moje twory w 3D | Inne
Paweł
Drukarki: Flsun i3 Plus | Flsun G | Kossel | FF Dreamer | Monoprice MP Mini | Copymaster3D Pro 500 | AIO Robotics ZEUS | Zmorph 2.0 | Climber 7
-
velkhor
- x 149
A zobacz czy nie masz w pobliżu drugiego emitraz podczerwienijkorzeniak pisze: 23 lis 2025, 13:33 mi się bez naklejek nic nie udało zeskanować. w trybie podczerwieni skaner sobie driftuje zamiast skanować
Mówisz o wydruku 2 kolorowym czyli biały i czarny? Jeżeli tak to powiem efekt w stosunku do naklejek koszmarny.jkorzeniak pisze: 23 lis 2025, 13:33 musze tylko zrobić jakiś sensowny stół obrotowy już ponaklejkowany
-
jkorzeniak
- x 2
- Kontakt:
Te naklejki po prostu po zdjęciu ich tym prysnąć? Brzmi za prosto, żeby było prawdziwe xD
dziobu pisze: 23 lis 2025, 13:41Podklej tym:
https://allegro.pl/oferta/klej-do-repoz ... 7063444246
https://www.agawa.pl/klej-do-regeneracj ... 90195.html
-
jkorzeniak
- x 2
- Kontakt:
Jakiś "Payo" na YouTube porobił takie różnokształtne dziwadła na które nakleja się markery. Widziałem też gdzieś magnetyczne i nad takimi się też zastanawiam. Stół miałby być po prostu blachą wyciętą na laserze, pomalowana na czarny mat i postawiona na łożysku (do niebieskiego lasera i tak napędem najlepszym i tak jest ręka z tego co widzę). Słupki takie jak widziałem na YT po prostu na magnes do tej blachy i zobaczymy jakie będą efekty.
O emiterze nie myślałem, ale przy wyłącznym świetle też się tak działo, wygląda na to że zbyt gładki blat mam w biurze xD
O emiterze nie myślałem, ale przy wyłącznym świetle też się tak działo, wygląda na to że zbyt gładki blat mam w biurze xD
velkhor pisze: 23 lis 2025, 13:58A zobacz czy nie masz w pobliżu drugiego emitraz podczerwienijkorzeniak pisze: 23 lis 2025, 13:33 mi się bez naklejek nic nie udało zeskanować. w trybie podczerwieni skaner sobie driftuje zamiast skanowaćMusiałem coś zeskanować latem outdoorowo, i się okazało że w pełnym słońcu głupieje. Wieczorej skan igła. Nie wiem jak u Ciebie ale w revo masz ustawianie czułości (tak porównując do zdjęcia prześwietlone i niedoświetlone zdjęcie). Jak źle ustawiesz tez jest słabo.
Mówisz o wydruku 2 kolorowym czyli biały i czarny? Jeżeli tak to powiem efekt w stosunku do naklejek koszmarny.jkorzeniak pisze: 23 lis 2025, 13:33 musze tylko zrobić jakiś sensowny stół obrotowy już ponaklejkowany
- dziobu
- Zasłużony
- x 6596
- Kontakt:
Nie jest. To skomplikowana magia dostępna jedynie dla wybranych, ale dziś i tylko dziś - w naszym sklepie japko.pl mamy w promocyjnej cenie jednorazowe znaczniki przyklejane na detal do skanowania w cenie jedynie $3.99 za sztukę.jkorzeniak pisze: 23 lis 2025, 17:17 Te naklejki po prostu po zdjęciu ich tym prysnąć? Brzmi za prosto, żeby było prawdziwe xD
Ten klej nakładasz na czystą (!!!) powierzchnię i jak wyschnie (tak, trzeba poczekać tą minutę) to masz wielorazową powierzchnie klejącą.
Działa skutecznie: viewtopic.php?p=137065#p137065
Gwiazdy już zdjąłem. Sufit jest czysty.
Tak normalnie to używam go do plotera gdzie w kółko coś przyklejasz i ściągasz.
Jeśli masz jakiś ploter/laser to wydrukuj sobie na cienkim papierze/folii znaczniki, natnij je, obróć kartkę i psiknij tym. Działa; tak używam. Kiedyś robiłem na papierze samoprzylepnym - fajne i gotowe od strzała, ale potrafi się za mocno przykleić do detalu.
Wady:
- jak będziesz detal kleił do czegoś brudnego/zakurzonego to naturalnie klej przestanie trzymać,
- za duża warstwa kleju i detal zostawiny na dłużej - tak można zanieczyścić drugą powierzchnię,
- klej się dość trudno zmywa.
jkorzeniak
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
- jagus
- Drukarka: Anet-A8 and HCevo
- x 112
Hej. Podczepie się pod temat żeby nie tworzyć nowego.Mam opcję zakupu nowego skanera Creality ferret Pro w cenie 1000zl czy jest to warte w ogóle uwagi urządzonko ktoś ma używa? Opini pełno po necie tych złych jak i dobrych chciałem głównie go używać nie do pierdół typu figurki tylko bardziej coś większego, taki pomocnik do zwymiarowania niektórych warsztatowych narzędzi mechanicznych by później np. łatwiej zrobić uchwyt do takiej piły taśmowej itp. i jego mobilność pewnie by to ułatwiła choć zdaję sobie sprawę że aplikacja nie będzie pewnie cudem w tym wypadku. Co myślicie w tej cenie warto?
Moje maszynki:
Anycubic kobra S1
Hypercube Evo 300x300
Frezarka root4 cnc
Tokarka LD250 juz zmeczona ale wciąż działa
Spawarka mig-mag oraz inne warsztatowe sprzęty konstruktora

Anycubic kobra S1
Hypercube Evo 300x300
Frezarka root4 cnc
-
velkhor
- x 149
Są nowe i "nowe". Jak od kogoś, to zastanowiłbym się dlaczego sprzedaje. Jakis prywatny import czy kupił zrobił 2 skany sprzęt jest słaby i postanowił kupi coś lepszego.jagus pisze: 03 gru 2025, 16:08 Hej. Podczepie się pod temat żeby nie tworzyć nowego.Mam opcję zakupu nowego skanera Creality ferret Pro w cenie 1000zl czy jest to warte w ogóle uwagi urządzonko ktoś ma używa?
Jedna mała uwaga:jagus pisze: 03 gru 2025, 16:08 i jego mobilność pewnie by to ułatwiła choć zdaję sobie sprawę że aplikacja nie będzie pewnie cudem w tym wypadku
Skanowanie na zewnątrz
Dzięki zaawansowanej optyce i inteligentnym algorytmom z łatwością uchwycisz pożądane obiekty w każdych warunkach oświetleniowych. Nie bój się światła słonecznego (< 30 000 luksów) – skaner 3D i tutaj osiąga doskonałe rezultaty.
Tylko że latem to masz nawet 100k luxów, a 30K to jest w domu, albo na zewnątrz w pochmurny dzień. Więc 30k to żadne osiągnięcie, żeby się tym chwalić.
Druga uwaga głowica skanująca mi się nie podoba bardzo mała i wąska. Więc przy skanowaniu z większej odległości albo będzie miała duży szum albo słabą dokładność. Porównaj wielkością z POP2/POP3. Albo czyms do skanowania większych rzeczy typu range.
- jagus
- Drukarka: Anet-A8 and HCevo
- x 112
Dzięki za odpowiedź sprzęt nowy z alliexpress wysyłka z Polskie z kuponem 1017zl dokładnie. Co do samego skanowania to raczej będzie w pomieszczeniu światło mam dobre myślę. Rzeczy które na już bym chciał nie mają zbyt małych ani dużych wymiarów mieszczą się w normie podanej w specyfikacji powiedzmy 300mm-700mm więc powinien dać jakoś radę. W każdym bądź razie już zamówiłem zobaczymy czy ułatwi sprawę czy to lipa najwyżej sprzedam. Dam znać w poście napiszę recenzję po testach.
Moje maszynki:
Anycubic kobra S1
Hypercube Evo 300x300
Frezarka root4 cnc

Anycubic kobra S1
Hypercube Evo 300x300
Frezarka root4 cnc
- dziobu
- Zasłużony
- x 6596
- Kontakt:
Koniecznie. Chętnie bym mój wymienił na coś nowszego i mobilnego.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł