Jaki Skaner 3D?

Tokarki, frezarki, CNC, wtryskarki, wytłaczarki itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jagus
Drukarka: Anet-A8 and HCevo
x 112

Re: Jaki Skaner 3D?

Post autor: jagus »

Hej, długo się nie odzywałem, bo Chińczyk dopiero dziś dostarczył paczkę :oops:. Oczywiście same problemy. Paczka miała być niby na jutro, zamawiana 3.12, wysyłka z Polski. Kupon jednak na kwotę 1017 zł nie wskoczył i końcowa cena była 1100 zł z groszami, ale i tak wciąż dosyć tanio.

Oczywiście utworzyłem spór, bo Chińczyk podał do AliExpress paczkę do FedExu, a ja wybrałem DPD-PL. Już zaczęło mi tu coś nie pasować, bo paczka z FedExu była nadana z Francji, a po chwili Chińczyk napisał mi wiadomość prywatną i podał numer do śledzenia DHL‑em. Jak widać, już zaczęło mi to śmierdzieć scamem.

Po paru dniach paczka wciąż widniała po jego numerze DHL jako „do nadania”, a z FedExu cały czas szła, ale ani waga, ani adres dostawy się nie zgadzały. Mnóstwo wiadomości, które do niego wysłałem, a on odpisywał wybiórczo, więc utworzyłem spór po tym, jak AliExpress napisał, że dostarczono paczkę – tę z FedExu. Dopiero po tym zaczął się więcej odzywać i standardowo prosił, żeby zamknąć spór, że paczka na pewno dojdzie, ale nie umiał mi odpowiedzieć, dlaczego tak jest z tymi numerami nadania. Nawet mu podpowiadałem, że może brakło towaru na magazynie w Polsce i idzie dopiero z Chin do Niemiec, a z Niemiec do mnie, ale nie potwierdził tego – zapewniał tylko, żebym zamknął spór, bo paczka na pewno dojdzie. Odpowiadałem mu, że nie zamknę sporu, dopóki nie dostanę paczki fizycznie.

Dziś zamknąłem spór, bo paczka doszła cała i zdrowa, ale w opinii na pewno nie będę żałował słów. To tyle z moich żalów :sorry:, ale ostrzegam innych. Jeśli na AliExpress widnieje wysyłka z Polski i napis „na jutro”, to lepiej napisać przed zakupem, czy aby na pewno towar jest na magazynie, lub upewnić się, że to nie oszustwo. Akurat mój sklep miał dobre opinie, no ale kto mógł przypuszczać.

Co do samego skanera – jako że nie lubię czekać i myślałem, że jednak towar nie dojdzie, rozbiłem swoją skarbonkę i dołożyłem do Ottera. Na pewno nie żałuję zakupu, bo przyda się nieraz. Wkrótce napiszę więcej o nim tutaj. Jak na razie wykonałem kilka skanów i jest naprawdę mega. Z tego, co zauważyłem, potrzebuję dobrego światła do skanów, bo wychodzą gładziutkie, a że w miejscu, w którym mam komputer, nie jest za widno (choć to się już jutro zmieni), a wszystkie skany wykonywałem późnym wieczorem, to i tak nie jest źle. Na zdjęciach dwa przykładowe i dosyć szybkie skany.
20251211_220921.jpg
20251211_220929.jpg
20251213_190618.jpg
Sam skaner da się też podłączyć po USB do telefonu, co też uczyniłem, i działa to bardzo dobrze. Tylko że Creality zablokowało tę funkcję po wypuszczeniu swojego mostka – w nowszej wersji aplikacji od 2.2.6 obsługa USB została wyłączona :oops:. U mnie działa to bez żadnych modów Samsungiem Z Flip 6. Na minus – szybko znika bateria, ale można przez hub podłączyć powerbanka. Widziałem też w internecie, że ktoś użył mostka od Ferreta, ale wydaje mi się to rozwiązanie ciut zbyt ciężkie.

Przez chwilę zastanawiałem się, czy nie zostawić Ferreta, i tutaj właśnie tak – Ferret będzie na sprzedaż, bo w końcu dotarł, za tę samą cenę, co kupiłem, czyli 1100 zł. Jeśli ktoś chętny, to będę wystawiać post sprzedażowy. Oczywiście skaner nowy, nawet nieodpakowany z folijek – tylko otwarty karton do zdjęć i etui. Chciałbym go przetestować, ale wolę go nie otwierać i sprzedać jako nowy. Z drugiej strony, jak będzie zbliżony jakościowo do Ottera, to lekko mógłbym się zbulwersować, bo przepłaciłem, a jakość byłaby podobna – a tego chcę uniknąć. Na plus na pewno jest to, że jest lżejszy, mniejszy i wygodniejszy w mobilnych warunkach.

Kilka słów o samej aplikacji. W internecie przed zakupem oglądałem, czytałem i dużo ludzi narzeka na aplikację, a ja nie zauważyłem żadnych problemów. Wszystko skanowało się ładnie, może kilka razy zgubił skan, ale to głównie wina oświetlenia, a nie samej aplikacji. Po internecie są też praktycznie same opinie starej wersji oprogramowania, a Creality wciąż udoskonala soft. Tak 10 grudnia wydali właśnie nową, poprawioną wersję i dodali fajne, ciekawe funkcje do swojej aplikacji, więc ja tutaj nie narzekam.

Jeśli ktoś chętny na Ferreta, proszę pisać.
20251215_124824.jpg
20251215_124536.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
dziobu, Andrzej_W
Moje maszynki:
Anycubic kobra S1
Hypercube Evo 300x300
Frezarka root4 cnc
Tokarka LD250 juz zmeczona ale wciąż działa
Spawarka mig-mag oraz inne warsztatowe sprzęty konstruktora :DD :git:
Awatar użytkownika
jagus
x 112

Nie mogę już edytować posta, bo zapomniałem wspomnieć o stoliku, który wykonałem na szybko, zanim przyjechał skaner. Stolik został zrobiony z tego, co było pod ręką, czyli ze szklanej szyby o średnicy 75 cm, pochodzącej ze stolika kawowego. Początkowo planowałem pomalować ją na czarno, ale przypomniałem sobie, że posiadam folię magnetyczną, więc nakleiłem ją na szybę. Na plus jest to, że teraz zarówno markery magnetyczne, jak i te drukowane z magnesami, trzymają się w miejscu podczas skanowania.

Stolik porusza się na wydrukowanym łożysku typu „Lazy Susan” z tego linku:
https://www.thingiverse.com/thing:6502369

Całość jest przykręcona do stolika z Ikei, który również gdzieś się wcześniej poniewierał.

Same markery także bardzo pomagają przy skanowaniu ciemnych i połyskujących obiektów.
dziobu, emartinelli
Moje maszynki:
Anycubic kobra S1
Hypercube Evo 300x300
Frezarka root4 cnc
Awatar użytkownika
jagus
x 112

Hej.
Jako że ostatnio sprzedałem Ferreta, a kupujący nie chciał mostka Wi-Fi, wykonałem przeróbkę oryginalnego uchwytu Creality Ferret Pro, tak aby mostek Wi-Fi pasował do Ottera.
Model można pobrać tutaj:(płatny bo niby proste ale się namęczyłem)
https://cults3d.com/en/3d-model/tool/cr ... -for-otter
Całość działa — skaner jest wykrywany jako Otter w najnowszej wersji aplikacji Creality Scan. W końcu, uwolniony od przewodu, zyskałem mobilność w tańszy sposób niż przy użyciu oryginalnego mostka. Ten od Ferreta jest dużo tańszy 369zl jak znalazłem najtaniej więc zostawiam to tutaj gdyby ktoś się zastanawiał czy to działa. Kilka zdjęć dla uwagi:
dziobu, JGFTW
Moje maszynki:
Anycubic kobra S1
Hypercube Evo 300x300
Frezarka root4 cnc
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 6596
Kontakt:

Post autor: dziobu »

jagus pisze: 21 gru 2025, 23:12 Całość działa — skaner jest wykrywany jako Otter w najnowszej wersji aplikacji Creality Scan. W końcu, uwolniony od przewodu, zyskałem mobilność w tańszy sposób niż przy użyciu oryginalnego mostka.
To może masz jakiś starszy (?) soft np w mostku. U mnie nic nie działa.
Spróbowałem to odpalić na wszystkim na czym się dało; z wifi się łączy ale w żadnym wypadku żaden program nie wykrywa skanera.
Jedyne z bajerów co działa to skaner podpięty pod USB w telefonie - o ile aplikacja jest w wersji 2.2.6 (czyt. stara).

FW w skanerze zaktualizowało się automatycznie; jakie mam w mostku to nie wiem; może już nowsze niż Ty.
Awatar użytkownika
jagus
x 112

dziobu pisze: 15 sty 2026, 01:28
jagus pisze: 21 gru 2025, 23:12 Całość działa — skaner jest wykrywany jako Otter w najnowszej wersji aplikacji Creality Scan. W końcu, uwolniony od przewodu, zyskałem mobilność w tańszy sposób niż przy użyciu oryginalnego mostka.
To może masz jakiś starszy (?) soft np w mostku. U mnie nic nie działa.
Spróbowałem to odpalić na wszystkim na czym się dało; z wifi się łączy ale w żadnym wypadku żaden program nie wykrywa skanera.
Jedyne z bajerów co działa to skaner podpięty pod USB w telefonie - o ile aplikacja jest w wersji 2.2.6 (czyt. stara).

FW w skanerze zaktualizowało się automatycznie; jakie mam w mostku to nie wiem; może już nowsze niż Ty.
Mi i przynajmniej 3 osobą o których wiem to działa. Może używasz VPN jeśli tak to zalecane jest by go wyłączyć. A tak to nie mam pomysłu czemu ci nie łączy. Ja mam softy najnowsze jakie są zainstalowane.
Moje maszynki:
Anycubic kobra S1
Hypercube Evo 300x300
Frezarka root4 cnc
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
x 6596
Kontakt:

No jak mam używać VPNa w lokalnej wifi...
Nie wiem czy to problem mostka czy skanera; skołuje gdzieś ferreta żeby zobaczeć czy mostek sam w sobie działa.
Tragedii nie ma; działa fajnie zarówno po n przedłuzaczach z PC jak i po kablu z komórką także cały ten gadżet nie jest niezbędny.
velkhor
x 149

Post autor: velkhor »

Zobacz czy Ci połączenie danych w telefonie nie bruździ. W którejś starszej wersji revo było tak że dopóki sie danych nie wyłączyło nie znajdowało skanera.
mcxmcx
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
x 6596
Kontakt:

Sprawdziłem chyba wszystkie dostępne kombinacje; i te sensowne i te nie - wliczając w to telefon bez karty sim czy tryb samolotowy (da się wtedy włączyć wifi). 3 telefony i 4 laptopy. Dlatego obstawiam że problemem nie jest nic z tego. Skaner po kablu działa jak ta lala a ichni soft wymusza ostatnią aktualizacje, dlatego też zakładam że inni również ją mają. Zatem znakiem zapytania jest sam mostek; nie mam ferreta ani nikogo tu żeby to sprawdzić.
Awatar użytkownika
jagus
x 112

Ciekawe chętnie bym zobaczył to na żywo przetestował czy faktycznie coś nie tak z mostkiem czy jak. Może przeinstalować aplikację jeecze raz, wyskoczyło ci przynajmniej na telefonie uprawnienia aplikacji (mi za pierwszym razem nie chciało w drugim telefonie) potwierdziłeś? Zakładam że utworzyłeś hasło do sieci ferreta przy pierwszym połączeniu przez program creality.
Moje maszynki:
Anycubic kobra S1
Hypercube Evo 300x300
Frezarka root4 cnc
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
x 6596
Kontakt:

jagus pisze: 15 sty 2026, 16:37Może przeinstalować aplikację jeecze raz,
No poważnie? :D
jagus pisze: 15 sty 2026, 16:37wyskoczyło ci przynajmniej na telefonie uprawnienia aplikacji (mi za pierwszym razem nie chciało w drugim telefonie) potwierdziłeś?
Tak; w opcjach ma zgodę na wszystko bez ograniczeń.
jagus pisze: 15 sty 2026, 16:37Zakładam że utworzyłeś hasło do sieci ferreta przy pierwszym połączeniu przez program creality.
Nie mam hasła. Nikt o nic nie pytał, nikt niczego nie chciał, z wifi łączę się bez niego, strona logowania routera jest dostępna.
Jeszcze nie sprawdzałem jakiejś starej wersji softu na PC; może ona pozwoli to zaktualizować (bo dalej zakładam że problemem może być fw w mostku).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia inne (nie drukarki)”